News

Produsul românesc care costă o avere în străinătate. La noi e gratuit și mulţi îl aruncă

Produsul românesc care se vinde pe bani frumoși în străinătate, la noi mulți îl aruncă. „Abia acum îmi dau seama câte milioane am pus pe foc”
24.02.2024 | 15:09
Produsul romanesc care costa o avere in strainatate La noi e gratuit si multi il arunca
Românii aruncă acest produs în timp ce în Germania se vinde la magazine pe bani frumoși / Foto: captură, Adevărul
ADVERTISEMENT

Deseori românii nu dau importanță anumitor produse pe care le consideră deșeuri și care altfel pot fi utilizate eficient în alte scopuri decât să ajungă la groapa de gunoi.

Opt euro pachetul de 15 coceni

Un deșeu agricol care se găsește din abundență în orice sat sunt banalii coceni de porumb. În general sunt considerați deșeuri, românii îi aruncă sau îi pun pe foc.

ADVERTISEMENT

Numai că, în vestul Europei, cocenii de porumb au căpătat o nouă utilizare. În Germania, de pildă, aceștia nu se aruncă ci sunt folosiți pe post de combustibil solid.

Aceștia sunt uscați, tratați cu rășină și folosiți drept combustibil natural. O româncă a avut surpriza să vadă și prețul la care sunt vânduți. Într-un video postat pe internet, femeia a remarcat că un pachet cu 15 coceni costă aproape opt euro.

ADVERTISEMENT

„Acum îmi dau seama câte milioane am băgat pe foc”

„Iaca na, cinșpe șucălăi opt euro în Germania. Abia acum îmi dau seama câte milioane am băgat eu pe foc”, a comentat românca, potrivit Adevărul.

În cadrul tranziției energetice, mai multe țări înlocuiesc agarazurile tradiționale cu cele alimentate cu biomasă, inclusiv cu cocenii de porumb. Înlocuirea combustibililor folisi cu biomasa reduce emisiile de CO₂ și îmbunătățește calitatea aerului din locuințe.

ADVERTISEMENT

Arderea combustibililor solizi provoacă poluarea aerului și este responsabilă pentru sute de mii de decese premature în fiecare an, potrivit unei estimări a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Porumbul în sine este o sursă de energie regenerabilă care poate fi utilizată pentru a produce bioetanol prin fermentarea amidonului din boabe, pentru a produce biogaz prin metanizare sau pentru a produce electricitate prin ardere.

ADVERTISEMENT

Biocombustibilii reprezintă în prezent singura alternativă la combustibilii fosili, cum ar fi petrolul. Bioetanolul, extras din fermentarea porumbului, înlocuiește benzina.

În plus, producerea etanolului din porumb utilizează jumătate din energia neregenerabilă pe care o utilizează benzina, pentru aceeași cantitate de energie eliberată.  Cu alte cuvinte, producția de etanol emite de 2,4 ori mai puține gaze cu efect de seră decât benzina, pentru aceeași cantitate de energie eliberată

ADVERTISEMENT