Cunoscutul chef Adi Hădean a tras un semnal de alarmă cu privire la un produs românesc pe care mulți români preferă să-l mănânce vara. Este cel mai popular fruct de sezon, dar poate fi periculos pentru sănătate.
Adi Hădean a atras atenția asupra unui produs pe care românii îl adoră, mai ales în timpul verii. Chiar dacă este delicios și considerat răcoritor, consumul acestuia i-a cauzat mai multe probleme digestive.
Starea de rău a durat câteva săptămâni bune, până când a scos pepenele verde, căci despre acest aliment este vorba, din meniu. „Hai că-i aproape gata sezonul pepenilor. Și n-am zis nimic pe tema asta pentru că am vrut să fiu cât mai precis că nu vorbesc tâmpenii.
Plecând de la impresia că anul ăsta pepenii românești s-au dus dracului, impresie solidificată de faptul că am fost afectat digestiv mai bine de o lună de zile.
Și nu ușor. Afectare care a încetat la o săptămână după ce am scos lubenița din meniu, am început să mă uit în stânga și-n dreapta, să văz dacă-s singurul în situația asta”, a transmis Adi Hădean pe Facebook.
După ce și-a dat seama că nu este singurul care are această problemă, Adi Hădean a primit, din partea unui laborator de analize, confirmarea că pepenii verzi, produși în România, ascund un adevărat pericol.
„Ba mai mult, un prieten cu mijloace. Adică are laborator de testare. Mi-a comunicat că-n pepenii românești testați de el a găsit de 30 de ori mai mulți nitrați decât e maxim admis legal”, a menționat bucătarul.
Prin urmare, el a sugerat autorităților să nu mai permită vânzarea pepenilor românești fără o testare făcută în prealabil. „Înțeleg că agricultura-i grea și că anul ăsta a fost unul teribil. Dar ani ca ăsta sau mai răi o să mai tot fie.
Și dacă ne batem joc de ce mâncăm, o să avem în plus și problema asta. Dacă aș fi statul român, n-aș mai autoriza nici o piață fără propriul laborator de testare. Și dacă aș fi piață, n-aș lăsa pe nimeni să vândă otravă. Iubim produsul românesc. Mă tot ambalez să promovez ideea de ani buni”, a completat Adi Hădean.
Nitrații ajung în legume și fructe prin intermediul îngrășămintelor pe bază de azot, folosite pentru a forța creșterea. De aceea, specialiștii recomandă evitarea pepenilor în afara sezonului. Semnele intoxicării cu nitrați sunt: cianoza pielii și mucoaselor, slăbiciune generală bruscă, somnolență sau agitație extremă.
Alte simptome sunt: amețeli, dureri severe de cap, întuneric în ochi, respirație scurtă, pierderea coordonării mișcărilor, precum și scăderea tensiunii arteriale, dar și creșterea frecvenței cardiace.