News

Prognoza ANM pentru 27 septembrie – 10 octombrie. Când revin maximele de peste 20 de grade

Meteorologii de la ANM au emis prognoza pentru 27 septembrie - 10 octombrie. Când revin maximele de peste 20 de grade
28.09.2021 | 11:21
Prognoza ANM pentru 27 septembrie - 10 octombrie. Când revin maximele de peste 20 de grade
Prognoza ANM pentru 27 septembrie - 10 octombrie. Când revin maximele de peste 20 de grade. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat prognoza pentru următoarele două săptămâni, intervalul 27 septembrie – 10 octombrie.

Regimul de temperatură va fi unul oscilant, specific perioadei din calendar. În general, vremea va fi răcoroasă la nivelul întregii țări, însă vor exista zile în care maximele ar putea trece din nou de 20 – 21 de grade Celsius.

Prognoza ANM pentru intervalul 27 septembrie – 10 octombrie. Când se încălzește vremea

Prognoza specialiștilor pentru următoarele două săptămâni arată că toamna și-a intrat pe deplin în drepturi. Se anunță răcoare, dar și câteva zile cu ploi. Iată datele pentru fiecare regiune în parte, emise de ANM.

ADVERTISEMENT

Prognoza pentru Banat

În vestul țării, vremea se va răci până pe 30 septembrie şi se va menţine rece până spre 3 octombrie, apoi se va încălzi uşor, regimul termic devenind apropiat de cel normal în jurul datei de 5 octombrie, după care, uşor şi treptat, va marca o nouă scădere.

Astfel, temperaturile maxime vor avea valori medii de 27 de grade Celsius în prima zi a intervalului de prognoză, vor scădea spre 19 grade între 30 septembrie şi 2 octombrie, vor atinge 22 – 23 de grade în intervalul 4 – 6 octombrie, iar pe 10 octombrie vor fi de aproximativ 20 de grade.

ADVERTISEMENT

Temperaturile minime vor avea o evoluţie asemănătoare, cu cele mai ridicate valori medii în primele nopţi, când se vor înregistra minime în jurul a 14 grade Celsius şi cele mai scăzute pe 3 şi 10 octombrie, când valorile nocturne vor fi de 8 grade.

Va ploua pe 27 şi 28 septembrie, iar în restul intervalului de prognoză ploi slabe se vor semnala cu totul izolat.

ADVERTISEMENT

Cum va fi vremea în Crișana

Temperaturile diurne vor fi în scădere, de la o valoare medie regională de 25 de grade Celsius în prima zi, spre 18 grade în jurul datei de 30 septembrie, când vremea va deveni răcoroasă.

Ulterior, regimul termic va marca o creştere, iar pe 5 – 6 octombrie se vor atinge valori medii de 22 de grade. În ultimele zile de prognoză tendinţa vremii va fi de uşoară răcorire, astfel încât pe 10 octombrie media maximelor termice va fi de aproximativ 18 grade.

ADVERTISEMENT

Minimele nocturne vor fi, de asemenea, în scădere, de la 12 – 14 grade la începutul intervalului, spre 7 grade pe 4 octombrie, apoi se vor situa, în medie, între 8 şi 10 grade.

Probabilitatea pentru ploi pe arii extinse va fi mai ridicată între 27 şi 30 septembrie.

Prognoza pentru Ardeal

În Transilvania, primele zile ale intervalului de prognoză vor fi caracterizate de o tendinţă de răcire a vremii, astfel încât temperaturile maxime vor scădea de la 24 de grade în prima zi, până la 16 grade în intervalul 29 septembrie – 2 octombrie, când vremea va fi răcoroasă.

ADVERTISEMENT

Apoi se va încălzi şi pe 6 octombrie media maximelor va fi de 20 de grade Celsius, iar ulterior va marca o scădere uşoară, spre 18 grade pe 10 octombrie.

Minimele nocturne vor avea o evoluţie similară, fiind în scădere de la 12 grade la începutul primei săptămâni a intervalului de prognoză, spre 4 grade pe 3 şi 4 octombrie, apoi vor creşte din nou şi, în intervalul 6 – 10 octombrie se vor menţine în jurul valorii de 6 grade.

Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată pe 27 şi 28 septembrie şi, din nou, în jurul datei de 7 octombrie.

Vremea în Maramureș

În nordul extrem, vremea va intra într-un proces de răcire, care va determina scăderea temperaturilor diurne de la valori de 24 – 25 de grade la începutul primei săptămâni de prognoză, spre 17 – 18 grade între 29 septembrie şi 3 octombrie.

Va urma o uşoară încălzire, care va conduce la un regim termic normal, concretizat prin valori medii de aproximativ 21 de grade, ce vor fi atinse pe 5 şi 6 octombrie. În ultimele zile, va fi posibilă o uşoară răcorire.

Temperaturile nocturne cele mai ridicate se vor consemna la începutul intervalului de prognoză şi vor fi de 12 grade, iar cele mai scăzute vor fi de 5 – 6 grade, înregistrate în jurul datei de 3 octombrie.

Va ploua pe 27 şi 28 septembrie, iar apoi probabilitatea pentru pentru ploi slabe, pe arii restrânse va fi mai ridicată pe 29 septembrie şi 7 octombrie.

Prognoza pentru Moldova

În Moldova, media temperaturilor maxime va scădea de la 19 grade pe 27 septembrie, până la 15 grade în intervalul 28 septembrie – 2 octombrie, apoi va creşte din nou spre 18 – 19 grade, între 6 şi 10 octombrie.

Media minimelor termice va coborî de la 11 grade în prima dimineaţă, până spre 5 grade în dimineaţa zilei de 3 octombrie.

Ulterior va creşte, astfel încât în intervalul 6 – 10 octombrie se va situa în jurul unei valori medii regionale de aproximativ 8 grade. În această parte a țării, probabilitatea pentru ploi slabe va fi redusă.

Vremea pe litoral

În Dobrogea, vremea se va răci în primele zile ale intervalului de prognoză, astfel încât valorile medii ale temperaturilor maxime vor scădea de la 21 de grade Celsius în prima zi, până în jurul a 16 grade în intervalul 30 septembrie – 3 octombrie.

Va urma o uşoară încălzire, iar între 5 şi 10 octombrie media maximelor termice se va situa în jurul a 18 grade.

Regimul termic nocturn va marca, de asemenea, o scădere în decursul primei săptămâni de prognoză, când temperaturile vor avea medii în scădere de la 14 grade la început, spre 9 grade în intervalul 1 – 3 octombrie, apoi vor fi în uşoară creştere şi, între 5 şi 10 octombrie, se vor menţine în jurul a 10 grade Celsius.

Probabilitatea pentru ploi slabe, izolate, va fi mai mare pe 29 şi 30 septembrie.

Cum evoluează vremea în Muntenia

În Muntenia, vremea se va răci accentuat la începutul primei săptămâni a intervalului de prognoză, iar maximele termice vor scădea de la o medie de 25 de grade în prima zi, spre 16 – 18 grade în perioada 28 septembrie – 3 octombrie, după care va urma o uşoară încălzire şi, până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni, temperaturile maxime vor fi cuprinse, în medie, între 19 şi 21 de grade.

Minimele termice vor avea o evoluţie similară, cele mai mici valori medii se vor atinge în dimineţile zilelor de 3 şi 4 octombrie, când vor fi de aproximativ 7 grade, iar cele mai ridicate în jurul datei de 28 septembrie, când se vor situa în jurul valorii de 13 grade Celsius.

Probabilitatea pentru ploi la nivel local va fi mai ridicată în jurul datei de 28 septembrie.

Prognoza pentru Oltenia

În Oltenia, media temperaturilor maxime va fi în scădere accentuată la început, astfel încât în prima zi se vor înregistra 26 de grade Celsius, iar pe 29 septembrie doar 16 grade, valoare în jurul căreia se va menţine media temperaturilor maxime până pe 3 octombrie.

Ulterior, vremea se va încălzi uşor şi, până la finalul celei de a doua săptămâni, temperaturile diurne vor fi cuprinse între 19 şi 21 de grade.

Media minimelor termice va scădea de la 13 – 14 grade în primele dimineţi, până la 7 grade în datele de 3 şi 4 octombrie, apoi va creşte, iar între 6 şi 10 octombrie va fi de aproximativ 9 grade.

Regimul pluviometric va fi în general deficitar în mare parte a intervalului de referinţă, probabilitatea de ploaie fiind mai ridicată la începutul intervalului, în zilele de 27 şi 28 octombrie.

Vremea în zona de munte

La munte, vremea se va răci în primele trei zile ale intervalului de prognoză, când maximele vor scădea de la 17 grade până la 8 grade, iar minimele de la 7 grade până la 1 – 2 grade.

Aceste valori vor caracteriza un regim termic relativ constant în intervalul 29 septembrie – 3 octombrie, apoi vremea se va încălzi uşor şi, între 5 şi 10 octombrie, temperaturile maxime vor fi, în medie, de 10 – 13 grade, iar cele minime de 3 – 5 grade Celsius.

Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată între 27 şi 29 septembrie şi, posibil, în jurul datei de 7 octombrie.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 853. 32 pagini + CD Armin Nicoară. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri