Life

Produsul pe care românii adoră să-l mănânce vara, dar nu știu ce pericole ascunde. Adi Hădean nu îl recomandă

Produsul pe care românii îl iubesc și îl consumă aproape în fiecare zi pe timpul verii, dar care poate fi un pericol pentru sănătate.
15.08.2024 | 15:35
Produsul pe care romanii adora sal manance vara dar nu stiu ce pericole ascunde Adi Hadean nu il recomanda
Adi Hădean, semnal de alarmă în privința unui produs românesc. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cunoscutul chef Adi Hădean a tras un semnal de alarmă cu privire la un produs românesc pe care mulți români preferă să-l mănânce vara. Este cel mai popular fruct de sezon, dar poate fi periculos pentru sănătate.

Adi Hădean, semnal de alarmă cu privire la un produs pe care românii îl adoră

Adi Hădean a atras atenția asupra unui produs pe care românii îl adoră, mai ales în timpul verii. Chiar dacă este delicios și considerat răcoritor, consumul acestuia i-a cauzat mai multe probleme digestive.

ADVERTISEMENT

Starea de rău a durat câteva săptămâni bune, până când a scos pepenele verde, căci despre acest aliment este vorba, din meniu. „Hai că-i aproape gata sezonul pepenilor. Și n-am zis nimic pe tema asta pentru că am vrut să fiu cât mai precis că nu vorbesc tâmpenii.

Plecând de la impresia că anul ăsta pepenii românești s-au dus dracului, impresie solidificată de faptul că am fost afectat digestiv mai bine de o lună de zile.

ADVERTISEMENT

Și nu ușor. Afectare care a încetat la o săptămână după ce am scos lubenița din meniu, am început să mă uit în stânga și-n dreapta, să văz dacă-s singurul în situația asta”, a transmis Adi Hădean pe Facebook.

Rezultatele unor analize l-au convins că pepenele este de vină

După ce și-a dat seama că nu este singurul care are această problemă, Adi Hădean a primit, din partea unui laborator de analize, confirmarea că pepenii verzi, produși în România, ascund un adevărat pericol.

ADVERTISEMENT

„Ba mai mult, un prieten cu mijloace. Adică are laborator de testare. Mi-a comunicat că-n pepenii românești testați de el a găsit de 30 de ori mai mulți nitrați decât e maxim admis legal”, a menționat bucătarul.

Prin urmare, el a sugerat autorităților să nu mai permită vânzarea pepenilor românești fără o testare făcută în prealabil. „Înțeleg că agricultura-i grea și că anul ăsta a fost unul teribil. Dar ani ca ăsta sau mai răi o să mai tot fie.

ADVERTISEMENT

Și dacă ne batem joc de ce mâncăm, o să avem în plus și problema asta. Dacă aș fi statul român, n-aș mai autoriza nici o piață fără propriul laborator de testare. Și dacă aș fi piață, n-aș lăsa pe nimeni să vândă otravă. Iubim produsul românesc. Mă tot ambalez să promovez ideea de ani buni”, a completat Adi Hădean.

Nitrații ajung în legume și fructe prin intermediul îngrășămintelor pe bază de azot, folosite pentru a forța creșterea. De aceea, specialiștii recomandă evitarea pepenilor în afara sezonului. Semnele intoxicării cu nitrați sunt: cianoza pielii și mucoaselor, slăbiciune generală bruscă, somnolență sau agitație extremă.

Alte simptome sunt: amețeli, dureri severe de cap, întuneric în ochi, respirație scurtă, pierderea coordonării mișcărilor, precum și scăderea tensiunii arteriale, dar și creșterea frecvenței cardiace.

ADVERTISEMENT