Life

Produsul românesc după care poftesc toți străinii. Plătesc bani grei ca să-l mănânce, dar românii încă ezită cu el

Un produs românesc pe care străinii îl adoră nu este chiar atât de atrăgător pentru români. Alții plătesc chiar și sume imense pentru a-l savura.
03.06.2023 | 12:00
Produsul romanesc dupa care poftesc toti strainii Platesc bani grei ca sal manance dar romanii  inca ezita cu el
Produsul românesc după care poftesc toți străinii. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un produs românesc este la mare căutare în rândul străinilor. Deși unele persoane sunt în stare să plătească bani grei ca să-l mănânce, iată că românii nu sunt chiar atât de impresionați de el, ci din contră, îl evită.

Produsul românesc după care poftesc toți străinii

Ce produs românesc a creat vâlvă dincolo de granițele țării noastre? Celebrul Babic de Buzău, care se dorește a fi cu indicație geografică protejată la nivelul Uniunii Europene. De altfel, este la fel de iubit ca și salamul de Sibiu. 

ADVERTISEMENT

Chiar și așa, românii nu se înghesuie să-l cumpere, așa cum se întâmplă la alte produse precum micii sau cârnații de casă. De cealaltă parte, la nivel european, acesta este extrem de apreciat.

Tocmai din acest motiv, numeroși producători din industria alimentară vor să depună la Comisia Europeană documentația pentru pentru înregistrarea Babicului de Buzău ca produs cu denumire şi indicaţie geografică protejată.

ADVERTISEMENT

Trebuie menționat că la momentul actual, în județul Buzău, un singur produs românesc se bucură de protecție din punct de vedere al denumirii şi indicaţiei geografice. Este vorba despre faimoșii Cârnați de Pleșcoi, produși în localitatea Pleşcoi din comuna Berca.

Câteva detalii în acest sens au venit chiar de la directorul Direcţiei Agricole Buzău, Cosmin Florea. Într-un interviu acordat în urmă cu ceva timp, acesta a vorbit despre industria alimentară din România, dar și despre rețetele consacrate din zonă.

ADVERTISEMENT

”Pe industria alimentară avem 8 agenţi economici cu 33 de produse atestate tradiţionale: Cârnaţii de Pleşcoi, Covrigii de Buzău, pastramă, babic. La reţete consacrate avem doi agenţi economici cu trei produse atestate pe procesare şi industrializare.

La produse cu indicaţie geografică protejată de Uniunea Europeană avem Cârnaţii de Pleşcoi care au fost printre primele produse la nivel naţional cu această indicaţie”, a declarat directorul Direcţiei Agricole Buzău, Cosmin Florea pentru Agerpres.

ADVERTISEMENT

Babicul de Buzău, un produs românesc care generează mari discuții

Ce se va întâmpla deci cu Babicul de Buzău? Acest produs românesc apreciat de cei mai mulți străini are șanse mari să facă un pas în față. Prima oară însă, acesta trebuie să beneficieze de protecție, iar producătorii sunt nevoiți să se ocupe de toată documentația necesară în acest sens.

Problematic este însă faptul că toată lumea a început să facă Babic. Asta în ciuda faptului că acesta este în realitate din Buzău. Există un caiet de sarcini autentic, iar rețeta este și ea una unică. Totuși, zona de unde a pornit totul trebuie să fie una protejată.

”La babic sunt prinşi în asociaţie trei producători, unul din zona Berca, doi din municipiul Buzău. Toată România face babic, dar babicul este din Buzău. Aici s-a făcut ca şi cârnaţii de Pleşcoi în Pleşcoi.

Cine intră în asociaţia asta respectă reţeta, caietul de sarcini autentic. Cum în Pleşcoi s-au făcut cârnaţii şi s-au împăştiat, dar noi acum încercăm să-i protejăm aici în zona noastră”, a spus, la rândul său, Ilie Gabioti, producător atestat de cârnaţi de Pleşcoi.

Indiferent de ce se va întâmpla însă cu acest produs românesc, el rămâne preferatul străinilor. Nu puțini sunt cei care aleg să îl consume atunci când ajung în România, având în vedere gustul său deosebit.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Cum poţi să zici că vreau să-mi omor copilul?" Filmul revoltei dezlănțuite în Leeds, după ce autoritățile au luat în grijă 5 copii ai unei familii de români
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea...
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea în viața ta
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink