Meteorologii estimează că, până la mijlocul lunii februarie, temperaturile vor fi mai mari decât cele obișnuite pentru această perioadă în aproape toată țara. În plus, precipitațiile vor fi în cantități mai mici decât media obișnuită, anunță prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni.
„La începutul săptămânii viitoare, valorile termice vor fi în scădere în majoritatea zonelor din țară. Astfel, temperaturile vor deveni normale pentru a doua decadă a lunii ianuarie în toată țara. Regimul termic va fi cuprins între -4 și 5 grade, iar valorile minime vor fi cuprinse în general între -12 și -2 grade.
În jumătatea de sud a teritoriului, nebulozitatea va fi persistență, iar în rest cerul va avea înnorări ziua și va deveni variabil noaptea. Izolat și trecător va fulgui. Vântul va sufla slab şi moderat, cu ușoare intensificări în regiunile estice și sud-estice, amplificând senzația de rece. Pe spații mici se va semnala ceață”, spun specialiștii de la Administrației Naționale de Meteorologie.
În regiunile de nord-est, sud și unele zone centrale, temperaturile vor depăși valorile normale, iar în restul țării vor fi apropiate de media sezonieră. Precipitațiile vor fi reduse, mai ales în vestul și sud-vestul țării.
Media temperaturilor va fi mai mare decât de obicei în toată țara, cu o creștere mai accentuată în nord-est. Precipitațiile vor fi în cantități mai mici decât cele obișnuite, în special în zonele sud-vestice și nord-vestice.
Valorile termice vor continua să fie peste normele climatologice în toate regiunile, cu o creștere mai semnificativă în nord-est. Deficitul de precipitații va persista în întreaga țară, mai ales în regiunile din vest și nord-vest.
Temperaturile vor rămâne ușor mai ridicate decât cele obișnuite în această săptămână, cu abateri mai vizibile în nord-est. Precipitațiile vor fi sub media obișnuită în cea mai mare parte a teritoriului.
În schimb, în acest weekend este anunțat un val de frig. „Vorbim despre un cod galben, valabil de mâine dimineață până mâine la prânz, pentru intensificări ale vântului și viscol la munte. Vor fi intensificări ale vântului cu viteze de 50-60 de kilometri pe oră în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, dar și în vestul Olteniei. În Carpații Occidentali, vestul Meridionalilor și nordul Orientalilor, la altitudini mari, vor exista rafale ce pot depăși 70-80 de kilometri pe oră, provocând viscol.
Un al doilea cod galben, valabil de mâine, de la ora 14, până mâine seară, la ora 23, va viza intensificări ale vântului, cu viteze de 50-70 de kilometri pe oră, în sudul Banatului, Transilvania, Moldova, cea mai mare parte a Olteniei și sud-vestul Munteniei. La munte, la altitudini mari, rafalele vor depăși 70-90 de kilometri pe oră.
În a doua parte a nopții de vineri spre sâmbătă, intensificări ale vântului, de o intensitate mai redusă, cu viteze de 40-50 de kilometri pe oră, vor persista în zona montană, dar și în sudul și estul țării.
Din punct de vedere termic, în aceste zile am înregistrat valori de până la 19 grade Celsius. De mâine, mai ales în regiunile intracarpatice, vremea se va răci considerabil, astfel încât temperaturile maxime nu vor mai depăși 5-6 grade. În sud și sud-est, însă, vor mai fi posibile valori de 10-14 grade Celsius. Începând de sâmbătă, răcirea vremii va afecta cea mai mare parte a țării, apropiindu-ne de normalul termic al acestei perioade din calendar”, a precizat, joi, 10 ianuarie, Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, la Antena 3 CNN.