News

Profilul clinic al pacientului infectat cu varianta Omicron. Ce arată datele din epicentrul pandemiei din Africa de Sud

Varianta Omicron provoacă forme mai ușoare de Covid, iar majoritatea pacienților sunt nevaccinați, arată un raport întocmit de un complex spitalicesc major din Africa de Sud.
06.12.2021 | 19:11
Profilul clinic al pacientului infectat cu varianta Omicron Ce arata datele din epicentrul pandemiei din Africa de Sud
ADVERTISEMENT

Majoritatea pacienților care au fost tratați pentru Covid-19 la spitalele publice din Tshwane erau nevaccinați.

Informațiile sunt conținute într-un raport privind profilul timpuriu al pacientului la complexul Spitalului Academic Steve Biko și Spitalul Districtual Tshwane (SBAH-TDH), în inima districtului Tshwane.

ADVERTISEMENT

Profilul clinic al pacientului infectat cu varianta Omicron. Ce arată din epicentrul pandemiei din Africa de Sud

SBAH și-a combinat forța de muncă cu TDH pentru a crea complexul SBAH-TDH pentru a gestiona pacienții cu SARS-CoV-2.

Potrivit datelor, dintre cei 38 de adulți aflați în secțiile Covid la 2 decembrie 2021, 24 erau nevaccinați, opt aveau statutul de vaccinare necunoscut și doar șase au fost imunizați.

ADVERTISEMENT

Statisticile se bazează pe „creșterea bruscă” a internărilor la cele două spitale cu 166 de noi internări între 14 și 29 noiembrie 2021, primele două săptămâni ale valului Omicron din Tshwane.

Între timp, dintre cei nouă pacienți care au fost internați pentru pneumonie Covid-19, opt au fost nevaccinați, inclusiv un copil.

ADVERTISEMENT

„Doar un singur pacient cu oxigen a fost complet vaccinat, dar oxigenul era pentru boala pulmonară obstructivă cronică”, a spus autorul raportului, dr. Fareed Abdullah, citat de Business Tech.

Abdullah este directorul Biroului de cercetare SIDA și TBC la Consiliul de Cercetare Medicală din Africa de Sud (SAMRC) și un clinician HIV cu jumătate de normă la SBAH.

ADVERTISEMENT

SAMRC a descris Tshwane ca pe un epicentru global, unde au fost descoperite primele cazuri ale focarului cu varianta Omicron.

Bloomberg a raportat că datele inițiale din complexul spitalicesc au arătat că, în timp ce numărul cazurilor de Covid-19 a crescut, pacienții au nevoie de mai puțină intervenție medicală, având forme mai ușoare de boală.

Profilul de vârstă

Abdullah a spus că profilul de vârstă al celor 166 de pacienți între 14 și 29 noiembrie a diferit „remarcabil” de valurile anterioare.

În ultimele două săptămâni, medicul a spus că datele indică faptul că nu mai puțin de 80% dintre internări au avut vârsta sub 50 de ani.

„Se poate ca acesta să fie un efect al vaccinării, deoarece 57% dintre persoanele cu vârsta peste 50 de ani au fost vaccinate în provincie, comparativ cu 34% din grupa de vârstă 18 până la 49 de ani”, a explicat Abdullah.

În plus, cercetarea a constatat că 19% erau copii cu vârsta cuprinsă între zero și nouă ani, în timp ce cel mai mare număr de admiteri a fost în grupa de vârstă între 30 și 39 de ani, reprezentând 28%.

Transmiterea comunitară

Potrivit datelor, 66% dintre pacienți au fost „internări accidentale de Covid”, adică au fost pentru alte afecțiuni și au constatat că au fost pozitivi la sosirea la spital.

„Proporția mare de pacienți adulți incidentali cu Covid-19 și numărul crescut de admiteri pozitive pentru SARS-CoV-2 în rândul copiilor cu vârsta între zero și nouă ani pot reflecta rate mai mari de transmitere în comunitate în comparație cu valurile anterioare care nu se traduc în rate mai mari de admitere pentru o perioadă. diagnostic primar de Covid-19.”

Severitatea

Este boala provocată de varianta Omicron mai severă decât în cazul celorlalte variante?

„Cel mai bun indicator al severității bolii este măsurat prin rata de deces în spital. Au fost 10 decese în cohorta SBAH-TDH în ultimele două săptămâni, reprezentând 6,6% din cele 166 de internări”, a spus Abdullah.

Patru decese au fost la adulții cu vârsta cuprinsă între 26 și 36 de ani și cinci au fost la adulții de peste 60 de ani.

„Un deces a avut loc la un copil la care cauza decesului nu a fost legată de Covid”, a spus el, adăugând că nu au existat decese legate de Covid între cele 34 de internări în secțiile de pediatrie Covid-19 în ultimele două săptămâni.

„Deocamdată, ratele de deces din ultimele două săptămâni, precum și din ultimele 18 luni la complexul SBAH-TDH sunt mai mici decât rata globală de deces în spital de 23% pentru valuri anterioare ale țării, după cum a raportat NICD”, a adăugat el.

În plus, raportul a constatat o durată medie mai scurtă a spitalizării de 2,8 zile, comparativ cu 8,5 zile în ultimele 18 luni.

Cu toate acestea, potrivit medicului, este nevoie de mai mult timp pentru a răspunde pe deplin la întrebările despre severitatea Covid-19 cauzată de noua variantă de coronavirus.

ADVERTISEMENT
Tags: