News

Prognoza meteo pentru perioada 24 mai – 21 iunie. Cum va fi începutul de vară în România

Prognoza meteo pe patru săptămâni dată publicității de către ANM indică un început blând de vară, fără fenomene extreme, precum caniculă sau ploi în exces.
21.05.2021 | 11:54
Prognoza meteo pentru perioada 24 mai  21 iunie Cum va fi inceputul de vara in Romania
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie anticipează că temperaturile din perioada următoare vor fi, în general, cele normale pentru sfârșitul primăverii și începutul verii.

De asemenea, precipitațiile care vor cădea în intervalul 24 mai – 21 iunie se vor încadra, cu excepția unor zone restrânse, în cantitățile socotite normale pentru această a anului.

ADVERTISEMENT

Sfârșitul primăverii, mai cald decât cel normal

Doar ultima săptămână a primăverii, 24-31 mai, va aduce abateri mai semnificative de la regimul termic și pluviometric al perioadei. Astfel, vremea va fi mai călduroasă în Muntenia și Moldova, cu temperaturi peste cele specifice. În interiorul arcului carpatic și la munte, depășirea acestor temperaturi va fi sporadică.

Ploile vor fi deficitare, mai ales în jumătatea sudică a României, însă există posibilitatea unor ploi mai abundente în regiunile din nordul extrem precum Bucovina sau Maramureș.

ADVERTISEMENT

Prima săptămână a verii va veni cu o temperatură medie a aerului cu valori ușor mai coborâte decât cele normale în zonele din nordul țării. „În rest valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval”, se arată în prognoza ANM.

Ploile pot fi local excedentare în Moldova și centrul țării, iar în regiunile din sud-vest, Oltenia și Banat, se poate înregistra un ușor deficit. În restul României, precipitațiile se vor încadra în cele socotite normale pentru începutul verii.

ADVERTISEMENT

Meterologii anticipează vreme frumoasă în iunie

Săptămâna 7-14 iunie va fi caracterizată de o vreme obișnuită pentru acest interval, existând posibilitatea ca în sud-vestul țării să fie înregistrate local și scurte episoade de caniculă.

Tot în aceeași regiune, va ploua mai puțin decât cantitatea socotită normală, dar în restul țării nu există risc de secetă.

ADVERTISEMENT

Pentru săptămânia 14-21 iunie, meteorologii nu anticipează niciun fel de abatere de la regimul termic apreciat ca standard pentru acest interval de timp.

Și în ce privește ploile se anticipează că nu se va ajunge nici la secetă, nici la căderi excesive, pentru  mijlocul primei luni de vară.

Astfel, luna iunie se anunță una obișnuită, cu o vreme frumoasă care nu va fi marcată nici de caniculă, nici de o vreme ploioasă.

ADVERTISEMENT
Tags: