News

Prognoza ANM pentru 3 – 16 octombrie. Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Meteorologii ANM au emis prognoza pentru intervalul 3 - 16 octombrie. În următoarele două săptămâni, vremea va suferi schimbări importante.
03.10.2022 | 15:15
Prognoza ANM pentru 3  16 octombrie Cum va fi vremea in urmatoarele doua saptamani
Meteorologii anunță o nouă încălzire. Prognoza ANM pentru perioada 3 - 16 octombrie. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Luni, 3 octombrie, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza pentru următoarele două săptămâni.

Meteorologii anunță o nouă încălzire. Prognoza ANM pentru perioada 3 – 16 octombrie

Specialiștii din meteorologie au anunţat cum va fi vremea până pe 16 octombrie. Urmează câteva zile reci, însă, treptat, vremea va intra într-un proces de încălzire.

ADVERTISEMENT

Vom avea din nou maxime de 22 – 23 de grade Celsius, după care temperaturile coboară la 18 -20 de grade.

Cu excepția regiunilor nordice și centrale, șansele de precipitații vor fi destul de reduse în următorul interval. Iată prognoza pentru fiecare regiune din țară:

ADVERTISEMENT

Prognoza pentru Banat

În primele zile de prognoză vor fi medii ale maximelor între 16 şi 19 grade şi ale minimelor între 5 şi 10 grade. Din 6 octombrie urmează o încălzire.

Până pe 11, maximele se vor situa între 20 şi 23 de grade mediate regional, iar minimele între 6 şi 10 grade. Apoi, valorile termice nu vor mai avea variaţii semnificative, se vor situa în jurul celor caracteristice perioadei, cu maxime de 18 – 20 de grade şi minime de 8 – 10 grade.

ADVERTISEMENT

Șanse să plouă vor fi la începutul primei săptămâni şi în cea mai mare parte a celei de-a doua.

Maxime de 23 de grade în Crișana

În acest debut de săptămână, vremea va fi mai rece decât în mod caracteristic datei, cu medii ale maximelor în jurul a 16 grade, apoi se va încălzi treptat, astfel că, în perioada 5 – 9 octombrie acestea se vor situa între 18 şi 23 de grade, după care, până în 16 octombrie, vor ajunge la 18 – 19 grade.

ADVERTISEMENT

Valorile minime se vor situa între 8 şi 10 grade mediate regional, mai scăzute în 5 şi 6 octombrie, spre 5 – 6 grade.

Crește probabilitatea pentru precipitaţii în zilele de 5 şi 6 octombrie şi din nou în intervalul 12 – 16 octombrie.

Când se încălzește vremea în Transilvania

De luni vor fi valori mai scăzute decât în mod caracteristic datei. Până pe 5 octombrie nu vor fi maxime mai mari de 14 – 15 grade. Din 9 octombrie, valorile vor creşte treptat şi se vor situa între 6 şi 22 de grade.

Apoi, în a doua săptămână, maximele vor mai scădea uşor şi se vor menţine la 18 – 20 de grade mediat regional. Minimele termice se vor situa în medie între 4 şi 8 grade, mai scăzute, spre 2 – 4 grade, în 6 şi 7 octombrie.

Șansele pentru precipitaţii vor fi mari în primele două zile şi din nou în a doua săptămână a perioadei estimate.

Vremea în Maramureş

În primele două zile, va fi mai rece. Apoi, vremea va intra într-un proces de încălzire până în data de 9 octombrie, astfel că mediile maximelor vor porni de la 14 – 16 grade şi vor ajunge la 20 – 22 de grade. În a doua săptămână de prognoză vor mai scădea uşor, astfel încât vor coborî, mediat regional, până în jurul a 17 grade.

Temperaturile minime vor fi în scădere, pornind de la 8 grade şi atingând 4 grade în data de 6 octombrie, apoi vor creşte uşor şi se vor situa, în medie, între 6 şi 8 grade. Va ploua până pe 3 – 4 octombrie şi din nou între 12 şi 16 octombrie.

Puține precipitații în Moldova

După 2-3 zile reci, valorile termice vor creşte şi se vor situa uşor peste normele climatologice, cu o medie a maximelor ce va fi cuprinsă între 16 şi 21 de grade, cu cele mai scăzute valori în 4 octombrie şi cele mai ridicate pe 8 octombrie.

De lunea viitoare, valorile de peste zi vor scădea şi se vor situa în jurul normelor climatologice, cu temperaturi maxime, în medie, de 18 – 20 de grade. Temperaturile nocturne nu vor avea variaţii semnificative şi se vor situa, în medie, între 5 şi 8 grade.

Ploi puține în cea mai mare parte din interval. Șansele cresc doar jurul datei de 4 octombrie şi spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză.

Prognoza în Dobrogea

În sud-est, valorile maxime nu vor avea variaţii semnificative pe parcursul intervalului, iar media lor se va situa între 19 şi 21 de grade, cu cele mai scăzute valori la începutul primei săptămâni. Temperaturile nocturne vor avea mici variaţii de la un interval la altul şi vor fi cuprinse în medie între 9 şi 12 grade, cu cele mai scăzute valori la începutul perioadei.

Vor fi precipitații puține în cea mai mare parte din interval. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în 3 şi 4 octombrie şi din nou spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni.

Se anunță valori de 23 de grade în Muntenia

Dacă în primele zile vremea va fi uşor mai rece decât în mod obişnuit, spre sfârşitul acesteia valorile termice vor fi în creştere şi vor caracteriza o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, cu o medie a maximelor de 22 – 23 de grade.

Apoi, în a doua săptămână din interval, valorile termice vor scădea uşor şi vor caracteriza o vreme normală din punct de vedere termic, media maximelor urmând a se situa în jurul a 21 de grade. Temperaturile minime vor avea mici variaţii de la un interval la altul şi vor fi cuprinse în medie între 6 şi 9 grade, cu cele mai scăzute valori în 5 octombrie şi cele mai ridicate după 6 octombrie.

Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în primele două zile din interval şi din nou la sfârşitul celei de-a doua săptămâni.

Când se încălzește vremea în Oltenia

Răcoare în primele zile, cu maxime de 18 – 20 de grade. Ulterior, valorile termice vor creşte şi se vor situa uşor peste mediile climatologice în a doua parte a primei săptămâni, cu o medie a maximelor în jurul a 22 de grade. Valorile termice vor scădea în a doua săptămână, iar media maximelor va fi de 19 – 20 de grade, valori apropiate de normalul termic.

Temperaturile nocturne vor avea mici variaţii în prima parte a intervalului şi vor fi cuprinse în medie între 6 şi 9 grade, cu cele mai scăzute valori în 5 şi 6 octombrie. Va ploua doar în prima zi de prognoză şi în ultima săptămână din interval.

Temperaturi negative la munte

Vor fi doar 4 şi 10 grade la munte, în primele zile de prognoză. Apoi, valorile termice vor creşte şi se vor situa uşor peste normele climatologice, cu o medie a maximelor ce se va situa în jurul a 14 grade, urmând ca la începutul celei de-a doua săptămâni valorile termice să scadă, iar media maximelor să se situeze în jurul a 10 – 11 grade, valori apropiate de normele climatologice.

Nopțile se anunță extrem de reci pentru data din calendar. Temperaturile minime vor situa, în medie, între -1 grad şi 6 grade, cu cele mai scăzute valori în 4 şi 5 octombrie.  Va ploua mai mult în primele trei zile ale intervalului şi, apoi, în a doua săptămână.

ADVERTISEMENT
Tags: