ADVERTISEMENT
News

Prognoza meteo pentru perioada 1 iunie – 14 iunie. Când vom ajunge la 30 de grade și cât mai țin ploile

Autor: Adrian Baciu | 01.06.2020 | 17:57
Prognoza meteo pentru perioada 1 iunie - 14 iunie. Când vom ajunge la 30 de grade și cât mai țin ploile
Prognoza meteo pentru perioada 1 iunie - 14 iunie. Când vom ajunge la 30 de grade și cât mai țin ploile. Foto: hepta.ro

Prognoza meteo pentru perioada 1 iunie – 14 iunie anunță o încălzire treptată, însă din aspectul zilnic nu vor lipsi ploile zgomotoase de vară și însemnate cantitativ.

ADVERTISEMENT

Prognoza meteo pentru perioada 1 iunie – 14 iunie. Când vom ajunge la 30 de grade și cât mai țin ploile

Vremea capricioasă de la finalul lunii mai va continua și la startul primei luni de vară din punct de vedere calendaristic. Partea pozitivă e că temperaturile ne vor aminti de sezonul cald, deși ploile nu ne vor ocoli.

Tot intervalul prognozat va fi caracterizat de instabilitate atmosferică, potrivit previziunilor oficiale pe două săptămâni realizate de Administrația Națională de Meteorologie.

ADVERTISEMENT

Prognoza meteo pentru Banat

În primele zile de prognoză vremea va fi rece, cu medii diurne de 18…20 de grade, dar va deveni treptat deosebit de caldă spre finalul săptămânii, când maximele vor fi în medie de 28…29 de grade. În a doua săptămână mediile maximelor se vor situa între 26 și 28 de grade. Minimele vor avea cele mai scăzute valori în data de 3 iunie, cu medii regionale de 7 grade, dar în restul intervalului nu vor avea variații semnificative și se vor situa între 14 și 16 grade.

Gradul de instabilitate atmosferică se va menține relativ ridicat în aproape tot intervalul, astfel încât vor fi perioade cu averse ce vor avea și caracter torențial și se vor manifesta cu o probabilitate mai mare în cursul după-amiezilor.

ADVERTISEMENT

Prognoza meteo pentru Crișana

În prima săptămână de prognoză regimul termic va avea variații semnificative, astfel încât, dacă în primele zile valorile diurne mediate regional se vor situa între 16 și 18 grade, caracterizând o vreme deosebit de rece, spre finalul acesteia vor crește accentuat, spre 26…28 de grade, cu mult mai ridicate decât normalul perioadei.

Următoarea săptămână va fi caracterizată de valori apropiate mediilor multianuale, cu valori mediate între 24 și 26 de grade. Temperaturile minime, foarte scăzute la începutul perioadei, cu medii de 6 grade, vor crește treptat și se vor situa între 12 și 14 grade.

ADVERTISEMENT

Probabilitatea pentru fenomene specifice instabilități atmosferice va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar cu precădere în intervalul 5…9 iunie.

Prognoza meteo pentru Transilvania 

Vremea va fi rece în intervalul 1…4 iunie când mediile maximelor se vor situa între 14 și 18 grade, iar ale minimelor între 4 și 8 grade, apoi se va încălzi treptat, astfel încât în intervalul 5…7 iunie regimul termic se va situa peste cel caracteristic perioadei, cu maxime până la 28 de grade și minime de 12 grade.

ADVERTISEMENT

În intervalul 8…14 iunie nu vor fi variații termice semnificative, astfel că, în medie, maximele se vor situa între 24 și 26 de grade, iar minimele între 10 și 12 grade.

Probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică va fi ridicată pe tot parcursul intervalului.

ADVERTISEMENT

Prognoza meteo pentru Maramureș

Oscilațiile termice vor fi semnificative în prima săptămână de prognoză, cu valori ce vor caracteriza la început o vreme rece și vor ajunge spre final mai ridicate decât mediile multianuale specifice perioadei. În aceste condiții, maximele mediate regional se vor situa între 14 și 18 grade în intervalul 1…4 iunie și între 22 și 26 de grade în intervalul 5…7 iunie.

În a doua săptămână nu vor avea variații mari, astfel că se vor încadra între 24 și 26 de grade. Minimele vor avea un parcurs asemănător, mai scăzute la început, apoi în creștere și ulterior constante, astfel că mediile acestora vor porni de la 8 grade, vor coborî la 4 grade apoi vor crește spre 12…14 grade.

Instabilitatea atmosferică va avea un grad relativ accentuat de manifestare pe aproape tot parcursul intervalului, dar cu cea mai mare probabilitate între 5 și 9 iunie.

Prognoza meteo pentru Moldova

În primele trei zile vremea va fi mai rece decât în mod normal pentru începutul lunii iunie, media maximelor termice urmând a se situa între 15 și 20 de grade. Ulterior se va încălzi treptat, iar această tendință se va menține până spre sfârșitul primei săptămâni de prognoză, atunci când se estimează că temperaturile maxime vor fi, în medie regională, de 28…29 de grade.

Din data de 08 iunie, temperatura aerului va scădea ușor, spre medii ale maximelor de 26…27 de grade. Media temperaturilor minime va fi în scădere, de la 9 grade în prima dimineață, spre 6 grade în dimineața zilei de 03 iunie, apoi în creștere, spre valori de 14…15 grade.

Probabilitatea de apariție a fenomenelor specifice instabilității atmosferice va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză.

Prognoza meteo pentru Dobrogea

Prima săptămână va debuta cu o răcire a vremii, astfel încât în primele trei zile, media temperaturilor maxime va fi de 16…19 grade, apoi se va încălzi treptat, spre valori de 26…27 grade, în data de 07 iunie. Ulterior temperatura aerului va scădea ușor și până la sfârșitul intervalului de prognoză valorile termice diurne vor fi de 24…25 de grade, în medie regională. Media temperaturilor minime va scădea, de la 12 grade în prima dimineață spre 9 grade în dimineața zilei de 03 iunie, apoi în creștere treptată spre 16…17 grade.

Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilității atmosferice va fi ridicată îndeosebi în intervalul 01-04 iunie, respectiv 08-14 iunie.

Prognoza meteo pentru Muntenia

În primele trei zile ale intervalului de prognoză vremea va fi mai rece decât în mod normal pentru această dată, valorile medii ale temperaturilor maxime urmând a se încadra între 16 și 20 de grade, apoi se va încălzi treptat, astfel încât în data de 07 iunie maximele se vor situa în jurul a 29 de grade, în medie regională.

Ulterior acestei date, temperatura aerului va scădea ușor și până la sfârșitul intervalului de referință, media maximelor va fi de 27…28 de grade. Temperaturile minime vor fi în scădere, de la 9 grade, în prima dimineață, la 7 grade în dimineața zilei de 03 iunie, apoi în creștere treptată, spre o medie de 15 grade.

Probabilitatea de apariție a manifestărilor specifice instabilității atmosferice va fi mai ridicată în intervalul 01-03 iunie, apoi în intervalul 08-14 iunie.

Prognoza meteo pentru Oltenia

În prima săptămână de prognoză vremea va avea un aspect schimbător, cu variații bruște ale valorilor termice. Astfel, maximele mediate regional se vor încadra între 18 și 20 de grade la începutul intervalului, apoi în creștere până în jur de 28 de grade în data de 7 iunie, urmând ca în a doua săptămână de prognoză să se situeze între 26 și 28 de grade. Mediile minimelor vor fi cuprinse între 12 și 16 grade, mai scăzute în intervalul 1…5 iunie când vor fi cuprinse între 7 și 9 grade.

Probabilitatea pentru averse, va fi mai ridicată în perioada 1..3 iunie și din nou în 8…14 iunie.

Prognoza meteo pentru zona de munte

Vremea se va răci la început, astfel că în intervalul 1…4 iunie mediile maximelor se vor situa între 6 și 8 grade, iar ale minimelor între -1 și 2 grade. Ulterior acestea vor intra într-un proces de creștere treptată, astfel că valorile diurne mediate regional se vor situa între 12 și 18 grade, iar cele nocturne între 6 și 10 grade.

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată pe tot parcursul intervalului de prognoză.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!