Iarna și-a intrat în drepturi mai devreme decât ne așteptam. Cupola de aer polar care s-a așezat peste România a determinat o scădere semnificativă a temperaturilor din termometre în toată țara.
„Vremea s-a răcit semnificativ pe parcursul zilei de ieri, în regiunile extracarpatice, comparativ cu zilele anterioare. Vorbim de o răcire local semnificativă, cu chiar 7-10 grade mai coborâte valorile de temperatură, decât cele înregistrate în zilele anterioare.
Sunt temperaturi mai mici decât cele normale perioadei, în special în partea de sud-est, de sud și de est a teritoriului, în timp ce în restul țării s-au înregistrat valori de temperatură în jurul celor normale”, a declarat Oana Catrina, meteorolog ANM, la Digi24.
În această dimineață, ANM a extins codul galben de ninsori însemnate cantitativ și viscolite care a intrat în vigoare la ora 10, până luni, la aceeași oră. Sunt vizate zonele montane ale județelor Vrancea, Buzău, Prahova, Braşov, Dâmboviţa, Argeş şi Vâlcea.
Potrivit meteorologilor, la altitudini de peste 1.000 m, temporar ninsorile vor fi intense şi viscolite ”(viteze ale vântului de 40…55 km/h) şi se va depune strat de zăpadă, local de peste 10…20 cm”.
De asemenea, de la ora 10.00 a intrat în vigoare atenționarea cod galben de vânt puternic în Dobrogea, sudul Moldovei şi cea mai mare parte a Munteniei și este valabil până luni la ora 10.00.
În acest interval, reprezentanții ANM spun că ”local şi temporar vântul va avea viteze la rafală de 50…65 km/h”.
Totodată, meteorologii au emis și o alertă cod galben de ploi însemnate cantitativ pentru București și alte șase județe din țară. Acesta este valabil duminică, între orele 10.00 şi 23.00, în judeţele Constanţa, Călăraşi, Ialomiţa, Ilfov, municipiul Bucureşti şi zona joasă de relief a judeţelor Dâmboviţa şi Prahova.
În următoarele ore, ANM a anunțat că va ploua destul de mult și se vor acumula între 20 și 25 l/mp şi izolat peste 30 l/mp.
„Concret, ne așteptăm astăzi la precipitații în partea de sud și de sud-est a teritoriului. (…) Pe alocuri, trecător, își fac apariția și precipitațiile sub formă de ninsoare și lapoviță și în zonele mai joase de relief, în special în zona subcarpatică a Olteniei, a Munteniei, a Moldovei, dar și la altitudini ceva mai joase”, a mai spus meteorologul Oana Catrina.