News

Prognoza ANM pentru marți, 20 iulie. Sfântul Ilie aduce ploi torențiale, vijelii și grindină în majoritatea regiunilor

De Sfântul Ilie, marți, 20 iulie, prognoza emisă de ANM anunță ploi torențiale, vijelii și grindină în majoritatea regiunilor.
20.07.2021 | 07:55
Prognoza ANM pentru marti 20 iulie Sfantul Ilie aduce ploi torentiale vijelii si grindina in majoritatea regiunilor
ADVERTISEMENT

Sărbătoarea de Sfântul Ilie din acest an vine cu vreme severă în majoritatea regiunilor din țară. În vigoare sunt un cod portocaliu și unul galben de fenomene extreme.

Potrivit celor de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a ţării şi se va manifesta prin înnorări, averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, vijelii şi grindină.

ADVERTISEMENT

Prognoza ANM pentru marți, 20 iulie: ploi torenţiale, vijelii şi grindină de Sfântul Ilie

Încă de la primele ore ale zilei vremea va fi în general închisă. În sud-vestul, vestul, centrul, nordul și nord-estul țării, precum și la munte, iar pe arii mai restrânse și în restul teritoriului, vor fi înnorări temporar accentuate, averse ce vor avea mai ales caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, pe alocuri, vijelii și grindină.

Specialiștii ANM anunță că, în intervale scurte de timp, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși local 20…30 l/mp și izolat 50 l/mp. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 15 şi 25 de grade.

ADVERTISEMENT

În Capitală, cerul va fi variabil, iar probabilitatea pentru manifestări specifice instabilității atmosferice va fi în creștere. Vor fi posibile averse descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura minimă va fi de 20…22 de grade.

Prognoza ANM pentru mare și munte

Pe litoral, vremea va fi călduroasă, dar va deveni în general instabilă. Disconfortul termic se va menţine accentuat şi pe arii extinse, indicele temperatură-umezeală va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

ADVERTISEMENT

Cerul va fi variabil, temporar noros după-amiaza şi noaptea, când trecător, vor fi averse, descărcări electrice şi izolat grindină. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări temporare în a doua parte a nopţii, dar şi de scurtă durată asociate averselor care pot lua aspect de vijelie.

Temperaturile maxime se vor încadra între 29 şi 32 de grade. Temperatura apei mării va fi cuprinsă între 26 şi 30 de grade.

ADVERTISEMENT

În zona de munte, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată şi se va manifesta prin înnorări, averse, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi pe alocuri vijelii şi grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi local 20…30 l/mp şi izolat 50…70 l/mp. Valorile termice vor fi în scădere în toate masivele.

ADVERTISEMENT