News

Profesorii din România, tot mai aproape de grevă generală: ”Suntem profund dezamăgiți de lipsa de răspuns”

Profesorii din România sunt tot mai aproape de o grevă generală, în condițiile în care Executivul pare să ignore cerințele sindicaliștilor din învățământ.
22.03.2023 | 16:09
Profesorii din Romania tot mai aproape de greva generala Suntem profund dezamagiti de lipsa de raspuns
Profesorii din România anunță greva generală. Foto: Facebook FSLI
ADVERTISEMENT

Profesorii din România sunt tot mai aproape de greva generală, care va avea loc cel mai probabil spre finele lunii mai. Sindicaliștii au pregătit între timp mai multe proteste în mai multe orașe din România, nemulțumiți că salariile nu le sunt mărite așa cum au cerut de mai multe ori.

Profesorii din România, tot mai aproape de grevă generală

Sindicatele din învățământ au ieșit deja în stradă de mai multe ori, însă consideră că au fost ignorați de guvernanți, astfel că vor pregăti noi proteste și vor declanșa inclusiv o grevă generală în sistemul educațional, cel mai probabil spre finele lunii mai 2023.

ADVERTISEMENT

“Suntem profund dezamăgiţi de lipsa de răspuns din partea Executivului”, au transmis sindicaliștii, conform Observatornews.ro. Potrivit datelor oficiale prezentate de sindicaliști, protestele încep în 22 martie la Hunedoara și se vor încheia pe 30 martie în Dâmbovița și Dolj. În această perioadă mai sunt anunțate proteste pe 23 martie în Bihor, Brașov și Cluj, pe 24 martie în Maramureş, Arad, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Bacău, Mehedinţi, pe 28 martie în Alba și Sibiu și pe 29 martie în București, Ilfov, Giurgiu și, din nou, Hunedoara.

”Suntem profund dezamăgiţi de lipsa de răspuns din partea Executivului şi considerăm că aceasta este, de fapt, o invitaţie la noi proteste, printre care şi demararea grevei generale în educaţie. Guvernul României se face responsabil în totalitate pentru starea sistemului de învăţământ naţional, dar şi de efectele acestor proteste asupra procesului de educaţie.

ADVERTISEMENT

Salariaţii din învăţământ nu sunt dispuşi să renunţe la lupta pe care o duc în acest moment cu o clasă politică căreia nu îi pasă de viitorul şcolii româneşti, implicit de generaţiile de copii şi tineri care au nevoie de performanţă în educaţie. Tăcerea Guvernului nu e doar sfidătoare la adresa noastră, a salariaţilor din învăţământ, ci la adresa tuturor familiilor din România, care îşi duc copiii la şcoală şi care aşteaptă respect şi implicare din partea legiuitorilor acestei ţări”, au transmis reprezentanții FSLI şi FSE ”Spiru Haret”, conform Observatornews.ro

De își doresc, de fapt, sindicaliștii din învățământ și, implicit, profesorii din România? În primul rând ei cer ca ”toate categoriile de salariați din sistemul educațional să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege pentru anul 2022”. Nu a fost uitat nici personalul didactic auxiliar, pentru care sindicaliștii cer salarii mai mari.

ADVERTISEMENT

Totodată, sindicaliștii mai cer ”adoptarea, în regim de urgență, a normativelor pentru personalul nedidactic și personalul didactic auxiliar, având în vedere că normativele care se aplică sunt din anul 1998, precum și aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, întrucât salariații din învățământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri în noua lege de salarizare, grila propusă trebuie să poziționeze personalul din învățământ pe o treaptă superioară celei actuale în ierarhia funcțiilor bugetare, în raport de importanța socială a activității prestate”.

Sindicaliștii au remarcat, de asemenea, o ”anomalie” în sistem, anume faptul că cei care ocupă funcții de conducere, îndrumare și control, au ajuns să aibă salarii mai mici în raport cu salariații care ocupă funcții de execuție. Nu în ultimul rând, profesorii vor să le fie plătite orele suplimentare, aici fiind vorba de fapt de orele suplimentare efectuate atât de personalul didactic auxiliar cât și de cel nedidactic.

ADVERTISEMENT

Sindicaliștii au transmis deja că vor să picheteze sediul Guvernului și a sediilor prefecturilor în lunile martie și aprilie 2023, fiind inclus un marș de protest în București în luna mai 2023. Greva generală e văzută drept cea mai radicală formă de protest, însă aceasta e luată în considerare pentru finele lunii mai 2023, dacă politicienii vor ignora în continuare cerințele sindicaliștilor.

ADVERTISEMENT