Liviu Drăghici, profesor de contabilitate și educație antreprenorială la Liceul Tehnologic Administrativ și de Servicii Victor Slăvescu din Ploiești, și-a început cariera profesională lucrând într-o corporație. Ulterior, pentru a sta mai mult alături de familie, s-a orientat către profesorat, dar își pregătește elevii cât mai bine pentru o carieră de succes, iar cei care obțin nota maximă sunt răsplătiți cu un sejur la mare pe durata verii, scrie Libertatea.
În această vară, Liviu Drăghici a dus șase eleve la Costinești, întrucât acestea au obținut nota maximă la materiile pe care le predă. Un țel care nu este ușor de atins pentru un elev de-la său întrucât, pe lângă cunoștințele necesare, elevii trebuie să respecte și alte cerințe: să vină îmbrăcați business la oră, să fie punctuali, să lase telefonul pe catedră, să urmărească filme și să citească cărți legate de economie, să țină un buget personal sau să meargă la bancă pentru a cere detalii despre un împrumut.
„Te motivează extrem de mult, mai ales că mergi la mare cu colegi de clasă, ieși din zona de confort, cunoști persoane noi. Motivează pe toată lumea, chiar dacă nu toți reușesc să ajungă, dar muncesc mult mai mult decât ar munci la alte materii. Uneori o faci pentru tine însuți, ca să reușești tu să faci ce ți-ai proiectat, nu doar fiindcă ajungi la mare”, spune Georgiana Șerban, una dintre cele șase eleve care au mers cu profesorul lor la Costinești.
Eleva de clasa a X-a nu era foarte încântată de contabilitate, intenționând inițial să meargă la o facultate pentru a studia kinetoterapia. Acum însă ia în calcul chiar să urmeze studii economice. Cât despre condițiile puse de către profesor, Georgiana susține că nu au fost chiar atât de dificil de îndeplinit.
„Le-am organizat pe o foaie, le-am făcut din timp și au fost și distractive, am învățat prin joculețe, filme, cărți. Sunt pasionată de lectură și mi-a făcut mare plăcere să citesc. Nu a fost greu nici să respect ținuta, fiindcă și înainte purtam cămăși și sacou, îmi place să mă îmbrac mai elegant”, a afirmat fata.
Lui Liviu Drăghici i-a venit ideea de a-și răsplăti cei mai buni elevi cu un sejur la mare în anul 2017. De atunci, doar în doi ani nu a dus niciun elev pe litoral: o dată niciun elev nu a reușit să termine cu 10, iar în celălalt an a venit pandemia. Banii îi obține printr-o asociație, „Ai carte”, prin care strânge bani din donații sau din formularul 230.
„Le spun de la începutul anului, ba chiar pun și poze din anii trecuți pe un slideshow. La început e un wow general și la început pornesc ca din tun, primele lor note sunt destul de mari. După care pe parcurs mai uită, mai sar unele chestii și se cam înjumătățește numărul celor rămași în cursă după a doua notă. Apoi până la a cincea notă mai rămân cam trei. Anul ăsta au fost cei mai mulți, șase”, povestește Drăghici.
Acesta a ales această modalitate de răsplată pe bază experiențelor sale din taberele de pe litoral la care a mers în vremea liceului, unde a format prietenii care țin și acum și care aveau un farmec aparte pentru că erau ieșiri făcute fără părinți. În plus, una dintre organizatoarele unei tabere i-a dat încă de atunci ideea.
„Ea mi-a zis așa: când o să fii și tu mare și o să poți, să faci și tu același lucru pentru altcineva. Asta le zic și lor, fiindcă înainte să plecăm am întâlnire cu ei și cu părinții lor, ca să știe oamenii pe mâna cui își lasă copiii, să le spun care sunt regulile. La fel mă întreabă părinții: trebuie să facă ceva? Nu, dar ei când vor ajunge pe puterea lor, să facă același lucru cu altcineva”, spune profesorul din Ploiești.
Acesta dă asigurări că va face rost și în anii următori de banii necesari pentru cei mai bine pregătiți elevi ai săi. „Anul trecut, când am fost mai puțini, am luat un apartament și o garsonieră și domnișoara de la recepția hotelului n-a știut să facă o factură și elevele își dădeau coate pe la spatele meu că ele știau. Și prin excursia asta încerc să-i ancorez în viața reală”, a mai spus Liviu Drăghici.