News

Profesor de la Politehnică, reținut pentru luare de mită. Ce sumă pretindea lunar cadrul didactic

Cristian Florian Dincă, profesor la Universitatea Politehnica din Bucureşti, a fost reţinut de procurorii anticorupţie după ce a fost prins în timp ce lua mită.
03.03.2023 | 13:03
Profesor de la Politehnica retinut pentru luare de mita Ce suma pretindea lunar cadrul didactic
Cristian-Florian Dincă a fost reținut de procurorii DNA Foto: energ.upb.ro
ADVERTISEMENT

Cadrul didactic a fost prins în flagrant în timp ce primea 6.000 de lei mită în legătură cu mai multe proiecte finanţate din fonduri nerambursabile derulate în cadrul unităţii de învăţământ.

Ce sumă pretindea lunar drept mită un profesor de la Politehnică

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu ziua de joi, a lui Cristian-Florian Dincă, profesor universitar la Universitatea Politehnica din Bucureşti şi director al Departamentului de Producere şi Utilizarea Energiei din cadrul aceleiaşi unităţi de învăţământ, pentru luare de mită, în formă continuată (31 acte materiale), se arată în comunicatul de presă transmis de către DNA.

ADVERTISEMENT

”În perioada august 2020 – februarie 2023, inculpatul Dincă Cristian-Florian, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit de la o persoană (martor în cauză), suma totală de 153.470 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, ca responsabil de proiect în cadrul proiectelor finanțate din fonduri nerambursabile ‘Asociat-474 PED/2020’, ‘Hybrid Solvent’, ‘In-No-Plastic’, ‘Dezvoltarea de solvent’, ‘Cap soft’ derulate în cadrul Universității Politehnice din București.

Banii respectivi reprezentau aproximativ jumătate din indemnizația pe care martorul ar fi primit-o în contextul menționat mai sus, în calitate de angajat în cadrul proiectelor respective.

ADVERTISEMENT

La data de 02 martie 2023, potrivit înțelegerii anterioare, inculpatul Dincă Cristian-Florian ar fi primit de la martor suma de 6.000 de lei reprezentând tranșa aferenta salariului primit de acesta în luna februarie 2023, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, se arată în ordonanța procurorilor anticorupție.

DNA a mai informat că profesorului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală de inculpat și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. Vineri, Cristian-Florian Dincă urmează să fie prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

ADVERTISEMENT

Profesorul Cristian-Florian Dincă are 47 de ani și activează în învățământul universitar din anul 1999 când a debutat ca preparator la Facultatea de Energetică a Universității Politehnica București. Actualmente are gradul de conferențiar universitar.

Rectorul Politehnicii, condamnat pentru abuz

Nu este prima dată când un profesor de la Universitatea Politehnica București are probleme cu legea. Însuși rectorul Mihnea Costoiu a fost condamnat pentru abuz în serviciu la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul „Cutezătorii”.

ADVERTISEMENT

Dosarul „Cutezătorii” a fost repus pe rol de către judecătorii de la Instanța Supremă pentru a se analiza dacă se aplică decizia Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor.

Mihnea Costoiu a fost condamnat în urmă cu patru ani pentru o faptă comisă ca secretar de stat în Ministerul Educaţiei, în 2009. Potrivit DNA, acesta a încheiat în numele Ministerului Educației cu Fundaţia Dinu Pescariu un act adiţional la un contract de locaţiune încheiat anterior cu Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA – APPS).

ADVERTISEMENT
Tags:
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită...
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită pentru străini pe internet”
Surse: Dani Mocanu a rămas fără permis după ce a fost prins „zburând”...
Surse: Dani Mocanu a rămas fără permis după ce a fost prins „zburând” pe A2. Ce viteză avea manelistul
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Fenomenul bizar care a apărut în Galaţi din cauza caniculei. Localnicii au crezut...
Fenomenul bizar care a apărut în Galaţi din cauza caniculei. Localnicii au crezut că e vorba de un incendiu
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în...
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în România a fost umilit doar pentru că este român
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Românii care nu au cotizat 15 ani până la 1 septembrie 2024 NU...
Românii care nu au cotizat 15 ani până la 1 septembrie 2024 NU primesc pensie! Cine beneficiază de cei 2.000 de lei
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Armele care au bântuit omenirea. Cinci dintre cele mai mortale
Armele care au bântuit omenirea. Cinci dintre cele mai mortale
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist...
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist celebru. S-a mutat deja cu acesta, iar fiul ei a rămas cu Cătălin Vișănescu
Interlop asasinat la o terasă din Chișinău. Cum a fost filmat criminalul
Interlop asasinat la o terasă din Chișinău. Cum a fost filmat criminalul
Irina Columbeanu, mesaj clar pentru tatăl ei. Ce i-a transmis lui Irinel în...
Irina Columbeanu, mesaj clar pentru tatăl ei. Ce i-a transmis lui Irinel în timpul vizitei din România: „Am vrut să-i spun în față”