Candidatul independent Călin Georgescu a dat peste cap toate sondajele și calculele făcute în rândul specialiștilor. În urma procentelor răvășitoare, politologii au decis că este momentul să se afle și cine l-a votat, de fapt, pe politicianul mai puțin cunoscut.
Remus Ioan Stefureac, politolog și director al INSCOP Research, a realizat un profil al alegătorilor lui Călin Georgescu, în condițiile întrebărilor referitoare la cum a reușit acest candidat independent să câștige atât de mult electorat.
Datele pe baza căruia a fost realizat acest profil au fost extrase din sondajul realizat de INSCOP Research în ziua primului tur de scrutin. Potrivit lui Stefureac, majoritatea celor care au pus ștampila de vot pe Călin Georgescu sunt tineri de până în 24 de ani, iar un procent de 20% dintre alegătorii săi nu au absolvit o facultate.
„Așa cum am promis, am decis să publicăm profilul alegătorilor dlui Călin Georgescu, extras din sondajul realizat de INSCOP Research în ziua votului, aceasta fiind o informație de interes public. Ultimele date extrase din sondajul realizat în ziua votului, conform celor 19,9 procente obținute pe ultima raportare de la ora 21,00 de duminică, arată că:
– 31% dintre tinerii de 18-24 de ani au votat cu Călin Georgescu, în contrast cu doar 8% din alegătorii cu vârsta de peste 65 de ani care au optat pentru el;
– Alegătorii tineri, până în 44 de ani a fost mai mobilizati să voteze cu Călin Georgescu, decât votanții cu vârsta de peste 45 de ani;
– Bărbații și femeile nu se diferențiază în ceea ce privește intenția de vot;
– 20% dintre persoanele cu studii primare și fără studii și 23% dintre persoanele cu studii medii au votat cu Călin Georgescu;
– 13% dintre persoanele cu studii superioare au optat pentru acest candidat”, spune Remus Stefureac pe Facebook.
Mai exact, potrivit datelor din sondaj, dintr-un total național raportat pe 24 noiembrie, ora 21.00, de 19,9%, voturile au fost împărțite astfel:
Cât privește delimitarea dintre sexe, aceasta nu există, căci atât 20% dintre femei, cât și 20% dintre bărbați au votat candidatul independent.
Tot potrivit politologului român, 19,9% dintre alegătorii de pe teritoriul României au votat Călin Georgescu, potrivi sondajului realizat de INSCOP înainte de publicarea rezultatelor AEP. Alte date arată că:
Călin Georgescu a fost prezent pe scena politică încă din 2010, când a fost propus pentru funcția de premier, însă președintele de la acea vreme, Traian Băsescu, a refuzat să îl numească, tocmai din cauza discursului său nepotrivit ideologiilor românești.
Ulterior, Călin Georgescu a mai fost propus pentru aceeași funcție, de premier al României, de această dată de George Simion, ca venind din partea formațiunii politice AUR. La scurt timp, însă, s-a retras din chestiune, stârnind nemulțumiri în rândul partidului. Simion și co-președintele partidului de atunci, Claudiu Târziu, l-au îndepărtat pe Georgescu, după ce a afirmat că șeful legionarilor, Corneliu Zelea Codreanu, și cel care a declanșat Holocaustul din România, Ion Antonescu, au fost, de fapt, eroi, nu criminali.
Atunci i s-a deschis și un dosar penal pentru elogierea vinovaților de genocid și crime de război, însă nu s-a mai auzit nimic de atunci despre parcursul anchetei. A fost retras din AUR, primind funcția de „președinte de onoare” al partidului.
De atunci și până luna septembrie a acestui an despre Călin Georgescu nu s-a mai auzit mare lucru. Nu a fost prezent nici în presa națională, nici la televizor, însă a început să obțină celebritate pe rețelele sociale, în special pe TikTok, platformă de origine chinezească de divertisment. Aceasta a ajuns modalitatea potrivită pentru ca Georgescu, candidat independent, că adune peste 2 milioane de votanți, adică circa 23% dintre alegerile liber exprimate.