News

Prognoza ANM pe trei zile: furtuni, grindină și ploi abundente. Zonele afectate 

Conform datelor din prognoza ANM pe trei zile, România va fi lovită de furtuni, vijelii, grindină și ploi abundente.
28.05.2021 | 08:40
Prognoza ANM pe trei zile furtuni grindina si ploi abundente Zonele afectate
ADVERTISEMENT

Mai își păstrează caracteristicile de ”cea mai instabilă lună a primăverii” și se încheie cu o vreme severă, în care manifestările extreme se pot produce în majoritatea regiunilor.

Conform prognozei Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), urmează trei zile cu furtuni, vijelii, căderi de grindină și cantități abundente de apă.

ADVERTISEMENT

Prognoza ANM până duminică: furtuni, grindină și ploi abundente

În cursul zilei de vineri, 28 mai, vremea va fi instabilă şi se va răci considerabil. Cerul va avea înnorări temporar accentuate şi, pe arii extinse, în centrul, estul şi sudul ţării, vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, însoţite de descărcări electrice şi, izolat, de grindină.

Conform ANM, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de apă însemnate, local peste 20…30 l/mp, iar pe arii restrânse 50…70 l/mp în special în sudul şi estul Transilvaniei şi în jumătatea de nord a Moldovei, precum şi în zonele montane aferente.

ADVERTISEMENT

În schimb, în regiunile vestice, cerul va fi temporar noros şi doar pe arii restrânse vor cădea ploi de scurtă durată, iar în sud-estul extrem fenomenele asociate instabilităţii se vor manifesta îndeosebi spre seară şi noaptea.

Vântul se va intensifica temporar în majoritatea regiunilor, la munte rafalele vor depăşi 70 km/h, iar în special în sud-vest şi est vor fi viteze, în general, de 45…55 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între 14 şi 24 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 8 şi 17 grade, anunță prognoza ANM prezentată de Adevărul.

ADVERTISEMENT

Prognoza ANM pentru sâmbătă: ploi însemnate în vest, nord-vest și centru

Sâmbătă, cerul va avea înnorări temporar accentuate şi se vor semnala averse, posibil însoţite de descărcări electrice în zonele montane, local în vest, nord-vest şi centru, iar pe arii mai restrânse în sud-estul ţării. Pe alocuri vor fi cantităţi de apă mai însemnate şi condiţii de grindină.

În restul teritoriului cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene îşi vor face apariţia doar izolat. Vântul va sufla slab şi moderat, temporar cu intensificări la munte, în est şi sud-vest. Temperaturile maxime se vor încadra între 17 şi 26 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 6 şi 16 grade.

ADVERTISEMENT

Duminică plouă în toată țara

Duminică, vremea va fi răcoroasă şi în general instabilă. Ziua cerul va avea înnorări temporar accentuate şi se vor semnala averse, trecător însoţite de descărcări electrice, în zonele montane, local în nord-vestul şi centrul ţării, pe arii mai restrânse în sud şi izolat în rest.

Seara şi noaptea aria nebulozităţii şi a ploilor se va extinde în regiunile sud-vestice şi în extremitatea de sud a teritoriului. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar pe alocuri se vor înregistra cantităţi de apă mai însemnate şi vor fi condiţii de grindină. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări la munte, iar de scurtă durată şi în timpul ploilor.

Temperaturile maxime se vor încadra între 16 şi 24 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 6 şi 16 grade, mai scăzute în depresiuni. Pe suprafeţe mici vor fi condiţii de ceaţă.

Cum va fi vremea în București

Vineri, în Capitală, vor fi averse şi descărcări electrice mai ales în cursul zilei, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă de 15…25 l/mp. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în timpul ploilor. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 19 grade, iar cea minimă va fi de 14…15 grade.

Urmează o zi de sâmbătă în care va ploua slab, iar temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 24 de grade, iar cea minimă va fi de 12…14 grade. Duminica vine cu înnorări temporare și cu ploi slabe de scurtă durată. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 22 de grade, iar cea minimă va fi de 10…13 grade.

ADVERTISEMENT