News

Prognoza meteo pentru perioada 13 – 26 mai 2024. Specialiștii ANM anunță ploi în fiecare zi

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat o nouă analiză a vremii pentru următoarele două săptămâni, în perioada 13 - 26 mai 2024.
13.05.2024 | 13:56
Prognoza meteo pentru perioada 13  26 mai 2024 Specialistii ANM anunta ploi in fiecare zi
Prognoza meteo pentru perioada 13 – 26 mai 2024. Specialiștii ANM anunță ploi în fiecare zi. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Meteorologii anunță temperaturi normale pentru ceea ce înseamnă o lună mai, cu medii de 20 de grade. Cu toate acestea, mijlocul și finalul lunii mai vor fi însoțite de precipitații abundente în toată țara. Astfel, oamenii trebuie să își pregătească umbrelele și să aștepte cu răbdare începutul lunii iunie, când vremea va deveni mai frumoasă.

Prognoza ANM pentru perioada 13 – 26 mai 2024

De reținut că specialiștii ANM au făcut această estimare pe două săptămâni folosindu-se de produse numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Cu toate acestea, trebuie menționat că predicțiile pe termen lung uneori pot fi date peste cap de alte fenomene meteo, neașteptate. Așadar, iată cum va fi vremea în perioada 13 – 26 mai 2024, pe regiuni:

ADVERTISEMENT

Prognoza meteo pentru Banat

Potrivit specialiștilor ANM ”în primele cinci zile de prognoză media maximelor termice va avea valori între 20 și 22 de grade, iar a minimelor între 8 și 11 grade. Până în jurul datei de 20 mai se va încălzi cu 3…4 grade, apoi, după o ușoară răcorire, mediile nu vor mai avea variații semnificative și se vor situa în general între 23 și 26 de grade în cazul maximelor și între 11 și 13 grade în cazul minimelor”.

Așadar, termometrele vor indica în medie 20 de grade Celsius, o vreme frumoasă de primăvară. Cât despre nivelul precipitațiilor, acesta va fi ridicat și va ploua în fiecare zi, în tot acest interval menționat de specialiști. Așadar, oamenii din Banat trebuie să-și ia umbrela cu ei, o veste proastă pentru cei ce vor să iasă la pădure.

ADVERTISEMENT

Prognoza meteo pentru Crișana

Conform meteorologilor ANM ”tendința termică va fi în general de creștere, până în jurul datei de 19 mai, când media maximelor termice se va situa în jurul valorii de 25 de grade, iar a minimelor va fi între 12 și 14 grade. Ulterior, media valorile termice va scădea ușor și va avea variații, în general între 23 și 25 de grade la maxime și între 9 și 13 grade la minime”. La fel ca și în Banat, meteorologii vorbesc despre precipitații zilnice, în special după ziua de 16 mai.

Prognoza meteo pentru Transilvania

La fel ca și în restul zonelor din țară și în Transilvania sunt așteptate temperaturi acceptabile pentru primăvară, precum și precipitații. Astfel, meteorologii ANM arată că ”în primele patru zile, valorile termice vor fi asemănătoare, media maximelor urmând a se situa în jurul a 18 grade, iar a minimelor în jurul a 5 grade. Va urma o încălzire, până la începutul celei de a doua săptămâni, de 4…5 grade.

ADVERTISEMENT

În următoarele două zile, temperaturile vor scădea ușor, pentru ca apoi să nu mai aibă modificări notabile și, în general, media maximelor să se situeze între 22 și 25 de grade, iar a minimelor între 9 și 12 grade”. Așadar, o vreme plăcută de primăvară, cu toate că unele zile vor fi mai răcoroase. Cât despre nivelul averselor, acestea vor fi prezente în Transilvania în special după data de 16 mai.

Prognoza meteo pentru Maramureș

Specialiștii ANM transmit că ”în prima săptămână, valorile termice vor crește ușor și treptat, media maximelor de la 18 grade, până spre 24…25 de grade, iar a minimelor, de la 5 grade, până în jurul a 11 grade. În cea de a doua săptămână media regională va avea variații, în general, între 22 și 25 de grade, în cazul maximelor și între 9 și 12 grade în cel al minimelor”. Cât despre averse, probabilitatea acestora va crește după 16 mai, deși până atunci șansele de ploaie sunt reduse.

ADVERTISEMENT

Prognoza meteo pentru Moldova

Experții din cadrul ANM indică faptul că ”vremea se va încălzi treptat până la începutul celei de a doua săptămâni. Media maximelor va crește de la 15…16 grade în primele zile, până în jurul a 24 de grade în ultimele, iar a minimelor, de la aproximativ 5 grade la început, până spre 11…12 grade la final. În intervalul următor, în general, media maximelor va avea variații între 22 și 26 de grade, iar a minimelor între 10 și 14 grade”. Va ploua și în Moldova, mai ales după 19 mai.

Prognoza meteo pentru Dobrogea

Potrivit meteorologilor ANM ”vremea va fi într-un proces de încălzire treptată, până în jurul datei de 22 mai. Media maximelor va porni de la 16 grade și va ajunge până spre 24 de grade, iar a minimelor va fi de aproximativ 7…8 grade în prima zi și în jurul a 13 grade la final. În zilele care vor urma, valorile termice, în medie, vor oscila între 22 și 25 de grade maximele și între 12 și 15 grade minimele”. Dobrogenii nu vor avea parte de prea multe ploi, spre deosebire de restul zonelor din țară.

Prognoza meteo pentru Muntenia

Conform specialiștilor ANM ”în primele cinci zile, valorile termice vor fi asemănătoare, iar media maximelor va atinge 18…19 grade, în timp ce a minimelor se va situa în jurul a 7 grade. Va urma o încălzire, până la începutul celei de a doua săptămâni, de 5…6 grade. În următorul interval nu vor mai fi variații importante, în general, media maximelor se va situa între 24 și 27 de grade, iar a minimelor între 11 și 14 grade”. Va ploua și aici în a doua parte a intervalului menționat.

Prognoza meteo pentru Oltenia

În analiza meteorologilor ANM se arată că ”în primele cinci zile de prognoză media maximelor termice va avea valori între 18 și 20 de grade, iar a minimelor între 7 și 10 grade. Până în jurul datei de 20 mai se va încălzi cu aproximativ 5 grade, apoi valorile termice nu vor mai avea variații semnificative și se vor situa, în general, între 23 și 26 de grade media maximele și între 11 și 14 grade media minimelor”. În Oltenia va ploua zilnic începând cu 16 mai, astfel că oamenii nu trebuie să-și uite umbrelele.

Prognoza meteo pentru la munte

De asemenea, în analiza ANM este specificat faptul că ”în primele patru zile media maximelor se va situa în jurul valorii de 7 grade, iar a minimelor în jurul pragului de îngheț. Până la începutul primei săptămâni se va încălzi cu 5…6 grade, apoi nu vor mai fi variații mari în evoluția câmpului termic”. Și la munte va ploua zilnic, mai ales după 16 mai.

ADVERTISEMENT
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Propagandistul lui Vladimir Putin spune că „războiul nuclear este inevitabil”: „Să comparăm ale...
Propagandistul lui Vladimir Putin spune că „războiul nuclear este inevitabil”: „Să comparăm ale cui arme strategice sunt mai mari!”
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Cele două rute pe care se produc cel mai des turbulenţe. Experţii spun...
Cele două rute pe care se produc cel mai des turbulenţe. Experţii spun că fenomenul nu apare mereu pe radar
Bărbatul care se va căsători cu fosta soţie a lui Cristi Borcea, emoţionat...
Bărbatul care se va căsători cu fosta soţie a lui Cristi Borcea, emoţionat până la lacrimi: Regina sufletului meu
Prima reacție a lui Culiță Sterp după scandalul monstru din familia lui cu...
Prima reacție a lui Culiță Sterp după scandalul monstru din familia lui cu Mara Bănică. Uluitor ce s-a aflat
LOVITURĂ FINALĂ pentru UNGARIA! Decizie bombă la nivel UE
LOVITURĂ FINALĂ pentru UNGARIA! Decizie bombă la nivel UE
Culiță Sterp o amenință cu judecata pe Mara Banică. Atac dur la adresa...
Culiță Sterp o amenință cu judecata pe Mara Banică. Atac dur la adresa vedetei TV. "Cine sunteți dumneavoastră"
Un nou aeroport apare în România. Orașul în care se va putea ajunge...
Un nou aeroport apare în România. Orașul în care se va putea ajunge în zbor
Un nou scandal monstru la Antenă. A fost dat afară mișelește. „Mă simțeam...
Un nou scandal monstru la Antenă. A fost dat afară mișelește. „Mă simțeam umilit, batjocorit, neimportant. Un mediu toxic”
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu....
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu. Sponsori ai PSD, apropiați ai lui Sorin Oprescu și denunțătorul vicepreședintelui PNL Iulian Dumitrescu
De ce Andrei Aradits nu o suportă pe Andreea Bălan: „Nu prea ne...
De ce Andrei Aradits nu o suportă pe Andreea Bălan: „Nu prea ne plăceam așa..”