News

Profesorii care refuză predarea online riscă să fie disponibilizați. Inspectoratul București a făcut anunțul

01.10.2020 | 18:39
Profesorii care refuza predarea online risca sa fie disponibilizati Inspectoratul Bucuresti a facut anuntul
ADVERTISEMENT

Inspectoratul București anunță măsuri drastice pentru profesorii care nu se conformează măsurilor impuse de autorități pentru stoparea răspândirii noului coronavirus. Mai concret, refuzul predării cursurilor exclusiv online, din varii motive, poate atrage după sine desfacerea contractului de muncă al cadrelor didactice.

Decizia vine după ce încă nouă școli din Capitală au fost incluse în scenariul roșu, iar inspectorii au început să verifice în ce măsură învățătorii și profesorii folosesc platformele educaționale. Acestea sunt puse la dispoziție gratuit de Google și Microsoft.

ADVERTISEMENT

În majoritatea unităților de învățământ care au solicitat schimbarea scenariului de învățare a fost constatată existența unor focare de COVID-19. Potrivit datelor oficiale, 18 din totalul celor peste 600 de școli sunt obligate în momentul de față să își desfășoare activitatea exclusiv online.

Profesorii care refuză predarea online riscă să fie disponibilizați

Se vor supune toate situațiile acestea spre analiză și se vor aplica măsurile legale. Se poate ajunge inclusiv până la comisia de disciplină.

ADVERTISEMENT

În urma analizei situației și motivelor pentru care acești profesori refuză să continue învățarea de acasă, se poate ajunge la sancțiuni drastice. Ce înseamnă sancțiuni drastice? Până la desfacerea contractului de muncă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar București, Roxana Cercel, la Europa FM.

Cum ar putea preda online fără să fie filmați

Cei mai mulți dintre profesorii care au refuzat să predea cursurile online au invocat dreptul la intimitate și incidentele înregistrate în prima parte a acestui an. Potrivit liderului Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, „au fost cazuri de profesori care au apărut pe rețele de socializare cu poze trucate și filmulețe, ceea ce nu este în regulă”.

ADVERTISEMENT

Probabil de aici pleacă temerea unor dascăli. Orice filmare sau înregistrare a unui profesor se poate face doar cu acordul acelui dascăl”, a mai spus Simion Hănescu. Profesorii care refuză să pornească laptopul și camera video când predau pot opta, în schimb, pentru varianta asincronă de predare.

Aceasta se numără printre regulile publicate în Monitorul Oficial pe 11 septembrie și presupune realizarea în Powerpoint a proiectelor sau fișelor de lucru pe care să le încarce ulterior pe platforma folosită de școala respectivă.

ADVERTISEMENT

Există și varianta în care noi, profesorii, putem intra la oră fără a ne expune imaginea video, utilizând una dintre resursele pe care noi o pregătim în prealabil acasă. Acestea pot fi încărcate fie pe o anumită platformă, poate fi Google Classroom.

Pe lângă schema lecției putem insera și tot felul de imagini, am inserat și o serie de hărți, schițe, scheme. Fie o punem pe platformă, fie putem intra în conferință cu elevii să susținem lecția live chiar în momentul în care aveam ora programată în orar și putem intra direct cu prezentarea Powerpoint sau cu orice alt tip de prezentare pornit, astfel încât elevii nu mai au acces la imaginea noastră ca profesori, ci văd direct materialul pregătit pentru lecții”, a explicat la Digi 24 profesorul de geografie Bogdan Petre.

ADVERTISEMENT