News

Programul pentru vot la alegerile Europarlamentare nu va fi prelungit! Cât timp mai aveți până la închiderea urnelor. UPDATE

26.05.2019 | 18:42
Programul pentru vot la alegerile Europarlamentare nu va fi prelungit Cat timp mai aveti pana la inchiderea urnelor UPDATE

Duminică, 26 mai, vor avea loc primele alegeri în România din perioada 2019-2020. Este vorba despre alegerile pentru Parlamentul European. În același timp cu acest plebiscit va avea loc ș i referendumul pentru modificările aduse legilor Justiției, propus de către președintele României, Klaus Iohannis. Românii vor putea vota pentru alegeri și referendum cu începere de la ora 7:00. Este bine de știut că dacă vă aflați în localitatea de domiciliu puteți vota doar la secția la care sunteți arondați. Dacă nu atunci puteți vota la orice secție, pe lista suplimentară. De asemenea, dacă aveți domiciliul în București, puteți vota doar la secția la care sunteți arondați și nu aveți dreptul să votați în alt sector.


UPDATE, ora 18:40 // În ciuda solicitărilor făcute de președintele României, Klaus Iohannis, de Alianța 2020 USR Plus și PMP, programul de votare la alegerile europarlamentare nu va fi prelungit, susțin surse pentru Digi24.


La ce oră se deschid și se închid secțiile de votare la alegerile europarlamentare

Astfel, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European și pentru Referendumul privind legile Justiției au loc în același timp, în data de 26 mai 2019, între orele 7:00 – 21:00. Votul pentru alegeri cât și pentru referendum vor avea loc în aceleași secții de votare, cu ștampile cu mențiunea ‘VOTAT’, dar pe buletine de vot separate, susține site-ul Ministerului Afacerilor Interne.  Astfel, la ora 21:00 cel care declară votarea încheiată și cere închiderea localului secției de vot este președintele biroului electoral al secției. Cu toate acestea, alegătorii care la ora 21:00 sunt în localul secției de vot pot să își exercite dreptul de vot.

Interesant este că președintele biroului electoral este cel responsabil ca alegerile să meargă perfect. Astfel, pentru menținerea ordinii, el are la dispoziție mijloacele de ordine necesare, asigurate de primar, de prefect și de reprezentanții MAI. De altfel, în afară de membrii biroului electoral al secţiei de votare, de candidaţi şi de observatori, nicio altă persoană nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare. Totodată, în ziua votării, între orele 7.00-21.00 sunt interzise comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare.

Care este programul complet în România și în străinătate a secțiilor de votare la alegerile europarlamentare
În 2014 diaspora a cântărit decisiv la alegerile pentru prezidențiale. Vor avea același efect și în 2019? *foto: gandul.info

Cum pot vota românii din diaspora. Câte secții speciale sunt pregătite pentru ei

Indiferent de statutul pe care îl au: dacă au domiciliu, reşedinţă sau se află ca turişti, românii aflaţi în străinătate se pot prezenta la oricare dintre cele 441 de secţii de votare. Aceștia pot vota pe baza oricărui act de identitate aflat în perioada de valabilitate: pașaport, carte de identitate sau buletin.

Cum era de așteptat, cele mai multe secții de votare sunt în țările care au o diaspora românească importantă. Astfel, în italia sunt 76 de secții de votare, din care 5 doar în capitala Roma. În Spania sunt 50 de secții de votare, în Republica Moldova 36, din care 12 la Chișinău în SUA 31 și în Marea Britanie 29. (harta secțiilor de votare din străinătate este disponibilă aici)

Important de știut este că cetățenii români stabiliți în străinătate trebuie să completeze și o declarație pe propria răspundere, prin care își iau angajamentul că nu și-au exercitat dreptul de vot într-un alt stat membru. Ea poate fi pusă la dispoziție de către președintele Biroului Electoral, dar poate fi descărcată și din secțiunile aferente alegerilor ale site-urilor MAE și Biroului Electoral Central.