News

Prognoza meteo pentru perioada 1 – 14 iulie 2024. Răcire bruscă a vremii, temperaturile scad chiar și cu 10 grade

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat o nouă analiză a vremii pentru următoarele două săptămâni, mai exact pentru perioada 1 - 14 iulie 2024.
01.07.2024 | 15:44
Prognoza meteo pentru perioada 1  14 iulie 2024 Racire brusca a vremii temperaturile scad chiar si cu 10 grade
Prognoza meteo pentru perioada 1 – 14 iulie 2024. Răcire bruscă a vremii, temperaturile scad chiar și cu 10 grade. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Specialiștii ANM anunță, așadar, o răcire neașteptată a vremii, la început de luna iulie. Cu toate acestea, veștile sunt bune pentru scurt timp, pentru că meteorologii ANM au anunțat deja că această vară va fi cea mai caldă din istoria țării. Așadar, românii trebuie să se pregătească de temperaturi foarte ridicate și de coduri portocalii și roșii de vreme extremă.

Prognoza meteo pentru perioada 1 – 14 iulie 2024

De reținut că specialiștii ANM au făcut această estimare pe două săptămâni folosindu-se de produse numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Cu toate acestea, trebuie menționat că predicțiile pe termen lung uneori pot fi date peste cap de alte fenomene meteo, neașteptate. Chiar și așa, iată cum va fi vremea în perioada 1 – 14 iulie 2024, pe regiuni:

ADVERTISEMENT

Prognoza meteo pentru Banat

În prima săptămână a intervalului menționat, specialiștii ANM transmit că ”media temperaturilor maxime va fi în scădere, de la 35 de grade până la 26…27 de grade. Apoi, acestea vor crește treptat, astfel încât, din 7 iulie până spre finalul intervalului, vor fi maxime termice, în medie, de 33…35 de grade.

Media minimelor termice va oscila între 14 și 20 de grade, cu valorile mai scăzute la finalul primei săptămâni din interval”. Așadar, temperaturile scad la 26-27 de grade, după care urcă la peste 35 de grade. Cât despre ploi, meteorologii anunță că ”vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică în primele 4 zile din luna iulie, urmând ca până la finalul intervalului de prognoză probabilitatea de apariție a acestora să fie în scădere”.

ADVERTISEMENT

Prognoza meteo pentru Crișana

În prima săptămână a intervalului menționat, meteorologii ANM anunță că ”valorile termice vor fi în scădere semnificativă, astfel încât media maximelor termice va scădea de la 34 de grade, spre 23…24 de grade. Apoi, din 4 iulie, aceasta va fi în creștere treptată, până în jurul a 32…33 de grade, valori care se vor menține până la finalul celei de-a doua săptămâni. În ceea ce privește media minimelor termice, aceasta va oscila între 13 și 18 de grade, cu valorile mai scăzute la mijlocul primei săptămâni din interval”.

Așadar, o situație similară ca și în Banat. Cât despre nivelul de precipitații, meteorologii anunță că ”vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică în primele zile ale lunii iulie, urmând ca până la finalul intervalului de prognoză probabilitatea de apariție a acestora să fie în
scădere”.

ADVERTISEMENT

Prognoza meteo pentru Transilvania

În prima săptămână a intervalului menționat, experții ANM subliniază că ”media maximelor termice va fi în scădere semnificativă, de la 34 de grade până spre 23…24 de grade, urmând să crească treptat începând din 4 iulie. Astfel, până la finalul intervalului, se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 30…31 de grade.

Media temperaturilor minime se va situa, în general, între 13 și 16 grade. Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în primele zile din interval, iar până la finalul acestuia condițiile pentru averse și descărcări electrice vor fi reduse”. Așadar și aici vorbim despre o răcire bruscă a vremii, după care canicula se întoarce.

ADVERTISEMENT

Prognoza meteo pentru Maramureș

În prima săptămână a intervalului menționat, cei de la ANM anunță că ”vremea se va răcori simțitor, astfel încât temperaturile maxime vor fi, în medie, de la 32 de grade, în scădere spre 21…22 de grade. Din 4 iulie se va resimți o nouă încălzire, iar media temperaturilor maxime se va situa treptat în jurul valorii de 31 de grade.

Media minimelor termice se va situa, în general, între 13 și 16 grade, cu cele mai scăzute valori până la finalul primei săptămâni din interval. Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi în primele zile din interval, urmând ca până la finalul acestuia probabilitate de apariție a averselor să fie redusă”. Așadar, în această zonă temperaturile vor fi mai scăzute decât în restul țării.

Prognoza meteo pentru Moldova

În prima săptămână a intervalului menționat, experții ANM susțin că ”prognoză vremea se va răci, apoi va intra într-un nou proces de încălzire pentru câteva zile, urmând ca în a doua săptămână de anticipație regimul termic să nu varieze semnificativ.

Astfel, media regională a temperaturilor maxime va fi în scădere de la valori de 35…36 de grade, până spre 24…26 de grade în data de 3 iulie, urmând să crească spre 32 de grade în jurul datei de 8 iulie, iar până la sfârșitul intervalului de prognoză să oscileze ușor în jurul acestei valori.

Pe parcursul nopților, media valorilor termice, va fi în scădere de la 18…19 grade la începutul intervalului, până spre 14…15 grade în data de 4 iulie, iar în cea de-a două săptămână se va situa în jurul valorii de 17 grade”. Cât despre ploi, ”probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică va fi mai ridicată în intervalul 2-5 iulie și după data de 10 iulie”.

Prognoza meteo pentru Dobrogea

În prima săptămână a intervalului menționat, meteorologii ANM anunță că ”tendința vremii va fi de încălzire treptată până la finalul primei săptămâni de prognoză, urmând ca în a doua săptămână de anticipație valorile termice să oscileze ușor de la o zi la alta. Astfel, temperaturile maxime, mediate regional, vor scădea de la valori de 32…33 de grade la începutul intervalului, până spre 30 de grade în data de 4 iulie, apoi vor crește spre 33…34 de grade și se vor menține în jurul acestor valori pe tot parcursul celei de-a doua săptămâni de prognoză”.

Media temperaturilor va fi pe timpul nopții între 19 – 21 de grade. Cât despre nivelul de precipitații, specialiștii ANM transmit că ”fenomene specifice instabilității atmosferice vor fi posibile mai ales în intervalul 3-6 iulie și după data de 10 iulie”. Așadar, sunt așteptate averse cel mai probabil în prima jumătate a lunii iulie.

Prognoza meteo pentru Muntenia

În prima săptămână a intervalului menționat, specialiștii care reprezintă ANM anunță că ”vremea se va răci până la jumătatea primei săptămâni de prognoză, apoi se va încălzi din nou pentru câteva zile, urmând ca în a doua săptămână de anticipație regimul termic să înregistreze variații importante. Astfel, media regională a temperaturilor maxime va fi în scădere de la valori de 36…38 de grade, până spre 28 de grade în data de 3 iulie, urmând să crească spre 35 de grade în jurul datei de 8 iulie, iar până la sfârșitul intervalului de prognoză să oscileze ușor în jurul acestei valori”.

Noaptea, temperatura va fi de 18 – 19 grade, însă spre 4 iulie vor fi chiar și 16 grade, mult mai răcoare. Probabilitatea de ploi este mai ridicată în jurul datei de 2-5 iulie, dar și după data de 10 iulie. Rămâne de văzut, însă, dacă specialiștii ANM nu vor emite din nou coduri portocalii sau roșii de caniculă, așa cum e de așteptat.

Prognoza meteo pentru Oltenia

În prima săptămână a intervalului menționat, meteorologii ANM arată că ”vremea se va răci în primele zile din interval, apoi va intra într-un nou proces de încălzire pentru câteva zile, urmând ca în a doua săptămână de anticipație regimul termic să nu varieze semificativ. Astfel, media regională a temperaturilor maxime va fi în scădere de la valori de 36 de grade, până spre 26 de grade în data de 3 iulie, urmând să crească spre 34…35 de grade în jurul datei de 8 iulie, iar până la sfârșitul intervalului de prognoză să oscileze ușor în jurul acestor valori”.

Pe timpul nopților, reprezentanții ANM transmit că media valorilor termice va fi în scădere de la 18-19 grade la 15 grade. ”Probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică va fi mai ridicată în intervalul 2-5 iulie și după data de 10 iulie”, mai este indicat în analiza prezentată de Administrația Națională de Meteorologie.

Prognoza meteo pentru la munte

În prima săptămână a intervalului menționat, meteorologii ANM subliniază că vremea se va răcit considerabil, iar mediile temperaturilor la munte vor fi de 22-25 de grade, spre 14-15 grade după 3 iulie. ”Pe parcursul nopților, media valorilor termice, va fi în scădere de la 13…14 grade la începutul intervalului, până spre 8…9 grade în data de 4 iulie, apoi va crește spre 13 grade în data de 8 iulie și ulterior se va menține în jurul acestei valori”.

Cât despre nivelul de precipitații, reprezentanții ANM transmit că la munte în această perioadă menționată ”probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică va fi mai ridicată în intervalul 2-5 iulie și după data de 10 iulie”.

ADVERTISEMENT
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită...
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită pentru străini pe internet”
Surse: Dani Mocanu a rămas fără permis după ce a fost prins „zburând”...
Surse: Dani Mocanu a rămas fără permis după ce a fost prins „zburând” pe A2. Ce viteză avea manelistul
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Fenomenul bizar care a apărut în Galaţi din cauza caniculei. Localnicii au crezut...
Fenomenul bizar care a apărut în Galaţi din cauza caniculei. Localnicii au crezut că e vorba de un incendiu
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în...
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în România a fost umilit doar pentru că este român
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Românii care nu au cotizat 15 ani până la 1 septembrie 2024 NU...
Românii care nu au cotizat 15 ani până la 1 septembrie 2024 NU primesc pensie! Cine beneficiază de cei 2.000 de lei
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Armele care au bântuit omenirea. Cinci dintre cele mai mortale
Armele care au bântuit omenirea. Cinci dintre cele mai mortale
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist...
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist celebru. S-a mutat deja cu acesta, iar fiul ei a rămas cu Cătălin Vișănescu
Interlop asasinat la o terasă din Chișinău. Cum a fost filmat criminalul
Interlop asasinat la o terasă din Chișinău. Cum a fost filmat criminalul
Irina Columbeanu, mesaj clar pentru tatăl ei. Ce i-a transmis lui Irinel în...
Irina Columbeanu, mesaj clar pentru tatăl ei. Ce i-a transmis lui Irinel în timpul vizitei din România: „Am vrut să-i spun în față”