News
notix pixel id

Prognoza meteo a fost reactualizată. Mai mult de jumătate de țară, sub cod galben de furtuni

05.06.2019 | 11:49
Prognoza meteo a fost reactualizată. Mai mult de jumătate de țară, sub cod galben de furtuni
Cod galben de furtuni până vineri, 7 iunie. Sursa foto: ANM

Prognoza meteo a fost reactualizată de ANM, astfel că veștile nu sunt tocmai plăcute. Codul galben de furtuni prevăzut până joi seara la ora 22 a fost prelungit și extins în mai toată țara. Avertizarea meteorologică va expira vineri, 7 iunie, la ora 23, în loc de joi, cum era prevăzută atenționarea inițial, transmite ANM pe site-ul oficial.

România sub cod galben de furtuni

Instabilitatea atmosferică se va resimți accentuat în vestul țării, partea centrală, estul și o parte din sudul teritoriului. Se vor semnala averse cu caracter torențial, intensificări ale vântului și ploi cu tunete și fulgere. Nu sunt excluse căderile de grindină mai ales în județele de deal și de munte, în special joi și vineri.

Condițiile de vijelii cu grindină se vor menține mai ales în județele lanțului carpatic, iar cantitățile de apă pot depăși 25 de litri pe metru pătrat până la 50 de litri pe arii restrânse. Județele vizate de acest nou cod galben sunt Satu Mare, Sălaj, Bihor, Cluj, Arad, Alba, Hunedoara, Timiș, Sibiu, Caraș-Severin, Gorj, Mehedinți, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Ialomița, Călărași, Vrancea, Bacău, Neamț, Iași, Suceava și Botoșani.

Un drum dintr-o localitate buzoiană
Așa arată un drum distrus de viitură în județul Buzău. Sursa foto: Digi 24

Stare de urgență în țară: drumuri distruse, diguri rupte, case sub ape

Autoritățile sunt în alertă în 26 de județe, iar ploile din ultimele zile au provocat inundații masive. 7 drumuri naționale și 7 județene au fost distruse de ape, iar în zeci de localități, viitura a rupt digurile. Printre cele mai afectate județe sunt Teleorman, Buzău, Galați și Prahova. Circulația trenurilor a fost întreruptă în județul Buzău, unde drumurile au fost măturate de apă și s-au prăbușit mai multe diguri.

Situația este asemănătoare și în Botoșani, unde un canal de colectare a apelor care nu era desfundat și curățat a făcut ca apa să inunde mai multe localități din județ. Drumurile au crăpat și aici din cauza presiunii exercitate de viitură, iar oamenii sunt îngrijorați și disperați.

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 865. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri