News

Prognoza ANM pentru 22 august – 4 septembrie 2022. Temperaturile mai scad, dar încă nu scăpăm de caniculă

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat recent prognoza meteo valabilă pentru următoarele două săptămâni (22 august – 4 septembrie 2022).
23.08.2022 | 16:11
Prognoza ANM pentru 22 august  4 septembrie 2022 Temperaturile mai scad dar inca nu scapam de canicula
Prognoza ANM: temperaturile mai scad, dar nu scăpăm de caniculă. Foto: flickr.com
ADVERTISEMENT

Prognoza ANM a început cu vremea din Banat. La începutul intervalului menționat, în această regiune va fi o vreme relativ răcoroasă.Mediile temperaturilor maxime se vor situa între 24 și 27 de grade Celsius, în timp ce minimele vor fi cuprinse între 15 și 17 grade.

Ulterior, vremea se va încălzi semnificativ. Astfel, în perioada 25-30 august vor fi din valori cu mult peste cele climatogic specifice şi izolat, la câmpie, posibil chiar caniculare. Ziua, temperaturile vor fi cuprinse între 32 și 34 de grade, iar noaptea între 18…21 de grade.

ADVERTISEMENT

În primele zile ale lunii septembrie a fost estimat un regim termic mai ponderat. Chiar și așa, vor fi prezente valori care vor fi în general tot peste mediile multianuale. În primele zile din septembrie va ploua pe arii extinse.

Totdodată, prognoza ANM arată că se vor acumula cantităţi de apă însemnate pe alocuri și apoi doar izolat vom mai avea ploi slabe. După 31 august creşte probabilitatea instabilității atmosferice.

ADVERTISEMENT

Prognoza ANM pentru Crișana

În primele zile ale intervalului, valorile diurne se vor situa între 26…29 de grade. Apoi va urma o încălzire semnificativă a vremii, iar între 25 şi 30, izolat va fi caniculă. Temperaturile diurne se vor situa între 32…34 de grade.

Pentru ultimele zile din interval este estimată o răcorire a vremii. Sunt anticipate temperaturi mai apropiate de mediile multianuale. Noaptea, minimele termice vor fi peste cele obişnuite în această perioadă.

ADVERTISEMENT

Adică în medie 14…17 grade şi chiar mai ridicate între 25 şi 31 august. În primele zile vor fi averse, descărcări electrice și pe suprafeţe mici se mai pot înregistra cantităţi de apă însemnate. Ulterior, ploi în general slabe vor mai fi posibile izolat. După 31 august va crește probabilitatea prezenței ploilor.

Cum va fi vremea în Transilvania

Ziua, la începutul intervalului, temperaturile vor fi în general mai apropiate de normele perioadei. În prognoza ANM se arată că vom avea maxime între 26…28 de grade și apoi va urma o încălzire apreciabilă a vremii.

ADVERTISEMENT

Așadar, între 25 şi 31 august vom avea o vreme călduroasă, cu temperaturi diurne de 30…33 de grade. În ultimele zile ale intervalului a fost prognozată o răcorire a vremii. În prognoza ANM sunt aşteptate temperaturi mai apropiate de mediile multianuale.

Minimele termice vor fi peste cele obişnuite în această perioadă (n.r. – în medie de 14…17 grade), cu valori mai coborâte în unele nopţi, mai ales în zonele depresionare. În primele zile şi spre sfârşitul intervalului vor fi averse, descărcări electrice și cantităţi de apă mai însemnate pe suprafeţe restrânse.

Maxime de 33 de grade în Maramureș

În majoritatea zilelor, mediile maximelor vor creşte de la 28…30 de grade – în primele zile – până la 31…33 de grade, între 25 şi 30 august. Și noaptea va fi mai cald ca de obicei.

Minimele nocturne vor fi cuprinse între 14 și 16 grade. În primele zile ale lunii septembrie a fost anticipate o răcorire a vremii. În primele zile vor fi manifestări de instabilitate atmosferică.

Printre ele averse și descărcări electrice, dar și cantităţi de apă mai însemnate, pe arii restrânse. În acest context mai trebuie spus că probabilitatea pentru ploi va creşte din nou după 30 august 2022.

Prognoza ANM pentru Moldova

În Moldova, vremea va fi călduroasă, iar valorile termice vor crește mult peste cele climatologic specifice. Media maximelor va fi de 30…34 de grade, iar în sudul Moldovei va fi prezentă și canicula, în unele zile.

Noaptea, temperaturile se vor situa între 16…19 grade. Pentru primele zile de septembrie, valorile termice vor fi în scădere, dar tot va fi mai cald ca de obicei.

Doar în prima zi şi între 31 august și 1 septembrie vor fi averse locale, dar numai izolat vor fi raportate cantităţi de apă mai însemnate.

Vreme călduroasă și în Dobrogea

În majoritatea zilelor din intervalul citat mai sus, dobrogenii vor avea vreme călduroasă și local caniculară în vestul regiunii. Vor fi maxime cuprinse între 31…35 de grade, dar și valori mai ponderate (n.r. – între 28…31 de grade Celsius) pe litoral, între 22 și 26 august.

Minimele nocturne se vor situa între 18 şi 22 de grade, iar o posibilă răcorire a vremii este estimată pentru începutul lunii septembrie. Totuși, chiar şi atunci temperaturile vor depăşi mediile multianuale. Doar la începutul perioadei şi posibil după 1 septembrie pot fi semnalate averse locale, dar în general slabe.

Caniculă în câmpiile din Muntenia

Prognoza ANM pentru Muntenia anunță o vreme călduroasă, local caniculară la câmpie. Media maximelor va fi cuprinsă între 30 și 35 de grade Celsius, în timp ce minimele vor fi cuprinse între 15 și 20 de grade Celsius.

Doar la 22 și 23 august, în nordul şi vestul regiunii vor fi valori termice apropiate de cele climatologic specifice (25…29 de grade). O posibilă răcorire a vremii este estimată pentru 2 septembrie.

La începutul intervalului va mai ploua (n.r. – izolat în cantităţi mai însemnate, mai ales în nord), dar regimul pluviometric va fi în deficitar, în special la câmpie.

Final de august cu 34 de grade în Oltenia

Intervalul va debuta cu o vreme relativ răcoroasă (24…27 de grade) în Oltenia. Ulterior, vremea se va încălzi semnificativ, iar între 25 și 31 august vor fi din nou valori cu mult peste cele climatogic specifice.

La câmpie, izolat, va fi prezentă canicula, iar temperaturile vor ajunge la 34 de grade. Noaptea se vor înregistra între 16 și 18 grade, iar în primele din septembrie este așteptat un regim termic mai ponderat.

În primele zile va continua să plouă pe arii extinse. Pe alocuri vor fi cantităţi de apă mai însemnate. Ulterior, vor mai fi posibile ploi slabe, doar izolat. După 1 septembrie creşte probabilitatea averse și descărcări electrice).

La munte va ploua mai mult după 31 august

În zona montană, în cea mai mare parte a intervalului va predomina o vreme caldă. Vor fi valori peste cele normale (18…25 de grade) și mai ridicate la altitudini mai joase în perioada 25-31 august.

Minimele vor fi cuprinse între 8 și 15 grade Celsius. O posibilă răcorire a vremii este estimată pentru începutul lunii septembrie. Chiar și așa, meteorologii au anunțat că şi atunci vor fi valori termice care nu vor depăşi în general mediile multianuale.

Până la 24 august vor fi averse pe arii extinse şi se vor acumula local cantităţi de apă mai însemnate. După data de 31 august, va creşte din nou probabilitatea de ploaie, conform meteoromania.ro.

ADVERTISEMENT