News

Prognoza meteo actualizată pentru minivacanța de Rusalii 2023. Avertisment ANM: “Condiții de grindină”

Prognoza meteo emisă de ANM pentru minivacanța de Rusalii 2023 a fost actualizată. Meteorologii anunță vreme bună, dar și averse.
01.06.2023 | 10:26
Prognoza meteo actualizata pentru minivacanta de Rusalii 2023 Avertisment ANM Conditii de grindina
Prognoza meteo actualizată pentru minivacanța de Rusalii 2023. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

A fost actualizată prognoza meteo emisă de Administrația Națională de Meteorologie pentru minivacanța de Rusalii 2023. Meteorologii anunță vreme caldă, dar și ploi în zilele următoare. Unde ar putea fi grindină?

Prognoza meteo actualizată pentru minivacanța de Rusalii 2023

Românii ar putea avea parte de vreme bună în minivacanța de Rusalii. Cel puțin în primele zile, temperaturile vor fi destul de ridicate în toată țara.

ADVERTISEMENT

În prima zi a minivacanței, pe 1 iunie, temperaturile maxime vor fi între 27 și 34 de grade Celsius. Pe Litoral și în Delta Dunării vor fi ceva mai scăzute, ajungând între 22 și 25 de grade Celsius.

La munte, mai ales dimineața și seara, vor mai fi înnorări temporare și pe spații restrânse. Vântul se va intensifica în timpul averselor, conform prognozei.

ADVERTISEMENT

La nivelul întregii țări, minimele termice vor fi cuprinse între 9 și 19 grade Celsius, potrivit meteorologului de serviciu al ANM, Diana Giurgiu.

Sâmbătă, în aproape toată țara, valorile termice se vor menține mai ridicate decât cele specifice acestei perioade. Maximele vor fi între 23 și 31 de grade Celsius.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în vestul, nord-vestul și sudul țării, dar și în zona montană, gradul de instabilitate atmosferică va fi crescut, în special după orele amiezii.

“Vor fi intervale de timp cu înnorări accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, punctiform cu condiţii de grindină.

ADVERTISEMENT

În restul teritoriului, astfel de fenomene se vor semnala doar pe suprafeţe mici. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 9 şi 18 grade”, a mai spus Diana Giurgiu, citată de Agerpres, notează adevarul.ro.

Când vor începe ploile

Deși vremea va fi, în general, caldă, nu vom scăpa de ploi în minivacanța de Rusalii. Instabilitatea atmosferică se va accentua temporar duminică, în vestul, centrul și nordul țării, dar și în zonele de deal și de munte. Totodată, valorile termice vor scădea, în timpul zilei, față de ziua de sâmbătă.

Se vor înregistra averse în zonele vizate, cu caracter torențial, dar și cu descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și chiar condiții de grindină. Izolat, este posibil să fie cantități de apă mai importante.

“În restul teritoriului vom avea o vreme ce se va menţine mai caldă decât în mod obişnuit la această dată, local călduroasă îndeosebi în sud, iar manifestări specifice instabilităţii atmosferice vor fi posibile doar pe arii mai restrânse, cu precădere în orele serii şi la începutul nopţii.

Temperaturile maxime vor oscila între 21 de grade pe Litoral şi 32 de grade în Lunca Dunării şi în centrul Munteniei, iar cele minime între 11 şi 18 grade”, a mai transmis Diana Giurgiu.

În București, de 1 iunie și în weekend, vremea se menține caldă. În prima zi din iunie, temperatura maximă se va situa între 32 și 25 de grade Celsius. În schimb, sâmbătă va scădea până în jurul valorii de 30 de grade, lucru valabil și duminică.

“Duminică, însă, cerul va deveni variabil cu înnorări temporare şi în special seara şi la începutul nopţii va creşte probabilitatea de apariţie a averselor. Temperaturile minime vor fi în jurul a 15 grade”, a precizat Diana Giurgu.

Cum va fi vremea la mare în minivacanța de Rusalii 2023

Vremea de la malul mării va fi frumoasă în perioada minivacanței. Vor avea loc, însă, și unele intensificări ale vântului, iar duminică ar putea să plouă.

“În cursul zilei de 1 iunie vântul va avea unele intensificări, cu viteze de până la 45-50 km/h. Sâmbătă se va mai domoli, vitezele ajungând până la 35-40 km/h, acestea menţinându-se şi în cursul zilei de duminică.

Tot duminică, dar spre orele serii şi pe parcursul nopţii, va creşte probabilitatea de apariţie a averselor”, a mai menționat reprezentantul ANM.

ADVERTISEMENT