Cristian Bostan, profesor la Facultatea de Agricultură din cadrul Universității de Științele Vieții Regele Carol I din Timișoara (USVT), solicită instituției despăgubiri morale de 50.000 de euro și reîncadrarea pe post, după ce, în octombrie 2023 a fost concediat ca urmare a unei decizii a Comisiei de Etică. Totul a pornit de la sesizarea unor studente, care l-au reclamat că are un comportament nepotrivit.
Prima dintre ele susține că profesorul ar fi condiționat studenților plata unei sume de bani și participarea la o activitate practică în schimbul intrării în examen. Cea de-a doua spune că a primit avansuri explicite, iar într-un alt caz, chiar fotografii indecente de la cadrul didactic și că acesta chiar ar fi filmat-o prin facultate.
Într-un interviu pentru publicația Renașterea, decanul Florin Imbrea a subliniat că ”nu a fost nimic fizic, doar în mediul online”.
” Da, nu numai poze, ci și conversații pe WhatsApp, și două poze mai incriminatoare, dar în care nu apare fața colegului nostru. Eu nu pot să afirm cu certitudine că este colegul meu, că nu l-am văzut la bustul gol”, a declarat decanul Facultății de Agricultură din cadrul USVT.
Cristian Bostan a contestat decizia de concediere în instanță și le-a spus judecătorilor că este victima unei înscenări din partea studentelor, iar șefii universității au căzut în plasa acestora. El acuză universitatea că nu a efectuat o minimă expertiză a mesajelor prezentate de cele două fete pentru a verifica dacă nu cumva au fost excluse anumite pasaje sau dacă unele conversații nu au fost scoase din context.
Profesorul spune că soarta lui era pecetluită încă dinaintea întrunirii comisiei de etică, pentru ca școala să nu cumva să fie implicată într-un astfel de scandal.
”În primăvara anului 2023, decanul Facultăţii de Agricultură din cadrul Universităţii de Ştiinţele Vieţii Regele Carol I din Timişoara i-a comunicat că există o sesizare disciplinară formulată faţă de reclamant de o studentă şi că ar fi mai bine să își dea demisia, în caz contrar urmând a i se desface disciplinar contractul de muncă”, a declarat avocatul profesorului, potrivit încheierii de ședință consultată de FANATIK.
Bostan mai susține că nu i s-a acordat dreptul la apărare și că, în realitate, el ar fi fost cel ”hărțuit și denigrat în mod public, în fața clădirii rectoratului, de studentă și de prietenul acesteia, care l-a și scuipat”. Profesorul s-a mai arătat deranjat de faptul că decanul facultății a vorbit despre acest caz în presă, distrugându-i astfel reputația. Cristian Bostan preda la facultatea din Timișoara din 2009, timp în care, spune el, nu a avut niciodată astfel de probleme.
Potrivit datelor din dosar, studenta care a sesizat conducerea facultății în legătură cu faptele profesorului, a declarat că acesta i-a făcut avansuri explicite și că în timpul cursurilor încerca să flirteze cu ea.
”Am fost abordată insistent de domnul profesor în afara orelor de curs, pe o reţea de socializare, mesajele nu aveau legătură cu universitatea, ele având interes personal din partea domnului profesor, mesajele fiind indecente având tentă sexuală, acest comportament continuând şi la orele de curs (…) comportamentul domnului profesor fiind neadecvat si insistent faţă de mine provocându-mi o stare de incomoditate si de stres în timpul cursurilor (…).
Îmi trimitea mesaje subliminale, încercând să flirteze cu mine, iar în timpul cursurilor acesta era foarte intimidant”, se mai arată în dosar.
Într-un alt caz, o studentă din anul III a dezvăluit că a primit de la profesor ”poze cu conotație sexuală, care îl înfățișau în ipostaze intime și indecente”.
O altă studentă l-a reclamat pe profesor că, în cadrul unei conversații pe grupul de curs, profesorul le-ar fi spus că nu îi va mai lăsa să intre în examen dacă nu încheie activitățile practice, care presupuneau o deplasare în afara localității și achitarea unei sume de bani.
„Sunt profund dezamăgit de reacţia unora dintre voi. V-am propus excursiile pt a îmbina utilul cu plăcutul, şi a învăţa practic nişte lucruri în domeniul vostru de specialitate. 100 de lei nu cred că era un efort inuman pentru voi, mai ales că pentru cluburi, ţigări şi alte prostii aveţi bani (unde cheltuiţi mult mai mult), dar pentru pregătirea voastră nu aveţi. Am şi spus că cei care chiar nu aveau, sponsorizam eu”, le-ar fi transmis profesorul.
Una dintre studente i-a replicat: ”Problema esenţială a fost faptul că ne-aţi obligat cu aceste excursii, spunându-ne că avem restanţă dacă nu venim”. Ulterior, conversația de pe platforma WhatsApp a ajuns la Comisa de Etică a USVT.
La sfârșitul lunii mai, Tribunalul Timiș a respins contestația făcută de profesorul Cristian Bostan, argumentând că decizia de concediere a este atât legală cât și argumentată.
”Pârâta a avut în vedere, la data emiterii deciziei, comportamentul reclamantului, lipsit de orice valoare a normelor de conduită etică și profesională, de faptul că, faptele au fost exercitate de către reclamant în calitatea sa de profesor, asupra studenților, hărțuirea presupunând un abuz de putere, ce constituie o circumstanță agravantă.
Instanța constată că pârâta a individualizat corect sancțiunea constând în desfacerea contractului individual de muncă al reclamantului”, se arată în motivarea instanței.
Profesorul timișorean nu a fost de acord cu decizia tribunalului, pe care a contestat-o la Curtea de Apel Timișoara.