News

Prognoză sumbră a Băncii Mondiale. Războiul și inflația vor face ”recesiunea greu de evitat pentru multe țări”

Perspectiva de a evita o recesiune se estompează pentru națiunile mari și mici de pe tot globul din cauza războiului din Ucraina și inflației, prognozează un raport al Băncii Mondiale.
08.06.2022 | 14:21
Prognoza sumbra a Bancii Mondiale Razboiul si inflatia vor face recesiunea greu de evitat pentru multe tari
Cea mai recentă prognoză a Băncii Mondiale este una sumbră Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Prognosticul sumbru apare într-un raport de marți al Băncii Mondiale (BM), care a avertizat că războiul de uzură din Ucraina, blocajele lanțului de aprovizionare, blocajele legate de Covid în China și creșterile amețitoare ale prețurilor la energie și la alimente pun o presiune tot mai mare asupra economiilor.

Creșterea economică globală va fi sufocată pe fondul inflației și al războiului

Această suită de probleme „afectează creșterea economică”, a declarat David Malpass, președintele BM. „Pentru multe țări, recesiunea va fi greu de evitat.”

ADVERTISEMENT

Creșterea mondială este de așteptat să se oprească la 2,9% în acest an de la 5,7% în 2021. Perspectivele, prezentate în raportul Global Economic Prospects al băncii, nu sunt doar mai sumbre decât cele făcute publice în urmă cu șase luni, înainte de invazia Rusiei în Ucraina, ci și sub nivelul 3,6% prognozat în aprilie de Fondul Monetar Internațional.

Creșterea economică ar urma să rămână redusă și anul viitor. Și pentru restul acestui deceniu, se estimează că va scădea sub media atinsă în deceniul precedent.

ADVERTISEMENT

În afară de câteva țări exportatoare de petrol, cum ar fi Arabia Saudită, care beneficiază de prețuri de peste 100 de dolari pe baril, abia dacă există un loc pe glob ale cărui perspective să nu fi devenit sumbre. Se estimează că, pentru cele mai avansate economii precum Statele Unite și Europa, creșterea economică va încetini la 2,5% în acest an.

Pentru China, a doua economie ca mărime și motorul unei mari creșteri a prosperității mondiale în ultimele decenii, se estimează o scădere la 4,3% de la 8,1% în 2021.

ADVERTISEMENT

Națiunile în curs de dezvoltare vor experimenta cel mai dur eșec, efectele pandemiei și războiului din Ucraina încă reverberând. Națiunile cele mai sărace vor deveni mai sărace, mai flămânde și mai puțin sigure.

Crește numărul oamenilor afectați de sărăcie extremă

Crește cu aproximativ 75 de milioane numărul oamenilor care se vor confrunta cu sărăcia extremă față de estimările de dinainte de pandemie.

ADVERTISEMENT

Se așteaptă, de asemenea, că venitul pe cap de locuitor din economiile în curs de dezvoltare să scadă cu 5% față de direcția în care se îndrepta înainte de pandemie, se mai arată în raportul Băncii Mondiale.

În același timp, datoria guvernamentală devine din ce în ce mai grea, o povară care va crește odată cu creșterea ratelor dobânzilor și creșterea costului împrumuturilor.

„În Egipt, mai mult de jumătate din populație este eligibilă pentru pâine subvenționată”, a declarat Beata Javorcik, economist șef la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). „Acum, asta va fi mult mai scump pentru cuferele guvernamentale și se întâmplă acolo unde țările sunt deja mai îndatorate decât înainte.”

În anumite privințe, a spus banca, amenințările economice le reflectă pe cele din anii 1970, când șocurile petroliere în spirală, urmate de creșterea ratelor dobânzilor, au provocat o stagflație paralizantă sau o combinație amenințătoare de prețuri ridicate și creștere economică scăzută.

Acea combinație de evenimente a declanșat o serie de crize financiare care au zguduit națiunile în curs de dezvoltare, ducând la ceea ce a fost cunoscut drept un „deceniu pierdut” de creștere economică.

Din fericire, economia globală și guvernele sunt mai bine poziționate pentru a gestiona combinația de factori decât în ​​urmă cu 40 de ani, a spus Banca Mondială. Dolarul este puternic, la fel ca și bilanțurile majorității instituțiilor financiare.

În ciuda creșterii bruște a prețurilor la energie, creșterea nu este încă de amploarea experimentată în anii 1970. Băncile centrale au, de asemenea, un istoric credibil în gestionarea inflației, ceea ce ajută la menținerea în frâu a așteptărilor inflaționiste auto-înfrânte.

Statele Unite ale Americii, mai puțin vulnerabile la consecințele războiului din Ucraina

Statele Unite, care au mult mai puține legături economice cu Rusia și sunt mai puțin dependente de energia rusă decât Europa, sunt mai puțin vulnerabile la consecințele războiului din Ucraina și a sancțiunilor economice aplicate acesteia.

„Se așteaptă ca războiul să provoace o recesiune majoră în Europa și Asia Centrală”, a avertizat raportul. „Pe lângă bilanțul uman tragic, invazia este de așteptat să provoace o contracție economică devastatoare în Ucraina în acest an, o recesiune bruscă în Rusia și o încetinire semnificativă” în restul regiunii.

Se preconizează că economia Rusiei va scădea cu 8,9%, o reducere semnificativă, deși mai mică decât previziunile altor prognoze.

În același timp, Europa se confruntă cu unul dintre cele mai mari valuri de refugiați de la al Doilea Război Mondial, aproape șapte milioane de ucraineni, predominant femei și copii, au trecut granița pentru a evita violența. Chiar dacă unii s-au întors acasă, presiunea bruscă asupra bugetelor și resurselor țărilor gazdă subminează și mai mult economiile atunci când acestea sunt deja sub presiune.

Efectele de propagare radiază în exterior. În unele țări din Asia Centrală, o parte semnificativă a economiei cuprinde remitențe pe care cetățenii care lucrează în Rusia le trimit înapoi acasă, a spus Javorcik. Aceste plăți sunt acum reduse din cauza recesiunii. Țările care beneficiază de turismul rusesc, precum Cipru, Armenia și Estonia, sunt, de asemenea, lovite, a spus ea.

Impact critic asupra țărilor care se bazează pe exporturile de cereale din Ucraina și Rusia

În altă parte, impactul poate fi critic. Republica Democrată Congo, Madagascar, Rwanda și Uganda, care se bazează în mare măsură pe exporturile de cereale din Rusia și Ucraina pentru a-și hrăni populațiile, vor trebui să se confrunte cu prețuri mari la alimente pentru o perioadă lungă de timp.

„Nesiguranța și violența continuă să afecteze perspectivele” pentru multe țări cu venituri mici, a spus Banca Mondială, în timp ce „creșterile mai rapide ale costurilor vieții riscă să intensifice și mai mult tulburările sociale”.

Mai multe studii au indicat creșterea prețurilor la alimente ca un declanșator important al revoltelor de primăvară arabă din 2011.

În America Latină și Caraibe, creșterea economică este de așteptat să scadă la 2,5% de la 6,7% anul trecut. Se estimează că producția totală a Indiei va scădea la 7,5% de la 8,7%, în timp ce cea a Japoniei este de așteptat să rămână constantă la 1,7%.

Banca Mondială, fondată în urma celui de-al Doilea Război Mondial pentru a ajuta la reconstruirea economiilor devastate, oferă sprijin financiar țărilor cu venituri mici și medii.

Printre recomandările sale economice, Banca Mondială a subliniat că liderii ar trebui să facă o prioritate din utilizarea cheltuielilor publice pentru a proteja persoanele cele mai vulnerabile.

Această protecție include diminuarea impactului creșterii prețurilor la alimente și energie, precum și asigurarea faptului că țările cu venituri mici au aprovizionare suficientă cu vaccinuri contra Covid. Până acum, doar 14% dintre oamenii din țările cu venituri mici au fost complet vaccinați.

„Reînnoirea focarelor de Covid-19 rămâne un risc în toate regiunile, în special în cele cu o acoperire mai mică de vaccinare”, se arată în raport.

ADVERTISEMENT