Mihai Voropchievici a apelat la prognoza meteo din bătrâni, la vechiul Gromovnic, pentru a ne spune ce fel de vreme vom avea în ianuarie 2023. Vine sau nu temutul ger?
„Foarte multă lume m-a rugat să le dau prognoza meteo, așa cum era calculată după stele, pe la 1.400-1.500, de părinții călugări, pe care le-o oferea agricultorilor”, a spus în deschidere astrologul și numerologul Mihai Voropchievici, în exclusivitate în emisiunea ASTRO FANATIK.
Este vorba despre Gromovnic, o metodă de predicție a vremii destul de veche, de acum câteva secole bune.
Între 1 și 5 ianuarie, conform gromovnicului, este bine. Pe 6 vine zăpada. Intervalul între 6 și 17 ianuarie, să nu vă lipsească bocancii și căciulile îmblănite căci vine un ger puternic.
Pe 18 ianuarie e înnorat. Sunt nori care pot aduce zăpadă sau alt ger. Intervalul 19-20 ianuarie vine cu un pic mai multă căldură.
Intervalul 21 până în 30 ianuarie, țineți-vă bine, căci vine iar ger. În ultima zi din ianuarie, pe 31 ianuarie, situația e moale. Norii au fugit și a ieșit ceva mai mult soare.
Gromovnicul este una din cele mai cunoscute și studiate cărți de astrologie, artă divinatorie practicată de secole, cu origini siriano-egiptene. Această carte prezicea soarta oamenilor, dar în special starea vremii prin interpretarea fulgerelor și tunetelor în perioada zodiacală în care aveau loc acestea.
Numele provine din slavul gromu, care înseamnă tunet. Cartea a ajuns la noi în țară undeva în anul 1634, la Alba Iulia. Primul gromovnic a fost tipărit chiar de către Mitropolia Alba Iulia.
Primul astfel de manual de prezicere a stării meteo scris în română a apărut în anul 1703. Cea mai populară carte a fost cea care i-a aparținut împăratului bizantin Heraclius.
Gromovnicele și alte cărți de astrologie au fost văzute cu ochi răi de către biserică și au existat perioade în care erau interzise. Totuși, curiozitatea oamenilor și tendințele de adeverire a unor predicții făcute au dus ca aceste cărți să fie păstrate în taină, iar textele s-au transmis de la o generație la alta. Gromovnicele au fost interzise, de asemenea, și în perioada ceaușistă.