News

Profesorul Mărmureanu, analiză importantă. Când va fi următorul mare cutremur în România și ce legătură există între cutremure și schimbări climatice

Profesorul Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre cutremurele, tot mai dese, din România. Expertul prezice când va avea loc următorul mare cutremur și analizează situația din țara noastră.
19.07.2022 | 06:57
Profesorul Marmureanu analiza importanta Cand va fi urmatorul mare cutremur in Romania si ce legatura exista intre cutremure si schimbari climatice
Profesorul Mărmureanu a vorbit despre marele cutremur din România. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

În luna iulie au fost înregistrate 12 cutremure de sufrafață în Vrancea, șapte dintre ele doar în ultima săptămână. Gheorghe Mărmureanu, director onorific al INFP, a explicat legătura dintre cutremure și schimbările climatice.

Profesorul Mărmureanu, despre cutremurele din România

“Treaba este mult mai mult mai complicată, pentru că fenomenele care se întâmplă în timpul marilor cutremure sunt fenomene pur geologice, absolut geologice. 12 cutremure de suprafață s-au înregistrat de la începutul lunii în țara noastră, cele mai multe în zona seismică Vrancea”, a explicat Mărmureanu.

ADVERTISEMENT

Profesorul Mărmureanu a explicat că, în ultima vreme, cutremurele din România au devenit tot mai sensibile pentru oameni. Vrancea este o zonă seismică, o zonă tectonică de cu tot o altă natură decât ce este în jurul nostru. Spre exemplu, când sunt cutremure mari în Turcia nu au nicio influență asupra noastră. La fel și cu un cutremur în Grecia. Deci tectonica din Vrancea este de cu totul altă natură.

În ultimul timp cutremurele au devenit sensibile pentru oameni. Sunt cu mult mai multe, pentru că, practic, în fiecare zi se întâmplă nişte rupturi pe undeva în scoaţa terestră.

ADVERTISEMENT

În Vrancea este o structură geologică cu totul aparte prin această parte a pământului. Au apărut cutremurele la adâncimi destul de mari chiar 100 și ceva de kilometri ceea ce nu prea a fost tot timpul.

Cu toate acestea, pierderile mari care a fost în România au fost mult legate în partea asta a Munteniei, adică biserici distruse”, a punctat Gheorghe Mărmureanu.

ADVERTISEMENT

În condițiile în care în Gorj s-a produs un cutremur de 4.2, resimțit în unele orașe din apropiere, Mărmureanu a făcut o analiză a acestei situații. Profesorul insistă că, în această zonă, cutremurele sunt obișnuite.

“Zona de aici e cunoscută din foarte puncte de vedere. Și exemplu, acuma vreo 7-8 ani au fost și distrugeri de case, aproape de Cărbunești. Sunt cutremure de suprafață care, așa cum se știe, ele sunt periculoase când au magnitudine peste 6 încolo, dar acesta a fost un cutremur mic, pentru că a fost de suprafaţă.

ADVERTISEMENT

Or, dacă sunt din suprafață, efectele sunt pe o rază mai mică, doar pe o anumită zonă. Ăsta e adevărul. Orice cutremur transmite o energie de radiații și prinde pe o anumită suprafață, în aer. Contează magnitudinea aici și bineînțeles, adâncimea.

Eu știu că ultimul care a fost la Gorj, acum 7-8 ani a ținut aproape 4-5 zile. Ştiu că a fost lume care li s-au dărâmat casele, case noi chiar făcute, aproape de Cărbunești. La magnitudinea acestui cutremur nu se pune problema, decât dacă cumva, construcţia este făcută prost. Acestea sunt cutremure locale şi aici nu au fost efecte ale cutremurelor din Vrancea, pentru că cutremurele vrâncene mari sunt la mare adâncime”, a completat Mărmureanu.

Veșnice întrebare de pe buzele tuturor, ”Când va avea loc următorul mare cutremur?”, a fost analizată, de asemenea, de Mărmureanu.

”Vrancea poate fi în pericol, mult mai târziu. Nu acum, în jur de 10-13 ani”, a spus Gheorghe Mărmureanu, potrivit Antena 3.

ADVERTISEMENT