News

Program de guvernare PSD: Salariul mediu brut urcă la 7.100 lei. Cât vor crește pensiile în următorii 4 ani

07.10.2020 | 19:01
Program de guvernare PSD Salariul mediu brut urca la 7100 lei Cat vor creste pensiile in urmatorii 4 ani
Program de guvernare PSD: Salariul mediu brut urcă la 7.100 lei. La cât ajung pensiile
ADVERTISEMENT

PSD va candida la alegerile parlamentare cu un program de guvernare care prevede creşterea salariului minim brut la 3.500 lei până în 2024 și a salariului mediu brut la 7.010 lei în următorii 4 ani.

Social democrații vor să urce punctul de pensie cu 32% la valoarea de 2.340 lei. În programul PSD este indicat faptul că pensia minimă ar crește cu 500 de lei și ar ajunge la 1.300 de lei.

ADVERTISEMENT

PSD propune și impozit zero la salariul minim. Aici poate fi consultat documentul cu programul de guvernare.

PSD vrea să urce salariul minim cu 57% în următorii 4 ani

Partidul condus de Marcel Ciolacu se laudă că a reușit să crească cu 66% salariul minim brut. Acum propune o creştere cu 57% până în 2024.

ADVERTISEMENT

Referitor la salariul mediu, PSD vrea o majorare cu 33% până în 2024. Astfel veniturile medii ar ajunge la o valoare de 7.010.

Un alt subiect important din programul de guvernare este legat de pensii. PSD vrea o creștere cu 32% a punctului de pensie. Suma minimă încasată de un pensionar ar urma să fie de 1.300 de lei. Social Democrații mai promit și o scădere a șomajului cu 1,8%.

ADVERTISEMENT

Se propune în document și scăderea impozitului la salariaţi în funcţie de numărul de copii, cât şi o scădere a impozitului la salariile de sub 6.000 lei.

Sunt prevăzute şi stimulente financiare pentru salariaţii cu copii: dublarea imediată a alocaţiilor pentru copii, stimulente financiare pentru elevi care vor fi acordate din fonduri UE pentru elevii care nu au absenţe la cursuri, majorarea stimulentului de reinserţie în muncă (cel puţin 1,5 salarii minim în primul an de la naştere şi 1 salariul minim net în al doilea an. Acordarea lui pe o perioadă de 3 ani în cazul naşterii celui de-al treilea copil).

ADVERTISEMENT

Ţintele PSD pentru următorii 4 ani

PSD propune în programul de guvernare un PIB de 2292 miliarde lei, în 2024 și o creştere economică medie anuală de 4,4%. Un număr de 1,6 milioane de români ar avea salariul de peste 1.000 euro brut, peste 4 ani, comparativ cu 1,1 milioane de români în prezent.

Social-democraţii promit 1 milion de contracte noi de muncă.

Programe şi investiţii. Ce propune PSD

  • Fondul Naţional de Dezvoltare Locală de 3 miliarde anual, alocări sau împrumuturi din fonduri UE (prin Planul de redresare şi rezilienţă) sau din Trezorerie.
  • Schemă de ajutor de stat pentru crearea locurilor de muncă: Ajutor până la 100.000 euro pentru susţinerea afacerii, cu garanţie pentru 50% din credit. 50% din ajutorul nerambursabil este pentru salariile noilor angajaţi.
  • Programul „Investim în locuinţe de serviciu”: Construirea de locuinţe de serviciu prin ajutor nerambursabil şi garanţii de stat (Condiţii- Ajutor nerambursabil de până la 50% din cheltuielile eligibile: Maxim 15.000 euro pe apartament / Maxim 7.500 euro pe cameră).
  • Programul „Rezidenţe moderne pentru vârstnici”: Construirea de rezidenţe moderne pentru persoanele de peste 65 de ani (Condiţii – Ajutor nerambursabil de până la 50% din cheltuielile eligibile: Maxim 15.000 euro pe apartament / Maxim 7.500 euro pe cameră / Posibilitatea finanţării prin credit garantat de stat).
  • Accelerarea investiţiilor publice: Se va antrena cât mai mult activitatea de multiplicare pe orizontală. Criteriu de punctaj prioritar: crearea de noi locuri de muncă.
  • Fondul Strategic de Investiţii: Susţinerea dezvoltării economice prin investiţii în sectoarele competitive, care antrenează efect de multiplicare în economie.
  • Înfiinţarea Băncii de Dezvoltare a României: Scopul este sprijinirea antreprenoriatului şi a întreprinderilor mici şi mijlocii, dar şi finanţarea marilor proiecte de infrastructură şi a exporturilor ca suport pentru politicile publice ale Guvernului.
  • Program pentru stimularea Construcţiilor: Finanţarea tuturor investiţiilor aflate în curs de derulare. Se vor acorda şi vouchere pentru reconversie profesională. Criteriu prioritar: crearea de noi locuri de muncă.
  • Program pentru relansarea producţiei: Prioritar în industria de medicamente, de echipamente medicale, chimică, petrochimică, alimentară, de tractoare, masini, unelte si utilaje agricole, îngrăşăminte, construcţia de nave etc., pe lângă secoarele piese auto, IT, energie etc.
  • Program pentru investiţiile mari: 1 miliard euro anual pentru finanţarea investiţiilor care antrenează un număr mare de furnizori locali, în lanţul de producţie. Criterii prioritare: crearea de locuri de muncă, transfer tehnologic.
  • Dezvoltarea lanţurilor de producţie locale: Schema de ajutor de stat de 1 mld. euro. Punctaj: acoperirea segmentelor lipsă din lanţul de producţie; substituirea importurilor de bunuri intermediare; angrenarea de companii locale; crearea/menţinerea locurilor de muncă.
  • Program de sprijin pentru industria auto: Buget de 1,5 miliarde de lei anual, pentru Rabla Clasic şi 300 de milioane de lei pentru programul Rabla Plus.
  • Program pentru industria de electrocasnice: Buget: 500 de milioane de lei anual pentru Programul Rabla pentru Electrocasnice.
  • Program de industrializare pe bază de licenţă: Fond de investiţii de 1 mld. euro care va contribui total sau parţial la cumpărarea de licenţe de către fabricile autohtone, urmând să returneze anual un procent din încasări pentru utilizarea licenţelor.
  • Schemă de retehnologizare a companiilor locale: Schemă de 500 de milioane lei anual pentru sprijinirea transferului de tehnologie de la companiile străine la cele locale. Punctaj suplimentar: industrii nepoluante, respectare Green Deal.
  • Schema de ajutor de stat „INNOVATION”: Finanţare: 600 mil. Euro de la buget sau din fonduri UE. Deducerea a 80% din costurile necesare anumitor invenţii, inclusiv acoperirea cheltuielilor cu înregistrarea şi protejarea invenţiilor cu obligaţia aplicării efective în România.
  • Program pentru incubatoare şi parcuri industriale: Minim câte un parc industrial pentru fiecare judeţ, cu implicarea autorităţilor locale pentru asigurarea utilităţilor şi infrastructurii. Creşterea numărului de firme în centrele universitare în conlucrare cu parteneri locali. Cel puţin unul pentru start-up-uri în fiecare judeţ.
  • Program Start-Up pentru studenţi: Finanţarea incubatoarelor de afaceri în universităţi, în conlucrare cu partenerii locali (autorităţi publice, companii care activează pe piaţa locală).
  • Program de investiţii pentru staţiunile balneare: Program de 1 miliard de euro în 10 ani pentru modernizarea a 31 de staţiuni balneare. Se finanţează 50% din cheltuielile eligibile, până la maxim 200.000 euro, sub forma unei scheme de ajutor de stat de minimis.
ADVERTISEMENT