News

Prognoza optimistă a epidemiologului Geza Molnar: ”Al doilea vârf al infectărilor va fi depășit în două săptămâni”

11.07.2020 | 17:31
Prognoza optimista a epidemiologului Geza Molnar Al doilea varf al infectarilor va fi depasit in doua saptamani
ADVERTISEMENT

Reputatul medic epidemiolog Geza Molnar a estimat, într-o intervenție telefonică la Digi24, că numărul infectărilor zilnice va scădea peste două săptămâni. Medicul a spus că cifrele oficiale legate de epidemia de COVID-19 pot fi înșelătoare dacă nu sunt interpretate în mod corect.

În  momentul de față nu  discutăm de o stare epidemică generală la întreaga populație. Cifrele nu spun  totul dacă nu cunoaștem conținutul lor. Există o creștere semnificativă în unele zone, în ultimele 7 zile: Galați, Brăila, Buzău, Prahova, Argeș, Dâmbovița. Asta se datorează și creșterii numărului  testărilor”, a declarat Geza Molnar.

ADVERTISEMENT

El a dat exemplul județului Dâmbovița unde s-au înregistrat 196 de cazuri în ultima săptămână, dar 104 au fost la căminul  de vârstnici de la Moroieni. ”De asta spun că aceste cifre nu exprimă întotdeauna această realitate epidemiologică”, a argumentat medicul.

Epidemia va reveni în forță la sfârșitul anului

Geza Molnar a estimat că nivelul infectărilor zilnice va scădea spre sfârșitul lunii, dar un nou val al epidemiei  se va înregistra spre sfârșitul anului 2020 și începutul anului 2021.

ADVERTISEMENT

Anticiparea mea este că și acest al doilea vârf va fi depășit în maxim  două  săptămâni și va începe fără nicio discuție o scădere (…) În două săptămâni virusul nu dispare, dar se începe descendența numărului  de cazuri trăind împreună cu virusul și revenind cu multă probabilitate la sfârșitul anului, începutul anului  viitor”, a spus medicul.

Acesta își bazează prognoza optimistă pe cercetările sociologice care arată că circa 70% din populație respectă, în general, regulile legate de purtarea măștii, distanțarea fizică și igiena personală. Molnar crede că respectarea normelor este mai eficientă decât eventuale noi  restricții impuse de autorități.

ADVERTISEMENT

Pe perioada stării de urgență a fost nevoie de acele dispoziții, dar acum  nu mai pot împiedica răspândirea decât cu responsabilitate individuală, cu comportament preventiv”, crede Geza Molnar.

El a menționat faptul că indicele de reproducere a bolii rămâne relativ scăzut, de 1,1, și poate deveni subunitar dacă normele sunt respectate, lucru cu atât mai  important cu cât este puțin probabil ca epidemiei să i se pună capăt prin descoperirea unui  vaccin. ”Chiar dacă s-ar realiza un vaccin candidat la testare, până ce vom ajunge să vaccinăm 60% din populație, vor mai trece vreo 5 ani”, crede medicul.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Geza Molnar este îngrijorat de faptul că peste 400 de persoane au ieșit din spital chiar dacă au fost testați  pozitiv la coronavirus. ”Dacă luăm  în  considerare indicele de 1,1, ei pot transmite boala la cel puțin o persoană, adică dublarea cazurilor în familie”, a avertizat medicul.

Conform ultimei raportări a Grupului  de Comunicare Strategică, numărul de infectări zilnice a ajuns la 698 de cazuri, iar numărul deceselor a crescut față de ziua precedentă, de la 13 la 24.

ADVERTISEMENT