News

Prognoza ANM pentru 08 – 21 august 2022. Vremea se mai răcorește, dar canicula va mai fi prezentă în unele regiuni

În prognoza ANM pentru următoarele două săptămâni, românii au fost informați că vremea se va mai răcori ușor, dar în continuare vor fi prezente zilele caniculare.
08.08.2022 | 17:25
Prognoza ANM pentru 08  21 august 2022 Vremea se mai racoreste dar canicula va mai fi prezenta in unele regiuni
Prognoza ANM arată că vremea se mai răcorește în următoarele zile. Foto: pxhere.com
ADVERTISEMENT

În prognoza ANM pentru două săptămâni au fost incluse temperaturile maxime şi minime pentru fiecare regiune a ţării. De asemenea, au fost indicate perioadele în care există cea mai mare probabilitate de apariţie a precipitaţiilor.

Prognoza ANM pentru Banat

Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în prima săptămână a intervalului prognozat se va simți răcorirea. Temperatura aerului va ajunge la valori apropiate de normele climatologice ale perioadei.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă în medie maxime cuprinse între 25 și 29 de grade Celsius şi minime de 13…17 grade. Maximele vor fi mai coborâte în zonele deluroase, dar şi în cele depresionare.

În a doua săptâmână, valorile termice vor creşte treptat. Astfel, ziua, în Banat vor fi 30…32 de grade, iar noaptea 15…19 grade Celsius. Sursa citată a subliniat că pot fi raportate și după-amiezi caniculare.

ADVERTISEMENT

În primele zile, bănățenii vor avea averse, descărcări electrice. Pe alocuri se pot cumula cantităţi de apă mai însemnate, iar probabilitatea apariției ploilor locale  va fi ridicată şi în perioada 14-19 august.

Cum va fi vremea în Crișana

Vremea va fi în răcorire la începutul intervalului. Temperatura aerului va ajunge la valori apropiate de normele climatologice ale perioadei. În medie, maximele vor ajunge până la 29 de grade, iar minimele vor fi cuprinse între 13 și 15 grade.

ADVERTISEMENT

ANM a mai aunțat că în unele zile, valorile termice maxime vor fi mai coborâte în zonele de deal. În a doua săptâmână, valorile termice vor creşte treptat.

Revin zilele călduroase cu temperaturi între 30 și 32 de grade în orele după-amiezilor. Totodată, în timpul nopţilor vor fi între 15 și 19 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

În primele zile, vor fi prezente aversele și descărcările electrice. În același context, cantităţile de apă pot fi mai însemnate. Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată între 15 și 18 august.

Vremea răcoroasă în Transilvania

În Transilvania, valorile termice vor fi în scădere la începutul intervalului. Meterologii au anunțat că la mijlocul primei săptămâni vremea va deveni relativ răcoroasă.

Astfel, mediile maximelor vor fi cuprinse între 21 și 24 de grade, iar minimele între 8 și 13 grade Celsius. În celelalte zile se vor înregistra temperaturi apropiate de cele normale ale perioadei.

Ziua vor fi între 25 şi 29 de grade Celsius, iar noaptea vor fi între 12 şi 16 grade Celsius. Valori mai ridicate – adică peste 30 de grade, vestul Transilvaniei – pot fi înregistrate mai ales între 16 şi 18 august.

Pe arii extinse, mai ales în primele zile, vor fi manifestări averse și descărcări electrice, dar și cantităţi de apă mai însemnate. Probabilitatea apariției ploilor va fi mai ridicată şi după data de 15 august.

Temperaturi în scădere în Maramureș

Valorile termice vor fi în scădere în Maramureș, în primele zile ale intervalului menționat. ANM a notat că valorile termice se vor situa în jurul celor normale pentru începutul lunii august.

Meteorologii au mai precizat că la mijlocul primei săptămâni, vremea va deveni relativ răcoroasă. Vor fi maxime de 24…28 și minime de 12…15 grade. Ulterior, vremea se va încălzi treptat, iar la câmpie vor fi valori diurne cuprinse între 28 și 31 de grade.

La polul opus, valorile nocturne vor fi curprinse între 14 și 16 grade. De asemenea, în primele zile vor fi averse și  descărcări electrice. În unele zone se pot cumula cantităţi de apă mai însemnate, iar probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată între 15 și 18 august.

Moldova încă nu scapă de caniculă

Moldovenii vor avea valori termice în scădere în nordul şi centrul regiunii la începutul intervalului. Mediile maximelor vor fi cuprinse între 21 și 25 de grade.

În partea de sud a Moldovei va persista vremea călduroasă, iar disconfortul termic va fi ridicat. Vor fi valori de 31…34 de grade în zilele de 8 şi 9 august 2022.

Ulterior, regimul termic va fi în general apropiat de cel normal la mijlocul lunii august. Ziua vor fi 26…29 de grade Celsius, iar noaptea 13…17 grade Celsius.

În a doua săptămână este estimată o încălzire a vremii, cu temperaturi de peste 30 de grade. Ele vor fi înregistrate mai ales în sudul Moldovei. În primele zile ale perioadei de referinţă, aversele și descărcările electrice vor fi numai pe spaţii mici.

Pot fi cumulate cantităţi de apă moderate sau mai însemnate, iar probabilitatea pentru ploi va fi ridicată şi în perioada 14-15 august.

Vreme călduroasă în Dobrogea

În Dobrogea, mai ales între 8 şi 10 august, dar şi după 17 august, vor fi zile cu vreme călduroasă și caniculară în vestul regiunii.  Maximele vor fi cuprinse între de 30…35 de grade. Valori termice mai mici (27…29 de grade) vor fi înregistrate pe litoral între 13-15 august.

Probabilitatea de ploaie va fi în general redusă. Aversele locale au fost estimate pentru perioada 13-15 august.

Caniculă în Muntenia. Temperaturi de 35 de grade

Mai ales în 8 şi 9 august, dar şi după 17 va fi o vreme călduroasă și caniculară la câmpie. Media maximelor va fi de 30…35 de grade, iar cea a minimelor de 17…21 de grade Celsius.

Între 10 și 14 august, regimul termic va fi mai ponderat. Temperaturile vor fi în general apropiate de cele climatologic specifice.

Ziua vor fi 28…32 de grade, iar noaptea de 15…18 grade. În nordul şi în vestul regiunii şi doar pe spaţii mici în rest se vor semnala fenomene de instabilitate atmosferică. Vor fi posibile ploi şi în jurul datei de 14 august.

Maxime de 34 de grade în Oltenia

În majoritatea zilelor din perioada de referinţă va fi o vreme călduroasă și caniculară la câmpie (maxime de 30…34 de grade şi minime de 18…22 de grade).

De la 10 august, în Oltenia se va resimţi o răcorire semnificativă a vremii. Până la 14 august, ziua vor fi 26…31 de grade, iar noaptea de 14…17 grade.

În primele zile, vor fi averse și descărcări electrice, iar pe spaţii mici pot cădea cantităţi însemnate de apă. Averse pe areale restrânse vor fi posibile în cursul după-amiezilor, mai ales între 14 și 15 august.

Prognoza ANM pentru zona montană

La munte, va predomina o vreme caldă în cea mai mare parte a intervalului. Vor fi  valori peste cele normale, cu maxime de 18…25 de grade şi minime de 8…16 grade.

Excepţie va face perioada 10-13 august. Atunci, vremea va fi rece faţă de normele climatologice la altitudini mai mari. Ziua vor fi valori de 12…20 de grade şi noaptea de 6…14 grade.

La începutul perioadei de referinţă, vor fi averse pe arii extinse şi se vor cumula local cantităţi de apă mai însemnate. Va ploua pe alocuri, mai ales după-amiezile.

ADVERTISEMENT