News

Prognoza meteo pentru 11 iulie – 8 august. O singură săptămână cu vreme mai răcoroasă

Reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au publicat vineri prognoza meteo valabilă în intervalul 11 iulie – 8 august. Temperaturile vor fi mai coborâte doar în prima săptămână.
08.07.2022 | 16:27
Prognoza meteo pentru 11 iulie  8 august O singura saptamana cu vreme mai racoroasa
ANM a publicat prognoza meteo valabilă în intervalul 11 iulie – 8 august Foto: rawpixel.com
ADVERTISEMENT

Astfel, conform ANM, în săptămâna 11.07.2022 – 18.07.2022, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în majoritatea regiunilor. Acest aspect va fi remarcat mai ales în regiunile intracarpatice.

Prognoza meteo pentru săptămâna 11 iulie-18 iulie

În ceea ce privește cantitățile de precipitații, regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări în același interval. Meteorologii au anunțat că situația va fi prezentă mai ales în zonele montane.

ADVERTISEMENT

În a doua săptămână prognozată, adică între 18.07.2022 – 25.07.2022, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale în toate regiunile. O abatere termică pozitivă mai accentuată va fi înregistrată în regiunile vestice. Între 18 iulie și 25 iulie, cantitățile de precipitații vor fi deficitare în toată țara, dar mai ales în centru și la munte, conform ANM.

În a treia săptămână (25.07.2022 – 01.08.2022), specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au anunțat că temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă. Asta se va întâmpla la nivelul întregi țări, dar mai ales în regiunile vestice.

ADVERTISEMENT

În același context, între 25 iulie și 1 august, regimul pluviometric va fi deficitar în jumătatea vestică a țării, dar mai ales în nord-vest. În rest, cantitățile de precipitații vor fi apropiat de cele normale pentru acest interval.

Mai cald va fi în prima săptămână a lunii august

Pentru a patra săptămână prognozată (1 august – 8 august), ANM a dezvăluit că mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice acestei săptămâni.

ADVERTISEMENT

De asemenea, cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor avea o tendință spre deficit în jumătatea vestică a țării. În rest, acestea vor fi în general apropiate de cele normale.

Altfel, în caracterizarea climatică a lunii iulie se arată că această lună este cea mai călduroasă lună a anului. Specialiștii ANM au notat că temperatura aerului este mai mare decât în iunie. În plus, gradul de instabilitate este mai redus în majoritatea zonelor ţării.

ADVERTISEMENT

Conform sursei citate, asta se întâmplă deoarece asupra părţii de sud-est a Europei acționează, relativ frecvent, dorsala anticiclonului Azoric, talvegul zonei depresionare din sud-vestul Asiei. Tot asupra părţii de sud-est a Europei acționează uneori și dorsala anticiclonului NordAfrican.

Valorile medii ale temperaturii lunii iulie înregistrează o creștere cu 1-3 ºC față de luna iunie. Datele înregistrate în perioada 1961–2021 la stațiile meteorologice din reţeaua ANM arată că temperatura medie lunară multianuală (1961-2021) depăşeşte 22,0 ºC în Câmpia Română, în Dobrogea, în sudul Podișului Moldovei, pe Valea Prutului și local, în Câmpia Timișului.

Recordul de temperatură al lunii iulie

În estul şi centrul Moldovei, în zonele deluroase ale Olteniei şi Munteniei, în Câmpia Vestică, în dealurile din Banat şi Crişana, în Culoarul Mureşului și local, în Dobrogea, valorile temperaturii medii sunt cuprinse între 20-22 ºC. Valori medii de temperatură cuprinse între 16 şi 20 ºC se regăsesc în Transilvania, Maramureş, Podișul Sucevei, în Subcarpaţi și local, în Podișul Bârladului.

În zona montană joasă și în depresiunile intramontane, aceste valori se situează între 12 şi 16 ºC. La altitudini de peste 1700 m, mediile de temperatură din luna iulie variază între 8 și 12 ºC şi doar pe culmile înalte ale Carpaţilor Meridionali, la peste 2500 m altitudine, se înregistrează temperaturi medii sub 8 ºC.

Temperatura maximă absolută a lunii iulie este 44,3 ºC și a fost înregistrată la Calafat, în data de 24 iulie 2007 (tabelul 1). În aceeași zi, temperaturi maxime mai mari sau egale cu 44,0 ºC s-au înregistrat și la stațiile meteorologice: Bechet (44,2 ºC), Băilești (44,0 ºC) și Moldova Veche (44,0 ºC). De altfel, în a treia decadă a lunii iulie 2007, la 43 stații meteorologice s-au înregistrat valori de temperatură ≥ 40,0 ºC, iar la 96 de stații meteorologice a fost depășită temperatura maximă absolută a lunii”, se arată pe meteoromania.ro.

 

ADVERTISEMENT