News

Prognoza ANM pentru 20 mai – 2 iunie. România, lovită de fenomene severe de vară

Prognoza ANM pentru următoarele două săptămâni, perioada 20 mai - 2 iunie, anunță fenomene severe de vară în toate regiunile.
20.05.2024 | 11:07
Prognoza ANM pentru 20 mai  2 iunie Romania lovita de fenomene severe de vara
Prognoza ANM pentru 20 mai - 2 iunie. Când lovesc furtunile violente, grindina și ploile torențiale. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, prognoza pentru următoarele două săptămâni. Cel puțin până pe 2 iunie, țara noastră va fi lovită de fenomene severe de vară.

Prognoza ANM pentru 20 mai – 2 iunie. Când lovesc furtunile violente, grindina și ploile torențiale

Treptat, sezonul cald începe să-și spună cuvântul pe teritoriul țării noastre. Încă din această săptămână, concomitent cu creșterea temperaturii, vor apărea și manifestările accentuate de instabilitate.

ADVERTISEMENT

Toate regiunile României vor fi traversate de formațiuni noroase care aduc fenomene severe. Vorbim de furtuni violente, vijelii, căderi de grindină și averse torențiale. Iată datele pentru fiecare regiune.

Prognoza pentru Banat

În ultima decadă a lunii mai, în vestul țării va fi un regim termic în general apropiat de normalul climatologic caracteristic acestei perioade. Vor fi maxime cuprinse între 24 și 28 de grade și minime între 12 și 14 grade. Cele mai scăzute valori termice se vor înregistra în perioada 22…24 mai.

ADVERTISEMENT

Vremea se strică radical sub aspectul precipitațiilor. Vor fi ploi pe arii mai extinse, furtuni și cantități de apă însemnate în perioada 21 – 25 mai și la început de iunie. Intervale cu ploaie vor fi și în restul intervalului, în special în timpul după-amiezilor, dar pe arii restrânse

Cum va fi vremea în Crișana

În această săptămână, date fiind precipitațiile frecvente, vor fi variații termice, în special ziua. De la o medie ce va crește la 28 de grade în ziua de marți (21 mai) se va ajunge la 24…25 de grade în perioada 22 – 24 mai, iar pentru restul intervalului sunt estimate valori în general de 26…27 de grade. Media temperaturilor minime va fi de 12…13 grade, ușor mai ridicată în data de 22 mai, când se va situa în jurul a 14 grade.

ADVERTISEMENT

Și în Crișana, probabilitatea pentru fenomene severe și cantități de apă însemnate va fi mai ridicată în perioada 21 – 25 mai și la început de iunie. Intervale cu ploaie vor fi și în restul intervalului, în special în timpul după-amiezilor, dar pe arii restrânse.

Vreme mai caldă și furtuni în Transilvania

Pe fondul accentuării instabilității atmosferice urmează zile cu variații termice în Ardeal. Vor fi perioade cu 26 de grade în ziua de marți (21 mai), apoi se va răcori până la 22 de grade în ziua de 23 mai. Pentru restul intervalului sunt estimate valori în general de 25…26 de grade. Media temperaturilor minime va fi de 8…10 grade, ușor mai ridicată în 23 mai și la început de iunie.

ADVERTISEMENT

Vor fi furtuni și ploi însemnate cantitativ în 23 și 24 mai și la început de iunie. De notat că intervale cu ploaie vor fi și în restul intervalului, în special în timpul după-amiezilor, dar pe arii restrânse.

Vreme capricioasă și în Maramureș

În primele zile din interval va fi o vreme mai caldă decât în mod obișnuit. Maximele ajung la 27…28 de grade în ziua de marți (21 mai), însă pe fondul accentuării instabilității atmosferice se va produce o răcorire în zilele de miercuri și joi (22 și 23 mai) când sunt estimate valori în jurul a 23 de grade. Pentru sfârșitul de mai și începutul de iunie, media temperaturilor maxime se menține la peste 25…26 de grade. Media temperaturilor minime va fi de 11…12 grade pe tot parcursul intervalului.

În perioada 22 – 25 mai vor fi ploi și furtuni puternice. Tot atunci, cantitățile de apă vor fi însemnate. Intervale cu ploaie vor fi și în a doua săptămână, mai probabile și din nou în extindere spre finalul lunii mai și la început de iunie.

Prognoza ANM pentru Moldova

În cele două săptămâni, media maximelor va urca de la 24…26 de grade în perioada 20 – 23 mai, la 27…28 de grade la finalul lunii mai și începutul de iunie. Și minimele vor fi mai ridicate comparativ cu mijlocul lunii. O medie de 10…11 grade în primele nopți și 13…14 grade spre finalul intervalului.

Vin ploile și în est. Probabilitatea va fi mai ridicată în 22 și 23 mai, dar și spre finalul lunii mai și la început de iunie. În restul intervalului regimul pluviometric va fi deficitar, iar ploile vor fi posibile pe arii restrânse îndeosebi în timpul după-amiezilor.

Vreme schimbătoare și în Dobrogea

În prima zi a intervalului încă va fi mai rece decât în mod normal. Apoi, se va încălzi. Media temperaturilor maxime va urca la 24…25 de grade, iar la început de iunie sunt posibile valori de peste 25…26 de grade. Minimele vor alterna de la 10 grade, până spre valori în general de 13…14 grade.

Vin ploile și pe litoral. Probabilitatea pentru preicpitații va fi mai ridicată în jurul datei de 23 mai și spre finalul intervalului de anticipație (la final de mai și început de iunie), anunță ANM.

Încălzire și precipitații în Muntenia

În primele zile, vara pare a se apropia decisiv de sudul țării. Vor fi maxime și de 28 de grade. Apoi, pe fondul nebulozității sau a instabilității mai accentuate vor fi variații în regimul diurn, respectiv o medie ce va oscila între 23 și 25 de grade. Temperaturile minime vor fi în jurul a 10 grade în primele nopți, apoi cu mici variații se vor situa între 12 și 14 grade.

Cresc șansele de ploi și furtuni violente în perioada 22 – 25 mai. Sunt posibile și cantități de apă însemnate, dar și după 30 mai. Intervale cu ploaie vor fi și în restul intervalului, în special în timpul după-amiezilor, dar pe arii restrânse.

Prognoza ANM pentru Oltenia

Și în Oltenia vor fi variații termice pe timpul zilelor. Vorbim de o medie ce va oscila între 22 și 24 de grade. Ulterior, media temperaturilor maxime se va situa în jurul a 26 de grade. Media temperaturilor minime va fi cuprinsă între 11 și 14 grade, cu cele mai ridicate valori la început de iunie.

Vor cădea ploi pe arii mai extinse și cantități de apă însemnate în perioada 21 – 25 mai și posibil la început de iunie. Intervale cu ploaie vor fi și în restul intervalului, în special în timpul după-amiezilor, dar pe arii restrânse.

Cum va fi vremea la munte

Date fiind precipitațiile frecvente, în primele zile maximele vor oscila, între 12 și 15 de grade. Apoi, pentru perioada 24 mai – 2 iunie, vor fi valori termice maxime în jurul a 16 grade. Media temperaturilor minime va fi de 7…8 grade pe tot parcursul intervalului.

Va ploua mult în perioada 22 – 25 mai, când și cantitățile de apă vor fi însemnate. Intervale cu ploaie vor fi și în restul intervalului, mai probabile și din nou în extindere la final de mai și început de iunie.

ADVERTISEMENT
Tags:
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum...
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum am tăcut. Ne-ați jignit! Ce i-ați făcut lui George...”
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României...
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei...
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei și selecționer. ”Faceți istorie!”. Am strâns emoțiile de la Euro într-un clip de poveste pentru România!
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat...
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat cărțile pe față, la 13 ani de la separare
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis...
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis antrenorul
Dragostea plutește în aer pentru trei nativi. Taurii trebuie să se organizeze
Dragostea plutește în aer pentru trei nativi. Taurii trebuie să se organizeze
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României