ADVERTISEMENT
News

Prognoză înfiorătoare pentru România! Cât de puternic am fost afectați de COVID-19

Autor: Alexandru Năstase | 30.08.2020 | 12:07
Prognoză înfiorătoare pentru România! Cât de puternic am fost afectați de COVID-19
România ar putea avea probleme serioase în viitor. Sursa foto - ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Prognoză înfiorătoare pentru România! Specialiștii nu văd deloc cu ochi buni ceea ce se petrece în țara noastră și consideră că efectele pandemiei se vor vedea puternic în viitorul apropiat.

ADVERTISEMENT

România a pierdut aproximativ 100 de mii de locuitori în ultimele 12 luni. Mai mult de atât, numărul celor care au decedat a depăşit numărul celor născuţi-vii cu peste 73.000 de persoane.

60% dintre cei care au părăsit ţara sunt tineri. În 2050 România ar putea avea 15 milioane de locuitori, mai spun experții în domeniu.

ADVERTISEMENT

Vești nu tocmai bune pentru România!

Specialiștii consideră că principala cauză a scăderii o reprezintă sporul natural negativ. Și migrația joacă un rol important. 60% dintre cei care au părăsit ţara, temporar sau definitiv, au între 20 şi 44 de ani.

Din păcate, în ultima perioadă, procesul de îmbătrânire demografică s-a adâncit în România. Concret, indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 118,2 în 2019 la 121,3 persoane vârstnice la 100 de persoane tinere la inceputul acestui an.

ADVERTISEMENT

Economiștii spun că declinul demografic va duce la modificări în structura consumului și a producției.

„Declinul demografic este cea mai importantă provocare pentru viitorul României. Cifrele, chiar dacă diferă de la an la an, de câteva decenii indică foarte clar că avem o populaţie care se restrânge.

ADVERTISEMENT

Prognozele arată că în 2050 populaţia României poate să ajungă la 15-16 milioane de locuitori. Şi ţările din răsăritul Europei se confruntă cu o provocare similară. Declinul demografic nu este de bun augur pentru economie şi pentru societate.

Perspectiva e aceea de a avea o economie mult mai mică, o populaţie îmbătrânită. Structura consumului şi structura producţiei vor fi modificate.

ADVERTISEMENT

La bază stă fenomenul demografic al fertilităţii scăzute şi nu cred că lucrul ăsta se poate schimba foarte repede”, spune economistul Aurelian Dochia

 

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!