Conform Legii nr. 115/2015, articolele 84 și 85, secțiile de votare este prestabilit și nu poate fi schimbat. Așadar, votarea va începe la ora 7:00 dimineața și va ține până la ora 21:00 seara. Secțiile de votare sunt obligate să afișeze la loc vizibil, la sediul secției de votare, ora la care va începe și se va încheia votarea.
Așa cum arată legea, alegătorii pot vota doar la secția de votare unde le este arondată strada sau localitatea unde sunt înscriși în lista electorală. Potrivit datelor oficiale publicate de Autoritatea Electorală Permanentă, 19.002.912 de cetăţeni cu drept de vot erau înscrişi în Registrul electoral. Asta se întâmpla la data de 31 octombrie. E o creștere cu 8.622 față de luna septembrie.
”Numărul de alegători care au împlinit 18 ani, în aceeaşi perioadă, este de 19.338, aceştia fiind înscrişi în Registrul electoral din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor (DGEP)”, precizează AEP. Așadar, 19 milioane de români care sunt așteptați la vot. O pot face încă de la ora 7:00 dimineața, când începe procesul de votare.
Programul este valabil și pentru românii din străinătate. Desigur, românii din diaspora vor vota la ora locală din țara respectivă. Astfel că vor exista situațiile în care în România urnele se închid, însă românii aflați în străinătate încă votează. Conform datelor oficiale, în diaspora există 990.989 de români cu drept de vot. Dintre aceștia, statistic, votează de obicei jumătate.
Potrivit Legii nr. 208/2015, Registrul electoral este un sistem informatic performant la nivel naţional. Acesta înregistrează și actualizează datele de identificare a românilor cu drept de vot, precum și informațiile privind arondarea acestora la secțiile de votare. Cum spuneam, legea prevede că secțiile de votare se închid la ora 21:00.
Cu toate acestea, legea prevede că acestea nu pot fi închise în nasul votanților. Deci ar trebui ținute deschise până când ultimul om aflat la coadă va vota. Mai mult, pentru că între țările din diaspora și țara noastră există diferențe de fus orar, cele aproximativ 500.000 de voturi din străinătate pot schimba mereu soarta alegerilor. Așa cum s-a întâmplat și în cazul deja celebru al lui Mircea Geoană. Un candidat ajuns președinte pentru o noapte.
Interesant, la alegerile europarlamentare din această vară a fost experimentat un sistem de închidere a urnelor de vot la ora 22:00, însă pentru alegerile parlamentare nu s-a ridicat această problemă. ”Votarea începe la 7 dimineața și se termină la ora 22:00.
Totuși, acolo unde, în mod excepțional, președintele secției de votare decide, pentru că observă că sunt cetățeni care încă nu au apucat să voteze, dar ei se află în interiorul secției de votare sau în preajma, în imediata apropriere a secției de votare și stau la rând pentru a-și exercita dreptul la vot.
Președintele secției de votare poate să decidă prelungirea votării până la 23:59, când sistemul electronic de înregistrare la vot va fi închis automat”, explica președintele AEP Toni Greblă. Totuși, românii sunt rugați să vină să voteze din timp, pentru a nu risca să rămână fără vot în cea mai importantă zi a anului. Așadar, acum știți program sectii votare alegeri parlamentare 2024, e nevoie doar să mergeți la urne. Ultimele actualizări le puteți lua și de pe site-ul oficial.