Alegeri 2024

Prognoza lui Marcel Ciolacu pentru finele anului. ”Sunt convins că va fi inflație sub 5%”

Premierul Marcel Ciolacu crede că până la finele anului inflația în România va ajunge sub 5%, cu toate că rămâne printre cele mai mari din Uniunea Europeană.
17.05.2024 | 11:58
Prognoza lui Marcel Ciolacu pentru finele anului Sunt convins ca va fi inflatie sub 5
Prognoza lui Marcel Ciolacu pentru finele anului. ”Sunt convins că va fi inflație sub 5%”. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Liderul PSD a vorbit despre efectele inflației asupra oamenilor și a specificat că, în momentul în care el a preluat mandatul de premier inflația era de 10% în țara noastră. În schimb, dacă totul decurge conform planului, inflația în România va fi de doar 5% spre finele anului 2024.

Prognoza lui Marcel Ciolacu pentru finele anului, referitor la inflație

”Eu am preluat o inflaţie de, cred, 10,3 la sută. Am ajuns acum la o inflaţie de 5,8-5,9. Este evident că suntem într-un trend descendent. Sunt ferm convins că spre sfârşitul anului, categoric, va fi o inflaţie sub cinci la sută. De fapt, şi BNR a prognozat acest lucru. Ce e cel mai îmbucurător este creşterea economică estimată şi pe anul acesta, dar mai ales pe anul viitor. România a reuşit să nu intre în recesiune”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu este de părere că reducerea inflației se datorează investiților care se derulează peste tot în România, în special în zona sănătății și în infrastructură. Cu toate acestea, după cum subliniază premierul, reformele din PNRR rămân extrem de importante pentru țara noastră și pentru dezvoltarea pe termen lung.

”E pentru prima oară în istoria României când avem plăţi efective de aproape 41 de miliarde în patru luni de zile, numai în zona de investiţii, iar creşterea economică a fost pentru prima oară bazată nu pe consum, a fost bazată pe investiţii. Cu adevărat, va trebui să implementăm reformele din PNRR, astfel încât când se vor finaliza aceste investiţii, şi avem de vreo 70 de miliarde de euro atât PNRR, cât şi exerciţiul financiar actual, să fie şi sustenabile. E un parcurs de dezvoltare, de fapt e drumul României în acest moment, care trece în zona ţărilor dezvoltate, odată cu aderarea la OECD”, a adăugat liderul PSD.

ADVERTISEMENT

Conform datelor oficiale prezentate de Institutului Național de Statistică (INS), rata anuală a inflației în România a ajuns la 5,9% în aprilie 2024. Este a 3-a scădere consecutivă a ratei inflației, în contextul în care PSD a implementat mai multe măsuri aparent utile în ultima perioadă, cum ar fi plafonarea prețuriloe la alimente de bază, energie și gaze.

Mai multe alimente și servicii s-au scumpit în România, chiar dacă inflația a scăzut

Cu toate acestea, așa cum arată INS, anumite produse sau servicii s-au scumpit, chiar dacă rata inflației a scăzut. ”Indicele preţurilor de consum în luna aprilie 2024 comparativ cu luna martie 2024 a fost 100,08%. Rata inflaţiei de la începutul anului (aprilie 2024 comparativ cu decembrie 2023) a fost 2,4%. Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2024 comparativ cu luna aprilie 2023 a fost 5,9%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2023 – aprilie 2024) faţă de precedentele 12 luni (mai 2022 – aprilie 2023) a fost 8,1%”, au transmis reprezentanții INS.

ADVERTISEMENT

Așadar, alimentele s-au scumpit în aprilie 2024 cu 2,07% față de aprilie 2023, cel mai mult fiind afectate fructele care au înregistrat o scumpire de 10,78%. Pe același trend se află și carnea de vită, mai scumpă cu 9,25% față de aprilie 2023, berea cu 8,97%, vinul cu 8,39% și alcoolul cu 8,24%.

Cel mai mult s-au scumpit, însă, detergenții, o creștere semnificativă de 25,64% față de aprilie 2023, în timp ce gazele s-au ieftinit cu 10,79%. Cu același procent s-au scumpit și serviciile, cele mai afectate fiind serviciile poștale, cu o creștere de 26,25% în aprilie 2024, raportat la aprilie 2023.

ADVERTISEMENT

Conform datelor Eurostat, luna trecută România avea cea mai mare inflație din UE. Lituania, cu o inflație de 0,4%, Finlanda (0,6%) și Danemarca (0,8%) sunt țările care stau cel mai bine în clasament. Exceptând România, o inflație alarmantă se putea regăsi în Croația (4,9%), dar și în Estonia și Austria, ambele cu 4,1%.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”