News

Profesorii din România, aproape de grevă generală. Sindicatele, revoltate de eliminarea salarizării din proiectul legii educației

Ministrul educației, Ligia Deca, a anunțat eliminarea salarizării profesorilor din proiectul legii învățământului preuniversitar. În replică, dascălii amenință cu o grevă generală
22.02.2023 | 07:02
Profesorii din Romania aproape de greva generala Sindicatele revoltate de eliminarea salarizarii din proiectul legii educatiei
Profesorii din România, aproape de grevă generală. Sursa foto: FSLI România
ADVERTISEMENT

La începutul acestei săptămâni, Ligia Deca, ministrul educației, a declarat că a fost eliminată salarizarea profesorilor din proiectul legii învățământului preuniversitar. Oficialul liberal din Guvernul Ciucă a pus acest lucru pe seama unei ”înțelegeri în coaliție”.

Ministrul educației anunță eliminarea salarizării profesorilor din proiectul legii învățământului

Conform Ligiei Deca, ”tot ceea ce ține de grila de salarizare va fi prevăzut în legea specială”. E vorba de legea salarizării unitare, cum este și în prezent. Cu alte cuvinte, salariile profesorilor nu vor mai fi stabilite de la un nivel minim al salariului mediu pe economie, așa cum a fost enunțată prevederea încă din toamna acestui an, de la primele drafturi de legi.

ADVERTISEMENT

Anul trecut, Sorin Cîmpeanu, ministrul care a introdus salarizarea cadrelor didactice debutante la nivelul salariului minim pe economie în proiectul legii învățământului preuniversitar, spunea că o astfel de lege este fundamentală.

Dacă nu vom înţelege că e nevoie de alocarea de resurse astfel încât să nu mai existe niciun cadru didactic în România care să aibă un salariu mai mic decât salariul mediu pe economie, aş vrea să vă spun că toate schimbările de proces, de arhitectură de sistem sunt degeaba”.

ADVERTISEMENT

Într-o conferință de presă de la sediul PNL, Ligia Deca a anunțat public că elimină salarizarea profesorilor din proiectele legilor Educației și a pus decizia pe seama coaliției.

”Într-adevăr, înțelegerea în coaliție este că tot ceea ce ține de grila de salarizare va fi prevăzut în legea specială, însă, ca principiu, noi plecăm de la ideea unei salarizări mult mai bune, în acord cu rolul pe care profesorii îl au, profesorii și educatorii îl au în ansamblul social”, a afirmat ministrul educației.

ADVERTISEMENT

Profesorii amenință cu greva generală după măsura anunțată de ministrul educației

La scurt timp după anunțul venit de la Guvern, sindicatele din educație și-au exprimat public revolta față de măsura gândită de ministrul Deca. Profesorii amenință cu declanșarea unei greve generale.

Într-un comunicat de presă, Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret ”îşi exprimă nemulţumirea faţă de decizia coaliţiei care guvernează România de a elimina din Proiectul Legii Învăţământului Preuniversitar un articol pe care îl considerăm fundamental şi de care depinde evoluția învăţământului românesc în următorii ani”.

ADVERTISEMENT

Transpunerea în practică a acestui articol ar însemna ca un profesor debutant să obţină un venit net de aproximativ 3.900 de lei, mai mic decât a multor categorii de salariați cu studii inferioare celor ale cadrelor didactice. Prin eliminarea acestui articol înţelegem că în noua lege de salarizare elaborată de către Ministerul Muncii nu se doreşte ca personalului didactic să i se acorde un nivel de salarizare motivant şi în concordanţă cu importanţa activităţii profesionale desfăşurată”, mai precizează sindicaliștii.

Prin urmare, FSLI şi ”Spiru Haret” avertizează Guvernul că, în cazul în care solicitările rămân fără rezolvare, angajaţii din educaţie se pregătesc de următoarele acţiuni de protest:

  • pichetarea sediului Guvernului şi a sediilor prefecturilor în lunile martie şi aprilie 2023;
  • marș de protest desfășurat în București în luna mai 2023;
  • declanşarea grevei generale în ultima decadă a lunii mai.
ADVERTISEMENT