News

Prognoza ANM pentru 22 mai – 4 iunie. Temperaturi ridicate, dar și ploi, furtuni și vijelii în mai multe zone

ANM a emis prognoza pentru intervalul 22 mai - 4 iunie. Se anunță temperaturi ridicate, dar și ploi, furtuni sau vijelii în mai multe zone.
22.05.2023 | 17:23
Prognoza ANM pentru 22 mai  4 iunie Temperaturi ridicate dar si ploi furtuni si vijelii in mai multe zone
Prognoza ANM pentru 22 mai - 4 iunie. Vreme caldă, dar cu multe ploi. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Luni, 22 mai, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Specialiștii spun că urmează un interval cu temperaturi ridicate. Din păcate, nu scăpăm de ploi și vijelii puternice.

Prognoza ANM pentru 22 mai – 4 iunie. Vreme caldă, dar cu multe ploi

Finalul lunii mai și debutul lui iunie aduc o vreme caldă în țara noastră. În paralel, gradul de instabilitate atmosferică va fi ridicat în majoritatea zonelor. Vom avea de traversat zile cu averse ce vor avea şi caracter torențial, descărcări electrice și posibil căderi de grindină. Iată datele pentru fiecare zonă.

ADVERTISEMENT

Cum va fi vremea în Banat

În zona Banatului, temperaturile vor fi apropiate de normele climatologice în primele zile. Vorbim de o medie a maximelor de 24 – 26 de grade şi a minimelor de 12 – 14 grade.

Apoi, o răcire a vremii este estimată pentru intervalul 27 – 29 mai. Maximele ar putea scădea atunci sub 22 de grade, iar minimele se vor situa în jurul a 10 grade. Pe parcursul întregului interval, probabilitatea pentru averse va fi mai mare în cursul după-amiezilor. Ploile vor avea şi caracter torenţial, astfel, în intervale scurte de timp şi pe arii restrânse, cantităţile de apă vor fi însemnate.

ADVERTISEMENT

Prognoza ANM pentru Crișana

Și în Crişana, vor fi perioade cu variații. Între 22 – 26 mai, sunt estimate temperaturi în medie de 25 – 26 de grade ziua şi 13 – 16 grade noaptea. Urmează o răcire de scurtă durată. În jurul datei de 28 mai, media temperaturilor maxime ar putea scădea sub 22 de grade, iar minimele se vor situa în jurul a 10 grade.

Apoi, la finalul lunii mai şi începutul lunii iunie, sunt aşteptate maxime de 26 de grade şi minime în creştere treptată până spre 13 – 14 grade. Sunt șanse mari de ploi în cursul după-amiezelor în cea mai mare parte a intervalului. Dor în zilele de 23, 24 mai şi finalul lunii (28 – 31) este estimată o diminuare a gradului de instabilitate atmosferică.

ADVERTISEMENT

Cum arată prognoza pentru Transilvania

În centrul țării, în următoarele patru zile, vremea va fi în încălzire. Vom avea o medie a maximelor în jurul a 25 de grade. În jurul datei de 28 mai se va răci. Sunt estimate maxime de 20 – 22 de grade, iar spre finalul lunii şi în primele zile calendaristice de vară se va reveni la valori în medie de 24 – 25 de grade.

Probabilitatea pentru manifestări de instabilitate va fi mai ridicată în perioada 26 – 28 mai şi la începutul lunii iunie. În restul intervalului ploile se vor semnala pe arii mai restrânse.

ADVERTISEMENT

Prognoza meteo pentru Maramureș

În nordul țării, în perioada 22 – 25 mai, sunt estimate temperaturi diurne în creştere uşoară. Vor fi maxime de vară: 25 – 26 de grade. Și aici, ulterior se va răcori. În 28 mai sunt estimate maxime de 21 – 22 de grade, apoi spre finalul lunii şi în primele zile calendaristice de vară se va reveni la valori, în medie de 25 – 26 de grade.

Și nopțile aduc variaţii termice, de la o medie de 8 – 9 grade în cele mai răcoroase nopţi din interval (23, 24, 28 şi 29 mai) şi 11 – 12 grade în restul perioadei. Va ploua important cantitativ în 26 şi 27 mai şi la începutul lunii iunie. În restul intervalului ploile se vor semnala pe arii mai restrânse.

Prognoza ANM pentru Moldova

Până vineri, 26 mai, în Moldova sunt estimate temperaturi maxime în creştere uşoară: 25 – 26 de grade. Apoi se va răcori până la valori de 21 – 22 de grade în ziua de 28 mai, iar spre finalul lunii şi în primele zile calendaristice de vară se va reveni la valori, în medie, de 26 de grade.

Vor fi variaţii termice în cursul nopților. O medie de 9 – 11 grade în cele mai răcoroase nopţi din interval (23, 24, 28 şi 29 mai) şi 13 – 14 grade în restul perioadei. În Moldova va ploua abia din 26 mai, îndeosebi în timpul după-amiezelor.

Cum evoluează vremea în Dobrogea

La malul mării și în zona Dobrogei, pe parcursul celor două săptămâni, media maximelor va fi de 22 – 24 de grade, cu cele mai calde zilei în 24, 25 şi 26 mai şi la începutul lunii iunie.

În sud-est, instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în prima săptămână de prognoză, când în timpul după-amiezelor vor fi averse. În restul intervalului probabilitatea pentru ploi va fi mai redusă.

Maxime de 28 de grade în Muntenia

Se încălzește accentuat în sudul țării. Aici, vremea va deveni caldă mai ales spre mijlocul primei săptămâni de prognoză. La nivelul regiunii vor fi maxime în jurul a 28 de grade. Abia în perioada 27 – 29 mai este prognozată o scădere a temperaturilor maxime până la o medie a acestora de 23 – 24 de grade, apoi spre finalul lunii şi în primele zile calendaristic de vară se va reveni la valori de 26 de grade.

Nopțile vin cu variaţii termice, de la o medie de 10 – 11 grade în cele mai răcoroase din interval (23, 24, 28 şi 29 mai) şi 12 – 14 grade în restul perioadei. Ploile sunt prezente pe parcursul întregului interval, în special în cursul după-amiezilor. Doar în zilele de 24 şi 25 mai este estimată o ușoară ameliorare. Sunt așteptate ploi torenţiale. În intervale scurte de timp şi pe arii restrânse cantităţile de apă vor fi însemnate.

Prognoza ANM pentru Oltenia

De marți, și aici vremea se va încălzi până la o medie a maximelor în jurul a 26 de grade. Apoi, în următorul weekend, mai este prognozată o scădere a temperaturilor maxime până la o medie a acestora de 22 – 23 de grade, după care spre finalul lunii şi în primele zile calendaristice de vară se va reveni la valori de 26 de grade. Vor varia și minimele, cu o medie cuprinsă între 10 şi 14 grade.

Și în sud-vest, pe parcursul întregului interval probabilitatea pentru averse va fi mai mare în cursul după-amiezelor. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp şi pe arii restrânse cantităţile de apă vor fi însemnate.

Cum va fi vremea la munte

De-a lungul următoarelor două săptămâni, la munte, valorile termice estimate vor fi apropiate de normele climatologice. Vorbim de o medie a temperaturilor maxime de 14 – 15 grade şi minime de 6 – 8 grade.

Urmează o răcire a vremii este pentru perioada 27 – 29 mai, când media temperaturilor maxime ar putea scădea spre 11 – 12 de grade, iar minimele se vor situa în jurul a 4 grade.

Va ploua mult în următoarele săptămâni, în special în cursul după-amiezilor. Doar pe 24 şi 25 mai este estimată o restrângere a zonelor în care se va manifesta instabilitatea atmosferică. Pe arii restrânse, cantităţile de apă vor fi însemnate, anunță ANM.

ADVERTISEMENT
Tags: