Life

Produsul românesc după care poftesc toți străinii. Plătesc bani grei ca să-l mănânce, dar românii încă ezită cu el

Un produs românesc pe care străinii îl adoră nu este chiar atât de atrăgător pentru români. Alții plătesc chiar și sume imense pentru a-l savura.
03.06.2023 | 12:00
Produsul romanesc dupa care poftesc toti strainii Platesc bani grei ca sal manance dar romanii  inca ezita cu el
Produsul românesc după care poftesc toți străinii. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un produs românesc este la mare căutare în rândul străinilor. Deși unele persoane sunt în stare să plătească bani grei ca să-l mănânce, iată că românii nu sunt chiar atât de impresionați de el, ci din contră, îl evită.

Produsul românesc după care poftesc toți străinii

Ce produs românesc a creat vâlvă dincolo de granițele țării noastre? Celebrul Babic de Buzău, care se dorește a fi cu indicație geografică protejată la nivelul Uniunii Europene. De altfel, este la fel de iubit ca și salamul de Sibiu. 

ADVERTISEMENT

Chiar și așa, românii nu se înghesuie să-l cumpere, așa cum se întâmplă la alte produse precum micii sau cârnații de casă. De cealaltă parte, la nivel european, acesta este extrem de apreciat.

Tocmai din acest motiv, numeroși producători din industria alimentară vor să depună la Comisia Europeană documentația pentru pentru înregistrarea Babicului de Buzău ca produs cu denumire şi indicaţie geografică protejată.

ADVERTISEMENT

Trebuie menționat că la momentul actual, în județul Buzău, un singur produs românesc se bucură de protecție din punct de vedere al denumirii şi indicaţiei geografice. Este vorba despre faimoșii Cârnați de Pleșcoi, produși în localitatea Pleşcoi din comuna Berca.

Câteva detalii în acest sens au venit chiar de la directorul Direcţiei Agricole Buzău, Cosmin Florea. Într-un interviu acordat în urmă cu ceva timp, acesta a vorbit despre industria alimentară din România, dar și despre rețetele consacrate din zonă.

ADVERTISEMENT

”Pe industria alimentară avem 8 agenţi economici cu 33 de produse atestate tradiţionale: Cârnaţii de Pleşcoi, Covrigii de Buzău, pastramă, babic. La reţete consacrate avem doi agenţi economici cu trei produse atestate pe procesare şi industrializare.

La produse cu indicaţie geografică protejată de Uniunea Europeană avem Cârnaţii de Pleşcoi care au fost printre primele produse la nivel naţional cu această indicaţie”, a declarat directorul Direcţiei Agricole Buzău, Cosmin Florea pentru Agerpres.

ADVERTISEMENT

Babicul de Buzău, un produs românesc care generează mari discuții

Ce se va întâmpla deci cu Babicul de Buzău? Acest produs românesc apreciat de cei mai mulți străini are șanse mari să facă un pas în față. Prima oară însă, acesta trebuie să beneficieze de protecție, iar producătorii sunt nevoiți să se ocupe de toată documentația necesară în acest sens.

Problematic este însă faptul că toată lumea a început să facă Babic. Asta în ciuda faptului că acesta este în realitate din Buzău. Există un caiet de sarcini autentic, iar rețeta este și ea una unică. Totuși, zona de unde a pornit totul trebuie să fie una protejată.

”La babic sunt prinşi în asociaţie trei producători, unul din zona Berca, doi din municipiul Buzău. Toată România face babic, dar babicul este din Buzău. Aici s-a făcut ca şi cârnaţii de Pleşcoi în Pleşcoi.

Cine intră în asociaţia asta respectă reţeta, caietul de sarcini autentic. Cum în Pleşcoi s-au făcut cârnaţii şi s-au împăştiat, dar noi acum încercăm să-i protejăm aici în zona noastră”, a spus, la rândul său, Ilie Gabioti, producător atestat de cârnaţi de Pleşcoi.

Indiferent de ce se va întâmpla însă cu acest produs românesc, el rămâne preferatul străinilor. Nu puțini sunt cei care aleg să îl consume atunci când ajung în România, având în vedere gustul său deosebit.

ADVERTISEMENT