News

Prognoza ANM pentru 15 august – 12 septembrie. Când se va răci vremea în următoarele patru săptămâni

ANM a actualizat prognoza pentru finele lunii august și începutul lunii septembrie. Așadar, românii pot afla cum va fi vremea în perioada 15 august - 12 septembrie 2022.
12.08.2022 | 13:27
Prognoza ANM pentru 15 august  12 septembrie Cand se va raci vremea in urmatoarele patru saptamani
Vremea în următoarele patru săptămâni potrivit ANM. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Administraţia Naţională de Meteorologie a anunțat cum va fi vremea în România în următoarele patru săptămâni, în perioada 15.08.2022 – 12.09.2022.

Vremea în România în perioada 15 august 2022 – 12 septembrie 2022

Conform meteorologilor ANM, vremea se va răci spre mijlocul lunii septembrie, însă temperaturile vor fi ridicate comparativ cu aceeași perioadă a anilor trecuți.

ADVERTISEMENT

ANM anunță că ”estimările meteorologice pentru cele patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2002-2021”. În aceste condiții, fenomenele meteorologice de scurtă durată, precum furtunile, nu pot fi prezise decât pe termen scurt prin atenționări de tip nowcasting.

Săptămâna 15.08.2022 – 22.08.2022

În prima săptămână a intervalului menționat, ANM anunță că ”valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României”. Cu toate acestea, vestea bună e că nu se anunță caniculă, astfel că temperaturile, chiar dacă ridicate, sunt suportabile.

ADVERTISEMENT

Cât despre precipitații, ANM anunță că ”regimul pluviometric va în general excedentar în jumătatea estică a țării, precum și la munte, dar și local deficitar în regiunile sud-vestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal”. Așadar, la munte și în estul țării românii trebuie să se aștepte la ploi.

Săptămâna 22.08.2022 – 29.08.2022

La fel cu prima săptămână a intervalului, vremea va fi mai caldă în raport cu o perioadă similară dintr-un alt an, însă nici aici nu se anunță caniculă. La capitolul precipitații, meteorologii anunță o vreme normală, ”cantitățile de precipitații se vor situa în general în jurul celor normale pentru acest interval, în toate regiunile”.

ADVERTISEMENT

Săptămâna 29.08.2022 – 05.09.2022

Spre finele lunii august și începutul lunii septembrie, vremea pare să reintre în normal, chiar dacă ANM anunță că „temperaturile medii se vor situa peste cele normale pentru această perioadă, în toată țara, dar mai ales în regiunile vestice”. Temperaturile medii vor înregistra valori între 14-18 grade Celsius. ”Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în toate regiunile”, mai anunță ANM.

Săptămâna 05.09.2022 – 12.09.2022

Aproape de mijlocul lunii septembrie, temperaturile vor fi mai ridicate comparativ cu o perioadă similară a anilor trecuți, însă vremea poate fi considerată răcoroasă. Temperaturile medii înregistrate vor fi de 14-18 grade, însă în sud vor fi înregistrate temperaturi medii de 20 de grade. Nivelul precipitațiilor va fi ”în general apropiat de cele normal, la nivelul întregii țări”, potrivit ANM.

ADVERTISEMENT

Meteorologul ANM Alina Șerban anunța în urmă cu câteva zile că vremea se va răci treptat și în mai multe zone din România vor exista furtuni și ploi, semn că toamna e tot mai aproape.

Ne răcorim treptat. Ne-am aflat sub incidența unui val de căldură care a determinat temperaturi foarte ridicate. Chiar 38 – 39 de grade am avut maxime ieri în sud-vestul teritoriului, în consecință disconfort termic foarte accentuat. Acum ne răcorim ușor.

Chiar astăzi și mâine se resimte în multe zone din țară, respectiv în partea de vest, de nord, de centru a teritoriului. Acolo temperaturile mai scad. Vorbim deja de o vreme călduroasă doar, acest lucru însemnând maxime de 30 și ușor peste 30 de grade, chiar mai scăzute în nordul Moldovei, 27-28 pe litoral, în estul Transilvaniei”, a explicat Alina Şerban la Antena 3.

ADVERTISEMENT