News

Prognoza meteo ANM! Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

21.09.2020 | 13:58
Prognoza meteo ANM Cum va fi vremea in urmatoarele doua saptamani
ADVERTISEMENT

Chiar dacă toamna și-a intrat pe deplin în drepturi, prognoza meteo publicată de specialiștii din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie vine cu vești cât se poate de bune pentru cei care duc deja dorul temperaturilor mai ridicate.

Am spus adio caniculei, dar mercurul din termometre va indica în următoarele două săptămâni valori ceva mai mari față de normalul acestei perioade. Cât despre cantitățile de precipitații, ei bine, se anunță deficitare în prima parte a intervalului și ceva mai apropiate de normal în debutul lunii octombrie.

ADVERTISEMENT

Mai concret, ne luăm rămas bun de la septembrie cu temperaturi neobișnuit de mari în majoritatea regiunilor țării. De asemenea, este semnalată o abatere termică pozitivă mai accentuată în extremitatea de vest, precum și în nord-estul teritoriului.

Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni. Vremea se menține călduroasă până în octombrie

Potrivit meteorologilor, estimarea este realizată cu ajutorul produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia. În felul acesta sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării și adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

ADVERTISEMENT

Banat

Vremea va fi caldă până în data de 25 septembrie, cu temperaturi maxime ce se vor situa, în medie, în jurul valorii de 28 de grade Celsius. Ulterior, media regională a valorilor maxime va scădea la 19-20 de grade, iar în prima parte a lunii octombrie se întrevede un nou proces de încălzire, caracterizat printr-o creștere a valorilor diurne spre o medie de 23-24 de grade.

Pe timpul nopții va fi mai cald în prima săptămână de prognoză, iar în a doua parte a intervalului sunt prognozate minime cuprinse, în medie, între 8 și 10 grade. Probabilitatea de apariție a ploilor va crește după 23 septembrie, însă acestea vor fi pe arii mai extinse și posibil însemnate cantitativ doar în perioada 25 – 28 septembrie.

ADVERTISEMENT

Crișana

Vremea va fi caldă până vineri, 25 septembrie, cu maxime termice ce se vor situa, în medie, în jurul a 28 de grade Celsius. În schimb, în intervalul 26–29 septembrie se va răci semnificativ, astfel încât media maximelor nu va depăși 18-20 de grade. După acest interval se va încălzi ușor, în primele zile ale lunii octombrie fiind prognozate maxime cuprinse între 22 și 23 de grade.

 Transilvania

Media regională a valorilor maxime va fi de 24-26 de grade până pe 25 septembrie, caracterizând o vreme caldă pentru această perioadă. Ulterior se va răci accentuat, dar nu pentru mult timp, întrucât în primele zile ale lunii octombrie ne așteaptă maxime ceva mai ridicate, de 20-21 de grade. Pentru a doua jumătate a intervalului sunt prognozate medii ale temperaturilor minime de 6-8 grade.

ADVERTISEMENT

Maramureș

În prima parte a intervalului, media regională a valorilor maxime va fi de 24-26 de grade, caracterizând o vreme caldă pentru ultima decadă a lunii septembrie. Ulterior se va răci, chiar accentuat, urmând ca spre începutul lunii octombrie să se încălzească ușor, iar mercurul din termometre să atingă maxime în jurul valorii de 22 de grade.

În ceea ce privește minimele termice, acestea vor prezenta o tendință de creștere în prima parte a intervalului, de la o medie a acestora de 8 grade în prima noapte, până spre 14 grade în 26 septembrie. După această dată nopțile vor deveni tot mai răcoroase, cu o medie regională de 7-8 grade.

Moldova

Vremea va fi caldă până în jurul datei de 26 septembrie, chiar călduroasă în sudul regiunii, cu o medie regională a valorilor maxime cuprinsă între 26 și 29 de grade. După această dată este prognozată o răcire semnificativă, astfel că în ultima parte a lunii septembrie se vor atinge maxime de până la 18 grade.

În primele zile din octombrie vom avea parte de temperaturi ușor ridicate, spre o medie de 20-22 de grade. Valorile minime de temperatură vor fi în jur de 10 grade în primele zile, însă ulterior vor fi mai ridicate, iar la finalul primei săptămâni, media acestora va atinge 14-15 grade, cu mult peste regimul multianual.

În a doua săptămână scăderea de temperatură se va resimți și în regimul nocturn, astfel media regională a minimelor va ajunge la 9-10 grade. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai ridicată în intervalul 26 – 29 septembrie, când și cantitățile de apă vor fi izolat mai însemnate.

Dobrogea

În prima jumătate a intervalului, valorile termice diurne se vor situa peste mediile multianuale, iar în primele 3 zile vor ajunge până la 24 de grade Celsius. Răcirea se va resimți și la nivelul acestei regiuni spre finalul lunii septembrie, când sunt estimate maxime, în medie, de până la 20 de grade. Regimul termic diurn nu va avea variații semnificative la începutul lunii octombrie, dar tendința va fi de creștere ușoară spre valori, în medie de 22 de grade.

Valorile minime de temperatură vor fi în jur de 14 grade în primele zile, apoi spre finalul săptămânii, vor crește la 16-18 grade. În a doua săptămână sunt prognozate minime, în medie de 12-13 grade. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai ridicată în 26 septembrie și în perioada 28 – 30 septembrie.

Muntenia

În prima jumătate a intervalului vremea va fi caldă, local călduroasă în timpul după- amiezelor în zona de câmpie, iar în primele 3 zile vom avea o medie a temperaturilor maxime cuprinsă între 26-28 de grade.

Începând cu 27 septembrie se va răci accentuat, astfel că media maximelor va scădea la 20-22 de grade, urmând ca prima parte a lui octombrie să nu aducă variații semnificative în evoluția regimului termic diurn, dar cu o tendință de creștere ușoară spre valori, în medie de 22-24 de grade.

Oltenia

Vremea va fi caldă până în data de 25 septembrie, perioadă în care sunt semnalate temperaturi maxime ce se vor situa, în medie, între 26 și 29 de grade. Ulterior se va răci, astfel că media regională a valorilor maxime va scădea la 20 de grade în perioada 28 – 30 septembrie. La începutul lunii octombrie se întrevede un proces de încălzire, ce va însemnă o creștere a valorilor diurne spre o medie de 22-23 de grade.

La Munte

În intervalul 21-26 septembrie vom avea parte de valoril termice puțin peste mediile multianuale, cu maxime la nivelul zonei între 16 și 18 grade și minime  ce se vor apropia de 10 grade. Ulterior, vremea se va răci, iar pentru finalul lunii sunt prognozate maxime, în medie de 10 grade și minime de 2-4 grade.

În primele zile ale lunii octombrie se întrevede un proces de încălzire, caracterizat printr-o creștere a valorilor maxime spre 14 grade și minime în medie de 4-6 grade. După 23 septembrie se vor semnala ploi, pe arii mai extinse în perioada 26 – 29 septembrie, când cantitățile de apă vor fi local însemnate cantitativ.

ADVERTISEMENT