News

Profesorii ameninţă cu greva! „Ar fi cazul să nu începem anul școlar”

Profesorii ameninţă cu greva nemulțumiți de salariile pe care le au și au sărit la gâtul sindicatelor din Educație
25.08.2021 | 13:11
Profesorii ameninta cu greva Ar fi cazul sa nu incepem anul scolar
Profesorii se gândesc să nu înceapă anul școlar. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Câteva zile ne mai despart de debutul anului școlar, însă lucrurile sunt departe de a fi rezolvate. Sorin Cîmpeanu, ministrul educației, a ținut să lămurească mai toate aspectele legate de pandemia de coronavirus și felul în care se vor desfășura orele, dar nu a avut vești bune în privința unui subiect fierbinte pentru cadrele didactice. Profesorii sunt nemulțumiți după ce majorarea salarială promisă ar putea fi din nou amânată.

Drept pentru care au trecut acum la amenințări. Oamenii de la catedră se gândesc chiar să nu înceapă anul școlar și au sărit și la gâtul sindicatelor din Educație pe care le acuză că tac de fiecare dată când este vorba despre bani.

ADVERTISEMENT

Profesorii ameninţă cu greva și nu vor să înceapă anul școlar!

Cu toate acestea, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret au transmis un comunicat de presă și un avertisment ferm pentru Executivul condus de Florin Cîțu.

„Tăcerea guvernanților poate fi interpretată de salariații din învățământ ca o invitație la declanșare a acțiunilor de protest”, au notat liderii de sindicat care i-au bătut obrazul premierului. Aceștia spun că Florin Cîțu nu a avut nici măcar o minimă doză de părere de rău atunci când a precizat că salariile din sistemul de învățământ nu vor fi majorate în acest an, în urma deciziei de a îngheța totul în sistemul bugetar.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, în sprijinul cadrelor didactice au sărit chiar și elevii. Asociațiile acestora și-au manifestat public indignarea că profesorii sunt umiliți și li se refuză constant majorarea salarială, una pe care ar fi trebuit să o primească deja.

„Știm că și elevii sunt nemulțumiți din cauza nerezolvării problemei legate de decontarea navetei și din cauza burselor școlare foarte mici. Vinovații pentru aceste neajunsuri sunt, în primul rând, în Palatul Victoria, în Parlamentul României și la Ministerul de Finanțe. Către cei de acolo trebuie să ne exprimăm nemulțumirea! Să ne amintim că actualul Prim-Ministru s-a exprimat public, înainte de a ocupa această funcție, că educația și sănătatea nu trebuie să fie prioritare. Acum, o pune în practică!”, au mai transmis sindicatele.

ADVERTISEMENT

Acuze dure ale profesorilor

Ministrul educaţiei a fost cel care și-a asumat mesajul Guvernului. Acesta a precizat că nu crede că salariile profesorilor vor putea creşte după rectificarea bugetară. Sorin Cîmpeanu a mai spus că în acest moment este nevoie să fie asigurate salariile pentru posturile create în plus în sistemul de învăţământ, pentru personalul din creşe şi grădiniţe şi pentru acoperirea programului „Masa caldă”.

Aproape imediat au apărut acuzele profesorilor care au cerut grevă în învățământ. „Eu chiar sunt sigură că, în cazul fericit în care ar începe o grevă, se va încheia rapid. Mereu vor fi cei care au rate, cheltuieli…nu suntem uniți deloc”, a explicat Camelia Pintilie, profesoară.

ADVERTISEMENT

„Liderii de sindicat își primesc banii, sunt degrevați de ore, deci ei sunt “înțelegători” cu măsurile luate. Nouă cine ne face dreptate dacă nu acționăm?”, a întrebat pe cel mai mare grup al cadrelor didactice o profesoară din comuna Greci.

„Să începem cu o grevă japoneză să nu zică nimeni că suntem extremiști. Dacă nu înțeleg cu vorba bună continuăm”, a notat Daniela Panait și ea angajată în învățământ. „Ar trebui să nu ne mai lăsăm umiliți și împovărați cu fel de fel lucruri! Grevă! Nu deschidem anul școlar”, a transmis Florentina Roman susținută și de Irina Saicu. „Ar fi cazul să nu începem anul școlar, dacă nu se rezolvă nimic!!!!”, a zis aceasta.

„Rușinos este că am ajuns ca asociațiile de elevi să ia atitudine pentru drepturile noastre salariale, în vreme ce noi… contemplăm și ne acceptăm soarta mioritică!!!”, a punctat și profesorul Bogdan Cojocariu.

Când cresc salariile profesorilor

De remarcat că anul acesta salariile profesorilor erau programate să ajungă la nivelul care era prevăzut în grila de salarizare pentru anul 2022. Între timp, Florin Cîțu a anunțat înghețarea salariilor în întreg sistemul bugetar.

“Pentru o educație de calitate este necesară implementarea unor mecanisme care să facă atractivă profesia de dascăl. Aceste mecanisme vor face parte din noul pachet legislativ care urmează proiectului România Educată, care are ca prim termen 1 august – constituirea grupului de lucru interministerial.

Apoi 10 septembrie – planul de implementare, apoi 1 octombrie un pachet legislativ din care vor trebui să facă parte și măsuri de susținere a activității carierei didactice, creșteri salariale care să se facă în funcție de performanță și de asemenea, pentru a susține echitatea. Mă refer îndeosebi la sistemul de salarizare și de finanțare al școlilor în mediul rural, dar nu numai”, a spus Sorin Cîmpeanu atunci când a fost întrebat când anume vor încasa profesorii mai mulți bani.

ADVERTISEMENT