ADVERTISEMENT
News

Profesorii vor spor la salarii pentru predarea online. Se plâng că sunt expuși la radiații

Autori: Alexandru Năstase, Catalin Nae | 12.11.2020 | 12:40
Profesorii vor spor la salarii pentru predarea online. Se plâng că sunt expuși la radiații
Profesorii solicită spor pentru radiații. Sursa foto - hepta.ro

Scandal în educație după ce profesorii vor spor la salarii pentru predarea online. Cadrele didactice s-au împărțit în două tabere și se acuză acum reciproc. Concret, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a trimis către Ministerul Educației o adresă prin care solicită bani în plus pentru profesorii care predau online.

ADVERTISEMENT

Doar că, lucrul acesta presupune un efort financiar considerabil pentru buget, având în vedere că întreaga țară se află în scenariul roșu. Adică toate școlile merg pe predare exclusiv online.

Fără să ezite, FSLI a solicitat ca ministerul, în urma unor discuții cu sindicatele din Educație, să stabilească mărimea concretă a sporului salarial.

ADVERTISEMENT

Profesorii vor spor la salarii pentru predarea online

”Vă rugăm să aveți în vedere faptul că, de la începerea anului școlar 2020-2021, multe unități au funcționat în scenariul doi sau trei, iar pentru următoarele 30 de zile și nu numai, actul educațional se va desfășura, la nivel național, exclusiv online, ceea pe presupune o perioadă îndelungată de expunere a cadrelor didactice la radiațiile emise de dispozitivul electronic”, se arată în solicitarea FSLI publicată de educațieprivată.ro.

ADVERTISEMENT

Nu toată lumea pare a fi de acord cu cerințele sindicatului. Mai mulți profesori au atras atenția pe un grup de socializare al cadrelor didactice și au transmis că tocmai asemenea solicitări fac ca lumea să-i pună la zid într-o perioadă destul de dificilă.

„Cu toții am vrea să fim plătiți la adevărata valoare. Toți vrem să ne primim drepturile, dar nici nu putem să fim mai neoameni decât prevede bunul simț.

ADVERTISEMENT

Astfel de solicitări, de inepții, fac ca ceilalți să ne înjure și mai puternic. Sindicatele să se lupte pentru drepturile noastre. Eu nu mă simt radiată de calculator, dar mă simt păcălită de anumite puncte ale fluturașului de salariu”, a transmis Elena Dinu.

Nemulțumiri din partea profesorilor

„Nu este suficient că suntem acuzați că primim normă de hrană, normă de haine și că am luat vouchere de vacanță, deși am stat acasă?

ADVERTISEMENT

Chiar avem nevoie de spor de radiație? Și cei care lucrează în IT ce naiba fac atunci? Îi ia cu salvarea de la muncă? Să fim serioși. Altele sunt drepturile noastre”, a precizat și Moise Ioana.

Au existat însă contre serioase între cele două tabere. Mai mulți profesori se plâng de faptul că sunt obligați să predea online și consideră că sporul pe care îl solicită sindicatul este unul corect.

ADVERTISEMENT

„Să demontăm bazaconicele lor teorii, debitate mai mereu de către unii politicieni, uneori si de către unii părinți. Să ne lămurim: profesorii nu sunt slugile nimănui – ca să nu spun că mai degrabă societatea are nevoie de ei, decât dascălii de societate.

Ei sunt doar parte într-o relatie contractuală între terți, cu drepturi si obligații din partea tuturor. Să ne înțelegem așadar! Apoi, decizia pt genul acesta de ore online nu aparține dascălimii; ea aparține reprezentanțiilor statului.

A se vedea însă că profesorul folosește propriile lui resurse și instrumente, plătite evident din banii lui de acasă, pentru predarea online. Și cum instrumentele lui de acasă nu funcționează pe bază de apă – unii nici măcar nu le posedă; trebuie să facă un efort serios de ordin financiar ca să intre în posesia lor -, costurile cu energia electrică aferentă sunt suportate tot din buzunarul lui”, a transmis Dan Burz

De remarcat că FSLI, federația care a cerut sporul pentru radiație, este cea mai mare din învățământ. Aceștia reprezintă 63% din numărul total al angajaților din educație și au 60 de organizații sindicale afiliate din întreagă țară.

 

 

 

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!