News

De ce nu vor profesorii să revină la școală pe 3 ianuarie! Au invocat dreptul copilului de a crește lângă părinți, vacanțele plătite și dorința celor mici de a face sporturi de iarnă

De ce nu vor profesorii să revină la școală pe 3 ianuarie! Cadrele didactice au invocat dreptul copilului de a crește lângă părinți, dar și vacanțe plătite sau dorința celor mici de a face sporturi de iarnă
23.12.2021 | 09:31
De ce nu vor profesorii sa revina la scoala pe 3 ianuarie Au invocat dreptul copilului de a creste langa parinti vacantele platite si dorinta celor mici de a face sporturi de iarna
De ce nu vor profesorii să revină la școală începând cu 3 ianuarie! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Revenirea elevilor în bănci, dar și a profesorilor, începând cu 3 ianuarie, a stârnit amuzament printre adolescenți, dar și furie pentru cadrele didactice. Nemulțumiți după ce Executivul le-a transmis să-și ia adio de la creșterile salariale pe care le sperau, profesorii nici nu vor să audă de școală la începutul anului.

Au făcut chiar și o petiție pe care au semnat-o peste 130 de mii de oameni. Sorin Cîmpeanu nu s-a lăsat impresionat și le-a explicat subordonaților că nu mai există loc de întors și data de 3 ianuarie este bătută în cuie.

ADVERTISEMENT

De ce nu vor profesorii să revină la școală începând cu 3 ianuarie!

Vă readucem aminte că elevii din gimnaziu și liceu sunt cei care se vor întoarce la școală încă de pe 3 ianuarie. În același timp, școlarii din clasele 0 – IV vor reveni pe 10 ianuarie.

Elevii au primit cu zâmbetul pe buze decizia și au ridicat resemnați din umeri. Au ținut să explice că nu au fost consultați deloc atunci când s-au hotărât noile date din calendarul școlar.

ADVERTISEMENT

„Mulți liceeni s-ar întoarce de la Revelion direct la școală. Ar fi minunat pentru toată lumea. Nu, absolut nimeni nu a stat de vorbă cu noi, nu ne-a întrebat nimic.

Noi avem un reprezentant în Comisia de Dialog Social, nici măcar nu a fost chemată persoana respectivă când a avut loc ultima ședință. Nu, nu am fost consultați în legătură cu această decizie”, a declarat Alexandra-Ioana Guramba, președintele Asociației de Elevi din Bacău pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Profesorii au fost mult mai supărați. Culmea, cadrele didactice au invocat chiar și Convenția asupra Drepturilor Copilului, adoptată de ONU în 1989.

Ce au invocat profesorii pentru a nu se întoarce la școală pe 3 ianuarie

Interesant este că profesorii au ținut să scoată în evidență mai multe drepturi ale copiilor atunci când a fost vorba de revenirea în bănci. Multe dintre ele au stârnit amuzament și au circulat pe internet în ultimele ore.

ADVERTISEMENT

Astfel, copiii n-au ezitat să se distreze atunci când au aflat că profesorii au scris Ministerului că fiecare copil are dreptul la odihnă şi la timp liber, dreptul de a participa la jocuri şi la activităţi recreative proprii vârstei sale. Mai ales că, spun aceștia, nu puține sunt cadrele didactice care uită până și de pauză.

De asemenea, profesorii au invocat dreptul la protecţie al fiecărui copil împotriva oricărei forme de exploatare. Aceștia i-au mai spus lui Sorin Cîmpeanu că fiecare copil are dreptul de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge şi de a beneficia de serviciile medicale şi de recuperare necesare pentru asigurarea realizării efective a acestui drept.

Nu în ultimul rând, fiecare copil are dreptul de a beneficia de un nivel de trai care să permită dezvoltarea sa fizică, mentală, spirituală, morală şi socială și dreptul să crească alături de părinţii săi.

Dreptul copiilor de a face sporturi de iarnă și vacanțele plătite de părinți, motiv pentru a nu se face școală

Există familii în care un copil este în ciclul gimnazial, iar celălalt este în ciclul primar. Conform ordinului actual de ministru, ei ar avea vacanţe diferite, primul până în 3 ianuarie, celălalt până în 9 ianuarie, ceea ce îngreunează planificarea activităţilor în familie. Revenirea la vacanţa unitară de iarnă pentru toţi copiii ar rezolva această problemă.

Profesorii au mai zis că finalul de semestru este dificil pentru elevi, fiind încărcat cu teste, teze, lucrări, proiecte, referate, toate într-un ritm alert, cauzat de durata scurtă a semestrului. Aşadar, o vacanţă cu timp suficient pentru odihnă şi recreere, fără teme, ar fi extrem de benefică.

Extinderea vacanţei de iarnă pentru toţi copiii până în 9 ianuarie 2022 ar permite acestora să petreacă mai mult timp în aer liber, practicând sporturi de iarnă, pentru îmbunătăţirea sănătăţii fizice şi psihice.

Cadrele didactice au mai scos în evidență și că există familii care şi-au planificat de mult timp excursii pentru ianuarie 2022 (au şi plătit avans). Acordarea dreptului la vacanţă unitară de iarnă le-ar permite acestora să beneficieze de excursiile pe care deja şi le-au programat. Altfel vor pierde atât banii plătiţi deja, cât şi zilele de concediu pentru care au muncit întreg anul.

Cum a apărut Crăciunul pe rit vechi pe lista profesorilor

Profesorii au mai transmis că în octombrie 2021 elevilor din sistemul public le-a fost impusă o vacanţă de două săptămâni, pe când cei din sistemul privat au putut să îşi continue studiile în sistem online. Acest lucru a avut ca efect modificarea structurii semestrului şi realizarea activităţilor de evaluare în perioada sărbătorilor de iarnă, care astfel, în loc să fie pentru odihnă, deconectare şi celebrare religioasă sau în familie, s-a transformat într-o perioadă de stres şi de oboseală, atât pentru copii, cât şi pentru părinţii lor.

„Această decizie a guvernului a creat o inechitate inutilă faţă de elevii din sistemul public, care nu a făcut decât să accentueze şi mai mult lipsa de socializare şi de activităţi tipice copilăriei ce exista deja din pricina pandemiei”, au mai adăugat cadrele didactice în petiție.

De asemenea, oamenii de la catedre au transmis că mulţi părinţi care lucrează în străinătate şi-au luat concediu două săptămâni cu ocazia sărbătorilor de iarnă, pentru a veni în ţară şi a petrece timp cu copiii lor, dar au amintit și că există familii care sărbătoresc Crăciunul de rit vechi, în 7 ianuarie, ceea ce nu va mai fi posibil dacă elevii ar relua cursurile în 3 ianuarie.

Al nouălea punct pe lista profesorilor a arătat că vacanţa intersemestrială a fost deja eliminată şi înlocuită cu vacanţa forţată din toamnă, ceea ce a luat copiilor dreptul de a se bucura cu adevărat de sporturile de iarnă.

ADVERTISEMENT