Prognoza economică a Comisiei Europene publicată vineri, 15 noiembrie, arată că deficitul bugetar al României va ajunge ajunge la 8% din PIB în 2024. De altfel, în 2025 se va menține la un nivel ridicat, în contextul creșterii semnificative a cheltuielilor guvernamentale.
Potrivit raportului Comisiei Europene, în 2025 ar trebui să ne așteptăm la un deficit bugetar de 7,9% din PIB. În primăvara acestui an, CE estima că va ajunge la 6,9% în 2024 și la 7% din PIB anul viitor.
„Se estimează că deficitul guvernamental al României va ajunge la 8% din PIB în 2024, mult mai mare decât cel din 2023 (6,5% din PIB).
Deficitul peste aşteptări reflectă o creştere foarte rapidă a cheltuielilor guvernamentale, în principal din cauza majorării salariilor în sectorul public, a cheltuielilor cu bunuri şi servicii şi a transferurilor sociale, inclusiv a pensiilor. De asemenea, reflectă o creştere uşor mai lentă a veniturilor din cauza activităţii economice mai slabe decât se aştepta”, arată Comisia Europeană.
De asemenea, deficitul se va menține ridicat în 2025, dar și în 2026. Experții CE arată că la această situație contribuie costul pe termen scurt al legii pensiilor și creșterea cheltuielilor cu dobânzile.
Mai mult, Comisia Europeană spune că ritmul de creștere a economiei românești va încetini. Dacă în primăvara lui 2024 a fost prognozată o creștere de 3,3%, acum CE atenționează că va scădea până la 1,4% în cursul acestui an.
Acest lucru se va întâmpla din cauza încetinirii producției industriale, construcțiilor, IT-ului și transporturilor, având în vedere că cererea externă a fost în scădere. Totodată, prețurile mari la energie și majorarea rapidă a salariilor au contribuit la această situație.
În 2025 ar urma să urce ușor până la 2,5%. „Consumul privat dinamic a fost contracarat în mare parte de contribuţia negativă la creşterea PIB-ului a exporturilor, în timp ce creşterea investiţiilor private a fost moderată de incertitudinea din jurul preconizatelor măsuri de consolidare fiscală.
Ca urmare, se estimează că avansul economic real va încetini la 1,4% în 2024, de la 2,4% în 2023. O revenire graduală a cererii externe şi a exporturilor, o nouă relaxare a condiţiilor financiare, consumul privat rezistent şi o accelerare a investiţiilor private vor duce la creşterea PIB-ului cu 2,5% în 2025 şi cu 2,9% în 2026”, se mai arată în raportul CE.
Pe de altă parte, estimările arată că inflația va continua să scadă în țara noastră, până la circa 5,5% în 2024. Totuși, „presiunile asupra prețurilor sunt încă ridicate, din cauza cererii interne puternice”, având în vedere creșterea veniturilor.