News

Prognoza ANM pentru intervalul 15 – 28 mai. Vreme caldă, dar instabilă. Zonele cu ploi abundente

ANM a emis prognoza pentru intervalul 15 – 28 mai 2023. Vremea va fi caldă, dar instabilă, cu ploi abundente în multe zone.
15.05.2023 | 15:38
Prognoza ANM pentru intervalul 15  28 mai Vreme calda dar instabila Zonele cu ploi abundente
Prognoza ANM pentru intervalul 15 – 28 mai. Vremea se încălzește, dar va ploua abundent. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Luni, meteorologii ANM au emis prognoza pentru intervalul 15 – 28 mai. Urmează zile mult mai calde decât în prima parte a lunii. Pe de altă parte, în scenă intră ploile abundente și manifestările severe specifice sezonului cald.

Prognoza ANM pentru intervalul 15 – 28 mai. Vremea se încălzește, dar va ploua abundent

Schimbare radicală a vremii sub aspect termic în ultimele două săptămâni ale lunii mai. În unele zone, valorile maxime vor atinge sau vor depăși 26-27 de grade Celsius.

ADVERTISEMENT

În același timp, instabilitatea atmosferică va fi destul de pronunțată. Astfel, în ultimele două săptămâni de primăvară, intervalul 15 – 28 mai 2023, se anunță un interval cu ploi, vijelii, grindină și, cel mai probabil, risc de inundații.

Prognoza ANM pentru Crișana

În prima săptămână de prognoză vor fi oscilaţii termice de la o zi la alta. În cele mai răcoroase, 18 şi 19 mai, media maximelor va fi de până la 21 de grade, iar în cele mai calde (16, 20 şi 21 mai) de 24 – 26 grade.

ADVERTISEMENT

Minimele termice vor avea aceeaşi evoluţie, în unele nopţi cu valori de 9 – 11 grade, iar în cele mai calde de 13 – 16 grade. Apoi, pentru perioada 22 – 28 mai, sunt estimate temperaturi mai constante. Vorbim de 25 – 26 de grade, ziua, şi 13 – 16 grade, noaptea.

Va ploua abundent în această zonă. Între 15 şi 19 mai vor fi cantităţi mai însemnate. Și ulterior, după 22 mai, probabilitatea pentru ploi locale va fi mai mare în cursul după-amiezilor. Ploile vor avea în special caracter de aversă şi se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabilității atmosferice.

ADVERTISEMENT

Cum va fi vremea în Banat

Și în această zonă, vor fi alternanţe termice de la o zi la alta. Abaterile faţă de normele perioadei nu vor fi semnificative. Media maximelor va fi de 19 – 21 de grade. Vor fi și zile mai calde, cu 24 – 26 grade.

Apoi, pentru perioada 22 – 28 mai sunt prognozate temperaturi mai constante, respectiv 25 – 26 de grade, ziua, şi 13 – 16 grade, noaptea, mediat regional. Pe parcursul întregului interval de referinţă excedentul pluviometric va fi semnificativ.

ADVERTISEMENT

Va ploua între 15 şi 19 mai, local în cantităţi mai însemnate. Crește probabilitatea de ploaie și după 22 mai. Specific sezonului cald, ploile vor avea în special caracter de aversă şi se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabilității atmosferice.

Vremea în Ardeal

În Transilvania vor fi mici oscilații de la o zi la alta. Maximele vor situa în jurul celor normale pentru data din calendar, cu medii de de 20…23 de grade (mai ridicate în data de 16 mai) și ale minimelor de 7…11 grade. În a doua săptămână vor fi valori ușor peste mediile multianuale, respectiv 22…25 de grade ziua și 8…12 grade noaptea, mediat regional.

Va ploua temporar în special în vestul și nord-vestul regiunii, la începutul intervalului. Apoi, cu caracter local și în rest. În ansamblu, regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal în a doua jumătate a lunii mai. Și în centrul țării, ploile vor avea îndeosebi caracter de aversă și se vor asocia cu celelalte fenomene specifice instabilității atmosferice.

Prognoza ANM pentru Maramureș

În prima săptămână se vor înregistra maxime de 21…23 de grade și minime de 9…12 grade. Apoi, în cea de-a doua săptămână, este estimat un regim termic relativ constant, cu temperaturi ușor peste mediile multianuale, respectiv 23…25 de grade ziua și 10…12 grade noaptea, mediat regional.

Și în nord, în primele zile ale intervalului, va ploua temporar, pe alocuri în cantități mai însemnate, iar cu precădere în vestul regiunii regimul pluviometric va fi ușor excedentar.

Apoi, după data de 23 mai, ploi locale se vor semnala în special în cursul după-amiezilor. Vor fi mai ales averse și se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabilității atmosferice.

Cum va evolua vremea în Moldova

Vreme caldă în estul țării. În cea mai mare parte a intervalului, vor fi valori în jurul sau ușor peste cele normale pentru a doua jumătate a lunii mai, fără oscilații semnificative de la o zi la alta. Media regională anunță maxime de 22…25 de grade și minime de 10…13 grade, posibil mai ridicate în perioada 20-21 mai și la finalul celor două săptămâni de prognoză.

Abia după 19 mai va ploua în Moldova. Vor fi ploi locale, ceea ce înseamnă că în prima săptămână regimul pluviometric va fi ușor deficitar. Apoi, în a doua săptămână, vor fi zile cu averse care se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabilității atmosferice.

Prognoza ANM pentru Dobrogea

În intervalul de prognoză amintit vor fi ușoare oscilații termice de la o zi la alta. Per total, valorile termice se vor situa în jurul celor normale în a doua jumătate a lunii mai. Media maximelor va fi de 21…24 de grade, cu valori mai ridicate în zilele de 16, 20 și 21 mai și posibil la finalul intervalului, iar cea a minimelor de 11…14 grade. Cu precădere în primele zile din interval, valorile termice din cursul zilei vor fi mai modeste: 17…20 de grade.

Regim secetos de precipitații în prima săptămână. Ploi locale sunt de așteptat în special în jurul datei de 18 mai. Estimările ANM indică o probabilitate mai ridicată de ploaie și în perioada 23-25 mai.

Cum va fi vremea în Muntenia

Vreme a alternanțelor în prima săptămână. Vor fi zile mai răcoroase (cea de 17 mai în special) când media maximelor va fi de 19…21 de grade. În cele mai calde (16, 20 și 21 mai), vor fi maxime de 24…27 de grade.

Minimele termice vor fi de 11…13 grade, ușor mai mici în primele nopți. Pentru perioada 22 – 28 mai, sunt estimate temperaturi mai constante, în general în jurul celor caracteristice în ultima decadă a lunii mai, respectiv 23…25 de grade ziua și 11…13 grade noaptea, mediat regional.

Nu lipsesc ploile din peisaj. Va fi vreme instabilă în perioada 17 – 19 mai. Apoi, cresc șansele de precipitații după data de 23 mai, când acestea se vor semnala în special în orele după-amiezilor. Ploile vor fi însoțite de averse, vijelii și descărcări electrice.

Datele ANM pentru Oltenia

Și în sud-vest, în prima săptămână, vor fi alternanțe termice de la o zi la alta. În zilele mai răcoroase (în special pe 18 mai) media maximelor va fi de 19…21 de grade, iar în cele mai calde (16, 20 și 21 mai) de 25…26 grade.

Pentru perioada 22 – 28 mai sunt estimate temperaturi mai constante, în general în jurul celor caracteristice în ultima decadă a lunii mai, respectiv 22…25 de grade ziua și 12…15 grade noaptea, mediat regional.

Va ploua foarte mult în Oltenia. ANM anunță că regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a regiunii. Între 15 și 19 mai, va ploua temporar, local în cantități mai însemnate. Apoi, după 22 mai, probabilitatea pentru ploi locale va fi mai mare în cursul după-amiezilor.

Cum va fi vremea la munte

Se anunță ușoare oscilații termice de la o zi la alta, în prima săptămână. De notat că abaterile față de normele perioadei nu vor fi semnificative. În zilele cele mai răcoroase, 17 – 19 mai, media maximelor va fi de 10…16 grade, iar în cele mai calde, 16, 20 și 21 mai, de 18…20 de grade. Pentru perioada 22 – 28 mai, sunt estimate temperaturi mai constante ce se vor situa în general în jurul celor normale pentru ultima decadă a lunii mai.

Va ploua aproape în fiecare zi. În Carpații Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali, mai ales în prima săptămână, vor cădea ploi ceva mai abundente. Apoi, după data de 22 mai, ploile se vor semnala în special în cursul după-amiezilor.

ADVERTISEMENT
Tags: