Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, prognoza pentru perioada 23 decembrie 2024 – 20 ianuarie 2025, care cuprinde sărbătorile de Crăciun și Revelionul. Zonele care vor avea zăpadă în această perioadă.
Anii anteriori au adus, de Crăciun și de Revelion, o vreme mai degrabă specifică lunii martie. Au fost zile cu maxime anormal de mari și cu puține precipitații.
Iarna lui 2024-2025 pare că va schimba puțin foaia. Deja, ANM a emis alerte de ninsori abundente și viscol pentru mai multe zone din țară. De Crăciun, un nou val de precipitații abundente va afecta țara noastră.
Vineri, Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Potrivit specialiștilor, în următoarele două săptămâni va fi frig în unele zone. Cantitățile de precipitații vor fi, în general, apropiate de cele normale pentru această perioadă.
De Ajun și de Crăciun, temperaturile vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile estice și sud-estice. La polul opus va fi vremea în zonele vestice, unde va fi mai rece. În restul țării vor fi în general valori termice apropiate de cele normale.
Se anunță precipitații abundente în regiunile extracarpatice, precum și în extremitatea de vest a țării. În nord-vest, regimul pluviometric va fi deficitar, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
Dacă ne uităm la valorile de temperatură și la harta precipitațiilor, vedem cum șanse mari să ningă de Crăciun sunt pentru zonele de munte, dar și pentru centrul, vestul și estul României. În sud, cel mai probabil vor fi doar ploi.
În săptămâna 30 decembrie 2024 – 6 ianuarie 2025 va fi mai rece. Temperaturile medii vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă în zonele montane și local în cele centrale. În rest valorile termice vor fi în general apropiate de cele normale.
”Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, cu posibilitatea unui ușor deficit în regiunile vestice și în cele extracarpatice”, notează ANM.
De Bobotează, cel mai probabil nu vom avea clasicul ger. Asta pentru că temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.
În schimb, s-ar putea să ningă în nordul, centrul și estul teritoriului, unde regimul pluviometric va fi unul excedentar. În restul țării, acesta va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.
”Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile”, conform ANM.