News

Prognoza meteo ANM pentru 16 – 29 noiembrie 2020. Cum arată sfârșitul toamnei

16.11.2020 | 19:41
Prognoza meteo ANM pentru 16  29 noiembrie 2020 Cum arata sfarsitul toamnei
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie a transmis prognoza meteo pentru ultimele două săptămâni din această toamnă. Vremea nu aduce prea mari surprize pentru această perioadă. Temperaturile se vor situa în jurul celor normale în majoritatea zonelor.

Nu vor fi precipitații însemnate cantitativ și nici pe perioade luni de timp. „Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

ADVERTISEMENT

Sunt prognozate temperaturile maxime şiminime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor”, precizează ANM.

Prognoza meteo ANM pentru perioada 16 – 29 noiembrie 2020.

În Banat, prima parte a acestui interval de timp aduce temperaturi situate, în general, peste media normală pentru această perioadă, cu maxime, la nivel de regiune, în jurul valorii de 12 grade și minine cuprinse între 4 și 6 grade. Temperatura o să scadă după data de 20 noiembrie, iar media maximă a gradelor din termonetre va fi între 6 și 8 grade. Minimele vor scădea și ele, ajungând până la -1 și 0 grade.

ADVERTISEMENT

Precipitațiile atmosferice își vor face apariția în ziua de 17 noiembrie și au o probabilitate sporită de apariție în intervalul 21 – 24 noiembrie.

În Crișana, debutul acestui interval de timp va aduce temperaturi maxime aflate în jurul valorii de 11 grade , iar minimele se vor situa între 3 – 6 grade. După acest prim interval se va simți o răcire în toată regiunea, temperaturile medii maxime vor fi cuprinse între 5 și 7 grade. Minimele vor deveni negative, în a doua săptămână, ele fiind în jurul valorii de -2 grade.

ADVERTISEMENT

Ploi slabe vor apărea în noaptea de 16-17 noiembrie și în ziua de 17 noiembrie. Probabilitatea apariței precipitațiilor este mai ridicată la sfârșitul primei săptămâni și începutul celei de a doua.

Transilvania va înregistra maxime cuprinse între 8 și 10 grade în primele zile de prognoză, iar minimele se vor încadra între 1 și 4 grade. Vremea se va răci după 20 noiembrie, ajungând la o medie maximă de 4 grade, în special după data de 26 noiembrie. Minimele vor fi negative, cuprinse între -5 și -2 grade.

ADVERTISEMENT

Vor apărea ploi temporare în ziua de 17 noiembrie. În restul acestui interval, se prognozează precipitații, cu posibilitate de creștere după data de 21 noiembrie.

Maramureșul se va bucura de o vreme ușor mai caldă decât în aceeași perioadă a lunii trecute. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 10 și 11 grade, iar cele minime în jurul valorilor de 2 – 5 grade. În ultima decadă a lunii, temparatura va fi în scădere, media valorilor maxime fiind situată între 4 și 5 grade. Minimele vor deveni treptat negative, media acestora va fi cuprinsă între -3 și -1 grad. Cele mai scăzute valori se vor înregistra după 26 noiembrie.
Ploi slabe vor apărea în noaptea de 16 spre 17 noiembrie și în ziua de 17 noiembrie. Sunt șanse ridicate pentru apariția precipitațiilor în perioada 21 – 24 noiembrie.

În Moldova, vremea va fi mai aspră decât în restul zonelor. Debutul acestei perioade se va încadra între 11 și 12 grade, dar o să scadă, începând cu 18 noiembrie, la o medie de 5 – 6 grade. Mai cald o să fie pe timpul nopții, raportat la valorile normale pentru această perioadă. Din 20 noiembrie, media temperaturilor maxime o să fie între 4 și 6 grade, iar minimele, până la 25 noiembrie, vor fi în jurul valorii de 0 grade, iar, ulterior, spre sfârșitul lunii, vor scădea la -3 și -2 grade.
În zilele de 17 și 18 noiembrei va fi o probabilitate mai mare de apariție a precipitațiilor, pe o arie care cuprinde cea mai mare parte a regiunii. În restul intervalului, precipitațiile vor apărea pe arii restrânse, în special după 21 noiembrie.

Dobrogea se bucură de vreme caldă pentru normalul termic al perioadei în primele două zile ale acestui interval, maximele la nivelul regiunii se vor situa în jurul valorii de 14 grade, iar media minimelor va fi cuprinsă între 5 și 7 grade. Ulterior, temperaturile vor scădea treptat, spre finalul intervalului ajungand la o medie maximă de 8 grade. În timpul nopților, temperaturile minine vor fi în jur de 3 grade în perioada 20 – 25 noiembrie și cuprinse între 0 și 1 grad spre finalul lui noiembrie.

În ziua de 18 noiembrie vor apărea precipitații care vor cuprinde cea mai mare parte a regiunii și vor avea cantități mai însemnate. În restul timpului, probabilitatea apariției precipitațiilor este redusă.

În Muntenia, primele două zile din această perioadă aduc valori medii maxime de 12 grade, urmate de o răcire accentuată, ajungând la o medie de 6 și 7 grade, la nivel regional. Pe timpul zilei, aceste valori se vor menține până la finalul lunii noiembrie. Temperaturile minime vor fi mai ridicate în prima săptămână, mai ales în zilele de 18 și 19 noiembrie, cu o medie cuprinsă între 4 și 6 grade. În perioada 21 -25 noiembrie, temperaturile minime se vor situa în jurul valorii de 1 grad, iar la sfârșitul lunii, media acestora va ajunge până la -2 grade.

Va ploua în zilele de 17 și 18 noiembrie în mare parte a regiunii. Și în restul intervalului sunt posibile precipitații, cu posibilitate de creștere în ultima decadă.

Oltenia se va bucura de vreme bună pentru această perioadă în primele două zile din acest interval. Valorile termice vor fi peste mediile multianuale, cu maxime încadrate între 11 și 12 grade și minime între 3 și 6 grade, la nivelul regiunii. În ultima decadă a lunii, media temperaturilor maxime va scădea până la 6 – 8 grade. Minimele vor fi pozitive doar până la data de 26 noiembrie, ulterior vor scădea până la -2 grade.

Se anunță ploi slabe în zilele de 17 și 18 noiembrie, dar precipitațiile sunt posibile și în restul intervalului, în special după 21 noiembrie.

La munte vremea va fi, în general frumoasă, cu temperaturi pozitive și o medie cuprinsă între 3 și 6 grade, până la data de 20 noiembrie. Ulterior, vremea se va răci, iar la finalul intervalului de timp temperaturile maxime pentru toată zona montată vor fi în jur de 0 grade. Nopțile sunt mai reci, cu minime termice cuprinse între -2 și 0 grade, la începutul intervalului, și vor ajunge la valori de -6 grade, în a doua jumătate a aceste perioade.

Precipitații vor fi în zilele de 17 și 18 noiembrie în toată zona montană. În restul timpului, probabilitatea de apariție a lor este redusă

ADVERTISEMENT