News

Prognoza ANM pe patru săptămâni. Vreme neobișnuită în septembrie. Cum va debuta octombrie

04.09.2020 | 15:56
Prognoza ANM pe patru saptamani Vreme neobisnuita in septembrie Cum va debuta octombrie
ADVERTISEMENT

Prognoza Administrației Naționale de Meteorologie pentru următoarele patru săptămâni anunță o vreme neobișnuit de caldă pentru perioada calendaristică în care ne vom afla.

Astfel, din datele preliminare ale specialiștilor rezultă că vara se va prelungi, iar cei care și-au rezervat concediile în prima lună de toamnă nu pot decât să se declare fericiți.

ADVERTISEMENT

Pe de o parte, va fi o vreme caldă în toată luna septembrie, cu temperaturi mai ridicate decât cele normale perioadei. Pe de alta, ANM anunță că vor fi și perioade de ploi însemnate.

Cum arată prognoza ANM pe patru săptămâni

Luna septembrie a debutat cu extreme în peisajul meteorologic din România. Dacă prima zi a adus caniculă, cu temperaturi de peste 35-36 de grade, în a patra zi a lunii toamna a lovit din toate punctele de vedere.

ADVERTISEMENT

Ploile au pus stăpânire pe majoritatea regiunilor, iar maximele termice nu au mai trecut de 26-27 de grade. Vremea va schimb foaia însă din zilele următoare, iar din prognoza meteo pe patru săptămâni rezultă un peisaj de vară autentic.

Din datele oferite de ANM reiese că abia la începutul lunii octombrie vom mai scăpa de temperaturile ridicate, dar şi atunci vor mai fi zone din ţară cu maxime mai mari decât media specifică perioadei.

ADVERTISEMENT

Iată, conform Administrației Naționale de Meteorologie, cum arată prognoza meteo pe săptămâni, pentru luna septembrie, emisă vineri:

Săptămâna 7 – 14 septembrie: căldură și secetă

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestei perioade, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă ușor mai accentuată în sud-vest. Regimul pluviometric va fi deficitar în toate regiunile, dar mai ales în cele sud-vestice.

ADVERTISEMENT

Săptămâna 14 – 21 septembrie: caniculă în sud-est, ploi abundente în sud-vest

Temperatura aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile estice și sud-estice. Excepție vor face regiunile vestice și nord-vestice, unde temperaturile medii vor fi apropiate de cele specifice pentru acest interval.

Cantitățile de precipitații vor fi local excedentare în regiunile sud-vestice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această săptămână.

Săptămâna 21 – 28 septembrie: final de lună cu temperaturi ridicate

Temperaturile medii ale aerului vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, dar mai ales în cele extracarpatice. Regimul pluviometric estimat pentru această săptămână va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Octombrie, debut cu temperaturi peste medie

În săptămâna 28 septembrie – 5 octombrie, mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această perioadă, posibil ușor mai ridicate în regiunile extracarpatice.

Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi excedentare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în jumătatea sudică.

ADVERTISEMENT