News

Prognoza meteo pentru luna mai 2019. Când s-a înregistrat maxima de 40 de grade Celsius

02.05.2019 | 16:33
Luna mai va fi o lună cu zile extrem de călduroase, dar și cu ploi

Prognoza meteo pentru luna mai 2019 a fost actualizată. Meteorologii anunță o vreme deosebită în majoritatea regiunilor, însă nu sunt excluse nici instabilitățile atmosferice. De altfel, luna mai poate fi una extrem de călduroasă, căci a existat în trecut o perioadă în care s-au înregistrat chiar și 40 de grade Celsius.

Ce anunță meteorologii pentru luna mai 2019: ce ciclonuri vin

Perspectivele nu sunt tocmai îmbucurătoare pentru luna mai 2019. Vorbim despre instabilitate atmosferică accentuată în unele zone, despre schimbări bruște ale vremii. ANM avertizează asupra prezenței unor cicloni meditareneeni sau anti-cicloni din Nordul Africii. De altfel, aceste modificări sunt cauzate de schimbările climatice și nu e primul an în care asistăm la asta.

De pildă, în anul 1950 între 25 și 28 mai s-au înregistrat cele mai ridicate temperaturi: 40,8 grade Celsius. Cea mai friguroasă lună mai a fost cea a anului 1940. Pe Vârful Omu în zilele de 14 și 15 mai s-au înregistrat -16 grade Celsius. Minima absolută a lunii mai în Capitală s-a înregistrat în ziua de 3 mai 2007, când au fost -1,1 grade.

Prognoza meteo pentru București în luna mai. Foto: accuweather.com

Vremea în luna mai, pe scurt, pentru fiecare regiune

Muntenia: Maximele zilei vor fi cuprinse în această zonă, pe toată durata lunii mai, între 14 și 25 grade Celsius. Vor fi alternanțe între zile cu soare, în care vor fi peste 20 de grade, cu zile ceva mai ploioase, când se vor înregistra mai puțin de 20 de grade. În Oltenia maximele pe timpul zilelor se vor încadra între 16 și 24 grade. Mijlocul lunii va fi unul ploios.

În Transilvania, față de alte regiuni, vor fi mai multe zile în care temperaturile vor coborî sub 20 de grade, până la 12. Și aici va fi o lună destul de ploioasă, însă spre finalul ei temperaturile se vor menține în jurul valorii de 20 de grade. Cea mai friguroasă zi în Banat va fi 6 mai, când se vor înregistra 11 grade.

Vremea în București pentru luna mai 2019

În rest, majoritatea zilelor din luna mai vor fi specifice perioadei și vor fi chiar maxime de 26 de grade Celsius. și în Moldova vor fi zile cu temperaturi de 26 de grade, dar și zile cu ploi însemnate, când termometrele vor coborî până la 12 grade. În Dobrogea, valorile termice nu vor permite băi în mare, zi de zi, dar se vor menține între 15 și 21 de grade Celsius.

În București, vremea va fi plăcută toată luna, cu excepția unor zile în care, deși termometrele vor indica valori plăcute, va ploua. Zilele cu ploaie prognozate sunt 7, 10, 11, 12, 14, 16, 19, 22 și 27 mai, conform accuweather.com.

Prognoza meteo la munte în mai

La munte, în majoritatea stațiunilor, temperaturile vor fi cuprinse pe durata celor 31 de zile din mai, între 11 și 17 grade Celsius. Sunt așteptate precipitații mixte, dar nu sunt excluse nici ploile cu descărcări electrice mai ales în zilele când instabilitatea atmosferică va fi accenuată.