News
notix pixel id

Prognoza ANM pentru 29 noiembrie – 12 decembrie. Schimbare radicală a vremii. Unde va ninge

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza pentru următoarele două săptămâni. În intervalul 29 noiembrie - 12 decembrie, vremea va ajunge să capete, treptat, aspect de iarnă.
29.11.2021 | 15:17
Prognoza ANM pentru 29 noiembrie - 12 decembrie. Schimbare radicală a vremii. Unde va ninge
ANM a emis prognoza pentru perioada 29 noiembrie - 12 decembrie. Când va ninge. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Specialiștii de la ANM au anunțat cum va evolua vremea în următoarele două săptămâni în România, interval care va cuprinde primele 12 zile ale iernii calendaristice.

ANM a emis prognoza pentru perioada 29 noiembrie – 12 decembrie. Când va ninge și în zonele joase

Într-o primă fază, chiar de marți, o masă de aer foarte rece va acoperi țara noastră. Putem spune, așadar, că decembrie începe cu temperaturi scăzute în mare parte din țară.

Răcirea nu va fi însă una de lungă durată. Din 1 până pe 3 decembrie, o altă încălzire va avea loc, iar valorile termice vor sări din nou de 9-10 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Din 3 decembriste, aerul cald va lăsa loc unui aer specific sezonului de iarnă și, conform ANM, cea de-a două săptămână va fi caracterizată de un regim termic apropiat de cel normal.

În ceea ce privește capitolul precipitații, tot din 3 decembrie și până în 12 decembrie, se vor semnala ploi, lapovițe, dar și ninsoare – în toată țara. La munte, dar și în nordul, centrul și estul țării, s-ar putea depune strat de zăpadă.

ADVERTISEMENT

Iată prognoza Administrației Naționale de Meteorologie pentru fiecare regiune în parte:

Prognoza pentru Banat

La începutul intervalului, valorile termice vor fi în scădere astfel că pe 30 noiembrie media maximelor va fi de 3 grade și cea a minimelor de -1-0 grade. Vremea se va încălzi pe parcursul zilelor de 1 și 2 decembrie, când treptat temperaturile maxime vor tinde spre o medie de 12 grade, iar cea a minimelor spre 5 grade. Vremea se va răci între 3 și 5 decembrie, ajungându-se la medii ale maximelor termice de 3-4 grade și ale minimelor de -1…-2 grade.

Cea de-a două săptămână va fi caracterizată de un regim termic apropiat de cel normal, cu maxime ce vor oscila, în medie, în jurul a 5 grade și o medie a minimelor cuprinsă între -2 și 0 grade.

ADVERTISEMENT

Vor cădea precipitații moderate cantitativ, predominant sub formă de ploaie, în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie și mixte, în general slabe și cu caracter temporar, începând din 2 decembrie și până la sfârșitul perioadei de referință.

Evoluția vremii în Crișana

La începutul intervalului, valorile termice vor fi în scădere, astfel că pe 30 noiembrie media maximelor va fi de 3 grade și cea a minimelor de -1…-2 grade. Vremea se va încălzi pe parcursul zilelor de 1 și 2 decembrie, când treptat temperaturile maxime vor tinde spre o medie de 11 grade, iar cea a minimelor spre 5 grade.

ADVERTISEMENT

Vremea se va răci între 3 și 5 decembrie, ajungându-se la medii ale maximelor termice de 3 grade și ale minimelor în jurul a -2 grade. Cea de-a două săptămână va fi caracterizată de un regim termic apropiat de cel normal, cu maxime ce vor oscila, în medie, în jurul a 4 grade și o medie a minimelor cuprinsă între -2 și 0 grade.

Vor cădea precipitații local însemnate cantitativ, predominant sub formă de ploaie, în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie și mixte, în general slabe și cu caracter temporar, începând din 2 decembrie și până la sfârșitul celor 2 săptămâni.

ADVERTISEMENT

Se anunță ninsori în Transilvania

Temperaturile vor fi în scădere accentuată la începutul intervalului, astfel că pe 30 noiembrie media maximelor va fi de 2 grade și cea a minimelor de -3…-4 grade. Vremea se va încălzi pe parcursul zilelor de 1 și 2 decembrie, când treptat temperaturile maxime vor tinde spre o medie de 10 grade, iar cea a minimelor spre 2 grade.

Vremea se va răci între 3 și 5 decembrie, ajungându-se la medii ale maximelor termice de 2 grade și ale minimelor în jurul a -3 grade. Cea de-a două săptămână va fi caracterizată de un regim termic apropiat de cel normal, cu maxime ce vor oscila, în medie, în jurul a 2 grade și o medie a minimelor cuprinsă între -4 și -2 grade.

Vor cădea precipitații în general slabe cantitativ, la început predominant sub formă de ploaie, apoi ploaie, lapoviță și ninsoare în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie și predominant sub formă de lapoviță și ninsoare, temporar, din 3 decembrie și până la sfârșitul celor 2 săptămâni.

Când ninge în Maramureș

Și în nordul țării, valorile termice vor fi în scădere accentuată la începutul intervalului, astfel că pe 30 noiembrie media maximelor va fi de 2 grade și cea a minimelor de -1…-2 grade. Vremea se va încălzi pe parcursul zilelor de 1 și 2 decembrie, când treptat temperaturile maxime vor tinde spre o medie de 9 grade, iar cea a minimelor spre 3 grade.

Vremea se va răci între 3 și 5 decembrie, ajungându-se la medii ale maximelor termice de 2-3 grade și ale minimelor în jurul a -3 grade. Cea de-a două săptamână va fi caracterizată de un regim termic apropiat de cel normal, cu maxime ce vor oscila, în medie, în jurul a 3 grade și o medie a minimelor cuprinsă între -3 și -1 grad.

Vor cădea precipitații moderate cantitativ, la început predominant sub formă de ploaie, apoi ploaie, lapoviță și ninsoare în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie și predominant sub formă de lapoviță și ninsoare, temporar, din 2 decembrie și până la sfârșitul celor 2 săptămâni.

Ninge și în Moldova după 3 decembrie

După o prima zi a intervalului, în medie cu valori termice diurne de 12 grade și minime de 5-6 grade, pe 30 noiembrie vremea se va răci, astfel că la nivelul regiunii vor fi maxime de 3 grade, în medie și minime de -2…0 grade.

În perioada 1-3 decembrie, valorile termice vor marca o creștere, media maximelor ajungând la 10-11 grade și a minimelor în jurul valorii de 3 grade. Pentru următoarele zile și până pe 12 decembrie sunt estimate medii ale maximelor termice de 2…4 grade și ale minimelor de -3..-2 grade.

Se vor semnala ploi slabe în ziua de 29 noiembrie, iar local și temporar, începând cu 3 decembrie și până la sfârșitul celor 2 săptămâni se vor semnala precipitații slabe, predominant sub formă de lapoviță și ninsoare.

Prognoza pentru Dobrogea anunță ploi

După o vreme deosebit de caldă în prima zi a intervalului, în medie cu valori termice maxime de 16 grade și minime în jurul a 8 grade, pe 30 noiembrie vremea se va răci accentuat, astfel că la nivelul regiunii vor fi maxime de 7 grade, în medie și minime în jurul a 0 grade.

În perioada 1-3 decembrie, vremea se va încălzi astfel că media maximelor va ajunge la 14-15 grade și a minimelor va fi în jurul a 6 grade. Pentru următoarele zile și până pe 12 decembrie sunt estimate medii ale maximelor termice de 7…9 grade și ale minimelor de 1-3 grade.

Se vor semnala ploi moderate în zilele de 29 și 30 noiembrie, iar local și temporar, începând cu 3 decembrie și până la sfârșitul celor 2 săptămâni, se vor semnala precipitații în general slabe, predominant sub formă de ploaie.

Cum va fi vremea în sudul țării și în Capitală

După o vreme deosebit de caldă în prima zi a intervalului, în medie cu valori termice maxime de 14 grade și minime de 6-7 grade, pe 30 noiembrie vremea se va răci accentuat, astfel că la nivelul regiunii vor fi maxime de 6 grade, în medie și minime în jurul a 0 grade.

În perioada 1-3 decembrie, vremea se va încălzi astfel că media maximelor va ajunge la 14-15 grade și a minimelor se va situa în jurul a 3 grade. Pentru următoarele zile și până pe 12 decembrie, regimul termic va fi apropiat de cel normal, fiind estimate medii ale maximelor termice de 5-6 grade și ale minimelor de -2…0 grade.

Se vor semnala ploi în general slabe în zilele de 29 și 30 noiembrie, iar local și temporar, începând cu 3 decembrie și până la sfârșitul celor 2 săptămâni, se vor semnala precipitații în general slabe, sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare.

Prognoza pentru Oltenia

După o vreme caldă în prima zi a intervalului, în medie cu valori termice maxime de 11 grade și minime de 5…7 grade, pe 30 noiembrie vremea se va răci accentuat, astfel că la nivelul regiunii vor fi maxime de 5 grade, în medie și minime în jurul a 0 grade.

În perioada 1-3 decembrie, vremea se va încălzi astfel încât media maximelor va ajunge la 10-11 grade și a minimelor se va situa în jurul a 3 grade. Pentru următoarele zile și până pe 12 decembrie, regimul termic va fi apropiat de cel normal, fiind estimate medii ale maximelor termice de 4-5 grade și ale minimelor de -2…0 grade.

Se vor semnala ploi în general slabe în 29 noiembrie și izolat pe 30 noiembrie, iar local și temporar, începând cu 3 decembrie și până la sfârșitul celor 2 săptămâni, se vor semnala precipitații în general slabe, sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare.

La munte se anunță ninsori abundente

În primele două zile, media temperaturilor maxime în această regiune va scădea de la 0-2 grade la -5 grade, iar cea a minimelor de la -1…0 grade la -7 grade. În perioada 1-3 decembrie, vremea se va încălzi astfel că valori termice maxime vor atinge în medie de 3 grade, iar media minimelor nocturne va urca spre -1 grad.

Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, regimul termic va fi apropiat de cel normal, fiind estimate medii ale maximelor termice de -2-.0 grade și ale minimelor de -7…-5 grade.

Se vor semnala zilnic precipitații, la început mixte, apoi predominant sub formă de ninsoare, iar local și temporar, cu o probabilitate mai ridicată în intervalele 30 noiembrie – 1 decembrie și 3-9 decembrie, ninsorile moderate cantitativ pot să depună strat de zăpadă

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri