News

Prognoza meteo pentru toamnă. Cum va fi vremea în septembrie și octombrie în toată țara

27.08.2019 | 17:01
Prognoza meteo pentru toamna Cum va fi vremea in septembrie si octombrie in toata tara
Vremea în septembrie - estimări făcute de meteorologul Florinela Georgescu. Sursa foto: jurnaldevreme.ro, antena3.ro, dcnews.ro. Colaj: Fanatik

Prognoza meteo pentru toamnă a fost actualizată, iar meteorologii nu au vești tocmai bune. Vremea în septembrie și octombrie se va înscrie în nota deja obișnuită: fenomenele meteo extreme își vor face din nou apariția. De altfel, din cauza încălzirii globale, nu mai putem delimita cu certitudine anotimpurile.

Prognoza meteo pentru toamnă, actualizată: Vremea în septembrie și octombrie, cu temperaturi peste normalul acestor luni

Vara aceasta a fost una a extremelor: au fost zile cu 15 grade, în care și-au făcut apariția fenomene precum tornadele sau ploi cu grindină care dădeau aspect de iarnă străzilor, precum și zile extrem de calde. Nici lunile septembrie și octombrie nu se vor înscrie în normal, avertizează cei mai reputați climatologi.

Florinela Georgescu, directorul departamentului de Meteorologie Operațională din cadrul ANM susține că lunile septembrie și octombrie stau sub semnul incertitudinii cu privire la fenomenele care se vor produce cu exactitate. Mai exact, specialistul ANM spune că temperaturile vor fi mult mai ridicate decât în mod normal pentru primele două luni de toamnă, conform estimărilor realizate de oamenii de știință de la centrele operaționale europene.

vremea septembrie 2019
Florinela Georgescu de la ANM susține că și toamna va fi atipică. Sursa foto: dcnews.ro

Meteorolog: „Vă spun că există o oarecare incertitudine”

Ploile de toamnă s-ar putea să fie asemănătoare furtunilor violente care vara aceasta au făcut ravagii în mai toate regiunile României. În timp ce în estul și sud-estul Europei (unde este încadrată România) ne putem aștepta la noi episoade de vreme extremă, caracterizată prin furtuni electrice și căderi masive de grindină, în vestul continentului, specialiștii se așteaptă la secetă.

„Din punctul de vedere al estimării pentru toamnă, pot să vă spun că există o oarecare incertitudine. Pe de o parte există semnalul din partea centrului european de la Reading, acela ale cărui prognoze le folosim în mod curent, care arată că lunile de toamnă, cel puţin septembrie şi octombrie, ar putea avea temperaturi peste normalul lunilor respective şi cu un deficit de precipitaţii”, a declarat Florinela Georgescu într-un interviu pentru DC News.